Home > The Value Investor v.25 -Sommarläsning 2- Avgrunden t.o.r. med Boliden 2008

The Value Investor v.25 -Sommarläsning 2- Avgrunden t.o.r. med Boliden 2008

Första gången jag hörde talas om Boliden var när jag som liten flög inrikes med mina föräldrar och såg reklamskyltar i avgångshallen för företaget och tänkte att det måste vara mycket lönsamt att äga ett företag som grävde efter guld. Analysen var kanske lite barnslig men har förstås en del sanning i sig. Jag köpte en liten post Boliden i början av 2006 då den stod runt 150 kr. I maj 2006 föll börsen kraftigt i ett brett ras. Jag passade då på att dubbla mitt innehav till kursen 106,50. Som vanligt så återhämtade sig börsen och Boliden steg till sina gamla toppnivåer tillsammans med alla andra aktier under första halvan av 2007. Lugnet före stormen rådde än.

Hösten 2006 hade Boliden beslutat om den stora Aitik-investeringen som skulle öka kopparproduktionen i gruvan men som samtidigt var en stor och riskfylld affär för bolaget. Marknaden, som ju ofta känner av sånt tidigt, började handlas ned av den annalkande lågkonjunkturen redan hösten 2007 och Boliden som förstås är väldigt cykliskt föll tungt, se nedan. Jag borde ha sett tecknen och sålt och avvaktat, men gjorde inte det. Anledningen var att jag trodde raset var omotiverat då Boliden fortfarande gick bra och t.o.m. lämnade en extra utdelning om 12 kr i juni.

Våren 2008 hade kursen efter en uppstuds åter sjunkit och jag kände att Boliden började bli mycket intressant för köp. Man delade fortfarande ut 4 kr medan aktien föll ned mot 50 kr. Detta kändes överdrivet även för ett cykliskt företag och det verkade som att marknaden mer och mer räknade in att företaget inte skulle klara Aitikinvesteringen på sex miljarder utan kapitaltillskott, dvs en nyemission. Det trodde inte jag. Företaget hade en god kassa och starka kassaflöden och var inte i kris bara för att lågkonjunkturen var på väg. Vad jag förstås inte kunde veta var att den lågkonjunktur som var i antågande skulle bli den värsta på 80 år. Boliden hade dock ett eget kapital på ung. 50 kr/aktie vilket stärkte, kanske lite irrationellt, min beslutsamhet när aktien föll under denna nivå.

Finansvärlden var dock på väg in i en kris vars like (nästan) ingen då levande person hade några egna minnen av. Finanskrisen i september 2008 var den största sedan 1929. När Lehmann Brothers kollapsade och kreditmarknaden frös till is så ledde det till en krasch för tillgångspriserna. Efterfrågan på zink och koppar föll tillsammans med allt annat och hela världen såg hur det finansiella systemet gungade. Boliden stod och föll, i alla fall på längre sikt, med dessa två metallers priser.

När aktien föll ner mot 35 kr så förde både jag och min fru pengar som vi lånat till renovering till våra depåer och köpte Boliden-aktier för allting i tron att aktien inte skulle kunna falla så mycket mer. Det kunde den. Det var jobbigt men säkert också karaktärsdanande att se vad som nu blivit en stor del av min sargade portfölj sjunka från 35 kr till under 15, dvs -60 %.

Det verkade inte finnas någon gräns för hur lågt aktien kunde gå. Boliden föll som lägst till straxöver 14 kr. Ungefär p/e 2 vid ”normal” årsvinst. Jag ökade ännu mer på 19 kr men långt mindre än jag senare skulle önska att jag hade gjort. Jag övertalade min pappa om att vi skulle köpa till hans portfölj oh det köpet på 14,60 prickade lustigt nog nästan precis botten för aktien.

 

Det är lätt i efterhand att säga att reaktionen i aktien var galen, men jag kände mig inte orolig. Världen hade handlat metallerna som om ingen skulle behöva basmetaller i framtiden och som om Bolidens nyemission vore ett faktum. Man hade förstås säkrat en stor del av produktionen med terminskontrakt och hade god kontroll över sin finansiering så om innevärlden gick under så skulle Boliden klara sig.

Aktien låg sedan under tre-fyra månader relativt stilla men när zink- och kopparpriserna började stiga igen följde Boliden med och är var 2009 en av topp tre aktier som steg mest på Stockholmsbörsen. Bolaget vågade t.o.m. ge en utdelning på 1 kr. Aktien mångdubblades under åren efter och dessvärre började jag sälja av när den gått över 150 kr. Det blev dock en av mina absolut bästa placeringar i procent räknat, bara slagen av Swedbank, se förra veckans inlägg.

Det är svårt att i efterhand förklara för dem som inte var med hur känslan var på marknaden 2008 och till viss del fortfarande 2009. Även seriösa kommentatorer med lång erfarenhet talade som om världen höll på att gå under på riktigt och aktier var det sista man skulle köpa. När Buffett och Munger satt i TV och talade om att aktier var billiga så stirrade programledarna på dem som om de vore galna. Det tog sedan lång tid för marknaden att repa mod. Bear-certifikaten blev populära 2009 och vi som då hängde på DI:s Börssnack fick i realtid se hur många förlorade stora summor på att satsa på den nedgång som de trodde skulle komma tillbaka snart. Vi som köpte eller i varje fall inte sålde i panik blev väldigt väl belönade för vårt tålamod. Det är alltid vinnarna som skriver historien.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto