Home > The Value Investor v.23 Är Gruppo Campari ett litet LVMH?

The Value Investor v.23 Är Gruppo Campari ett litet LVMH?

För investerare som är intresserade av starka varumärken, inte minst inom dryckesindustrin, finns det många potentiellt intressanta bolag i Europa. Jag själv som investerare i Hernö Gin och LVMH (världens största champagne- och cognacsproducent m.m.) samt tidigare Kopparbergs, är förstås alltid nyfiken på vilka bolag som står bakom märken med stark trend uppåt i försäljning och kundmedvetenhet. Ett sånt märke är utan tvekan Aperol, vars försäljning exploderar sedan flera år tillbaka, framförallt tack vare drinken Aperol Spritz som är väldigt trendig idag, inte minst bland yngre konsumenter (Aperol, prosecco och sodavatten med en apelsinskiva).

Efter att ha sett hur stark Aperols närvaro i taxfreebutiker blivit på senare år och blivittipsad på Twitter, började jag kolla upp ägargruppen Davide Campari Milano (”Gruppo Campari”). Det är ett bolag som på många sätt är som ett LVMH i miniformat. Det kontrolleras precis som LVMH av en ägarfamilj och har även de använt en stor del av sitt kassaflöde till att köpa upp dryckesbolag med starka varumärken. Spritindustrin överhuvudtaget kännetecknas av starka ägarfamiljer och långt lägre konsolideringsgrad än ölindustrin där några få jättar som In Bev har sugit upp de flesta större bryggerier. Campari är som sagt inget undantag med ägarfamiljen Garavoglia (51 % av kapitalet och 64 % av rösterna). Gruppo Campari är idag branschens sjätte största företagsgrupp i världen efter branschjättar som Diageo, Pernod Richard och Bacardi.

Campari grundades 1860 och sålde sin bittra aperitif med stor framgång över allt större dela av världen under århundradet som följde. Idag har man produktion över hela världen och strategin är framförallt att äga hela kedjan av produktion och distribution i de större marknaderna. Det senaste dryga decenniet har man alltså lagt under sig ett antal starka sprit- och vinmärken och äger idag många välkända och även några i Sverige mindre kända märken som Cinzano, Gran Marnier, Ouzo 12, Appleton, SKYY Vodka, Coruba, Glen Grant och Wild Turkey.

Aperol är idag störst med 16 % av bolagets försäljning (Campari, SKYY, Grand Marnier och Wild Turkey har runt 10 % vardera) och som sagt en enorm internationell raket idag. Nästan alla märken är vad vi i Sverige kallar sprit men bl.a. Cinzano framställer förutom förstås vermouth även mousserande vin och därtill har man lite läsk och vatten. Man har drygt 4000 anställda.

Försäljningsutvecklingen har varit stark de senaste åren precis som för de flesta andra stora dryckesbolagen men 2018 gjorde man marknaden besviken med fallande försäljning som dock till stor del kan förklaras av kraftigt ogynnsamma valutarörelser som sänkte intäkterna med 73 miljoner euro (se ovan). Aktien föll föga förvånande vid rapporten i mars men har återhämtat det mesta sedan dess. Det senare beror mycket på den övertygande Q1:an.

 

Första kvartalet ökade försäljningen med 9,6 % organiskt (mot bara 2,2 % i fjol) till 370 MEUR, till stor del tack vare Aperols framfart. Försäljningen av denna mirakeldryck ökade med ofattbara 27 % detta kvartal och även Grand Marnier sålde bra. En bidragande orsak till Aperols tillväxt ett vinterkvarter är att man medvetet marknadsfört den som en åretruntdryck och inte bara något man sitter i solen och lapar i sig. Detta bl.a. genom att ställa ut popup-barer i skidbackar. Rörelsemarginalen steg från 18,2 till 19,6 %. Totalt efter alla svängningar är aktien upp 20 % i år och PE ligger en bit över 30 idag, vilket är ganska normalt för dessa bolag i dagens läge med ökande försäljning och lönsamhet.

Riskerna då? Alla som tillverkar drycker lever förstås i farozonen för att släppa ut defekta produkter på marknaden med efterföljande skandal. Detta är dock idag mycket ovanligt och behöver knappast räknas bland reella risker. Den stora risken är snarast att Aperol skulle falla i popularitet men det finns absolut inga tecken på detta idag. Värderingen är minst sagt premium och direktavkastningen är under en procent. Företaget verkar dock på alla sätt extremt välskött och rimligt belånat, huvudsakligen med utställda obligationer. Som med alla bolag med ”hög” värdering är aktien förstås känslig för minsta dåliga nyhet, vilket som sagt skedde i våras, men precis som med LVMH får man nog bara acceptera detta och se potentialen i en eventuell investering på lång sikt. Precis som för oss som ägt LVMH länge har Gruppo Camparis ägare belönats väl, aktien är upp 502 % de senaste tio åren.

Jag äger inte aktien, men blir förstås intresserad av vad jag ser när försäljning och vinst utvecklas positivt även om 2018 blev ett hack i kurvan. Detta är, även här precis som LVMH, ett bet på starka varumärken samt inte minst en fortsatt positiv utveckling för Aperol. Jag skulle inte bli förvånad om Campari blir även i fortsättningen en utmärkt investering även om man inte riktigt når upp till LVMH:s lönsamhet (21,4 % rörelsemarginal).

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto