Home > The Value Investor v.22 Kan Kopparbergs komma tillbaka?

The Value Investor v.22 Kan Kopparbergs komma tillbaka?

Kopparbergs är ett bolag som inte behöver någon presentation. Nästan alla vuxna svenskar vet vad Kopparbergs producerar. Samma sak gäller i alla fall nästan i Storbritannien, Kopparbergs största och i särklass viktigaste marknad.  Själv hittade jag dock ganska sent till aktien. Våren 2016 började jag intressera mig när jag förstått hur stabil deras tillväxt var. Min förhoppning då var att bolagets mycket väl etablerade varumärke skulle fortsätta leverera kraftig överavkastning mot börsen i många år. Redan ett drygt år senare, sommaren 2017, hoppade jag av.  Jag hade då börjat upptäcka hur en massa kopior hade dykt upp, både i Storbritannien och nere vid Medelhavet, Kopparbergs andra stora marknad.

Jag sålde på 230 kr så kursmässigt har jag gjort en bra affär med en aktie idag runt 170 kr. Debatten just nu handlar mycket om huruvida aktien stödd av regelbundet höjd utdelning, tämligen säker intjäning och inte minst nya produktlanseringar skulle kunna vara ett värdecase.

Låt  oss börja med senaste rapporten som kom för två veckor sedan. Denna rapport avviker väldigt lite från det mönster som vi sett de senaste tre åren. Omsättningen var upp med 4 % och vinsten med knappa 3 %. Tämligen oförändrad omsättning och vinst m.a.o. och rörelsemarginalen är rätt blygsamma 10 % och avkastningen på det egna kapitalet låga 5 %. Man följer de senaste tre årens trend. Om man för att slippa enstaka avvikelser räknar om det tre senaste åren omsättning, vinst och soliditet till rullande tolv månader ser man att det enbart är omsättningen och soliditeten som över tid växer i bolaget. Och detta dessutom mycket svagt (se nedan).

 

Aktien har föga förvånande utvecklats väldigt svagt under dessa tre år. Detta har förstås gjort att PE- och PS-talen har krympt rejält i detta bolag som tidigare alltid var högt värderat jämfört med branschen då man levererade stadig tillväxt och fina marginaler. Detta tack vare att man generellt har kunnat ta mer betalt för sina produkter än konkurrenterna tack vare sitt starka varumärke. PE är idag runt 18 mot 25-26 för tre år sedan och PS ligger på 1,75 mot 2,8 då.

 

Just varumärket är det ena av två problemområden tror jag för Kopparbergs idag. Det andra är bröderna Bronsmans extrema försiktighet att bredda sig geografiskt. Kopparbergs fantastiska framgångssaga skapades av att man skapade en ny typ av cider och sedan skickligt lanserade den i Spanien i syfte att brittiska och skandinaviska semesterfirare skulle få upp ögonen för drycken och börja efterfråga den när de kom hem. Ledningen var därefter nästan parodiskt långsam att sprida sig till fler marknader och så att säga smida medan stålet var varmt. Detta ledde till att massor av kopior skapades, ofta med lustiga svenska namn som ”Skål” men även vårt svenska ”Rekorderlig” från Åbro Bryggeri.

Istället för att sprida sig till nya marknader har bolaget på senare år ägnat sig åt produktutveckling och i Storbritannien åt sponsring av festivaler och annan uppenbart skicklig marknadsföring. Man hittade på en ”fruktlager” med sikte på den brittiska marknaden, fryst cider i påse (se bild ovan), två mer exklusiva varianter av sin cider sålda i ”champagneflaskor” samt nu senast en egen gin och alkoholhaltigt mineralvatten.

Det är svårt att veta hur väl dessa har lyckats men att döma av försäljningsutvecklingen måste man utgå från att effekten har varit begränsad. Lika begränsad framgång verkar man ha haft i nya länder, inte minst det stora hoppet USA dit man anlände i liten (surprise!) skala för två år sedan.

Mitt intryck är dessvärre att man har missat chansen att bli en global svensk spelare i dryckesbranschen. Man hade utan tvekan ett tidigt försprång men det är ju i regel de företag som vågar investera i expansion, inte minst i att hitta stora partners och att licensiera ut tillverkningen på andra marknader som blir stora i dryckesindustrin. Istället har man envist hållit fast vid att tillverka all cider i Kopparberg och gjort reklam för just detta som om någon brydde sig var denna mycket okomplicerade dryck tillverkas.

Man kan också ifrågasätta det kloka i att gå in i en helt ny dryckeskategori som gin med ett varumärke som är mycket starkt förknippat med en helt annan och dessutom söt dryck. Rimligen antar konsumenten att denna dryck smakar något i stil med kopparbergs cider, vilket verkligen inte är vad ginkonsumenterna söker. Detta även om gintrenden har gått alltmer mot experimenterande och inte minst rosa ginvarianter de senaste åren.

Jag tror alltså att Kopparbergs kommer att fortsätta vara ett ganska lönsamt bolag med stabil försäljning och vinst. Vill man ha en hyfsad direktavkastning runt 3,5 % är aktien sannolikt ett bra val men tillväxtresan är lika sannolikt över för Kopparbergs. Aktien ska ned en bra bit till för att jag ska bli lockad igen.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto