Home > The Value Investor v.26 -Sommarläsning 3- LeoVegas 2018

The Value Investor v.26 -Sommarläsning 3- LeoVegas 2018

Alla investerare får förstås uppleva både framgångar och motgångar. Jag fick i den svenska speloperatören LeoVegas under 2017 uppleva det förstnämnda och 2018 det sistnämnda. Vissa nederlag känns värre än andra. Det är de som enkelt hade kunnat undvikas.

Den 31 mars 2017 presenterades den svenska spelutredningen. Jag hade då analyserat och haft LeoVegas under uppsikt i några veckor men avvaktat nästan helt med att köpa eftersom utredningen skulle kunna få stora effekter för bolaget. Lite hade jag dock köpt i min tro att utredningen skulle landa i klassisk svensk tradition om att när man väl avvecklar ett monopol, eller i detta fall ett ”monopol”, så kommer det att tvärvändas till en utpräglat liberal marknad. Därmed trodde jag att man i detta fall skulle låta vuxna människor fatta sina egna beslut om vad de ska kunna spela och alltså inte, som vissa spekulerat om, försöka stoppa onlinecasino, utan fokusera på spelansvar istället.

Precis så blev det och då blev det också sannolikt att LEO-aktien skulle få en renässans. Jag satt vid datorn och följde kursen i realtid samtidigt som jag hade ett fönster öppet med presskonferensen samtidigt som jag försökte läsa utredningen på min iPad. Jag har ingen vidare simultanförmåga men jag förstod snabbt att marknaden inte alls hade hängt med i svängarna.

Medan presskonferensen pågick stod aktien mest och stampade strax under 40 kr precis som den gjort tiden innan och började efter ett tag t.o.m. sjunka. Jag köpte försiktigt i poster om först 1000 aktier och sedan 2000 men aktien verkade fortfarande inte reagera mer än på marginalen av nyheterna från Stockholm. Det kändes nästan som att göra något olagligt och jag skulle kunna bli påkommen närsomhelst. Varför inser inte marknaden hur bra detta är för LeoVegas och de andra större operatörerna tänkte jag. Jag köpte ett tag till och avvaktade sedan några veckor medan aktien steg. Vid midsommar var den uppe i 67 kr. En uppgång på över 70 % på tre månader… Men det var bara början.

Under resten av sommaren och hösten stod aktien nästan still och jag som hade fortsatt att öka mitt innehav var rätt nervös när Q3:an släpptes på morgonen den 25:e oktober. Det hade jag inte behövt vara. Nettointäkterna ökade med 70 %, kundernas deponeringar med 56 %. Man var på god väg mot en listning på Stockholmsbörsen och allting såg nästan löjligt bra ut.

Aktien sköt den dagen upp från 64 till 81 kr eller med nätta 27 %. Rusningen fortsatte under månaderna efter rapporten, pådrivet inte minst av nyheterna om bolagets två förvärv och en allmän optimism om spelbolagen. Aktien nådde sin topp strax under 120 kr i januari 2018.

Man kan förstås göra det lätt för sig när man tittar på en graf som ser ut som Mont St Michel ovan (och nedan). Varför sålde jag inte i alla fall en del när den hade stigit så extremt och så snabbt? Girigheten fick mig att missa det uppenbara- att det låg enorma förvändningar i aktien nu. Marknaden redan hade tagit ut att LEO skulle lyckas konvertera sina rusande intäkter till fina vinster en dag genom att successivt sänka marknadsföringskostnaderna. Detta skulle dock visa sig svårare än vad de flesta trott.

Under hösten 2017 hade jag dessutom blivit en aktiv kommentator i sociala medier om LEO och spelbranschen i övrigt.  Jag var långtifrån ensam om detta, LEO var då förstås en mycket populär aktie och många kända och duktiga ”profiler” var mycket positiva till den liksom alltfler analytiker.

Företaget gick ju också väldigt bra under den här tiden och verkade vara på god väg att på sikt bli ett av de stora europeiska spelbolagen. Sett i efterhand blev dock det täta kommenterandet inte så bra eftersom man som investerare har en tendens att bindas fast vid de aktier som man ofta kommenterar offentligt och därmed inte känner sig lika fri att sälja den.

Aktien föll som synes i översta bilden ganska omgående efter toppen, men varken jag själv eller (tror jag) så många andra anade någon oro. Detta allra minst efter att man släppt sin Q4:a i början av februari som andades tillförsikt med sina 65 % tillväxt, ökande andel reglerade intäkter och fortsatt fina ökning av kundernas insättningar. Dock dröjde lönsamheten på nedersta raden och aktien föll under det första kvartalet tillbaka under 75 kr.

Eventuella tvivel som jag och andra hade skingrades när företaget presenterade sina nya finansiella mål i april. Dessa var optimistiska med 600 MEUR i intäkter och 100 MEUR EBITDA redan till 2020, lite för optimistiska skulle det visa sig.

I takt med att aktien föll hade nämligen Leo börjat få problem på sin efter förvärven mycket stora brittiska verksamhet. Myndigheterna satte igång arbetet med att skärpa reglerna och man hade misslyckats rejält med sin affiliatesmarknadsföring i UK när denna reglerades hårdare än tidigare och vissa köpta sökord helt enkelt förbjöds.

Inget av detta blev allmänt känt utan tvärtom släppte man t.o.m. en omvänd vinstvarning i juli strax innan Q2-rapporten då man dragit ned sin marknadsföring under vad man tidigare guidat för. Vid båda dessa meddelanden tog aktien ett rejält skutt men föll sedan åter. I efterhand är det lätt att vissa, inte minst personer med god insyn i den brittiska marknaden visste mer än andra. Detta gjorde förstås att dessa gavs möjlighet att hoppa av om inte i tid så i alla fall med begränsade förluster.

Jag började först vid 70 kr att minska mitt innehav lite vilket känns tråkigt i efterhand. Jag ägde de sista aktierna fram till Q3-rapporten då jag inte såg någon bättring alls. Det är förstås lätt att skylla på ledningen när man förlorar pengar och inte slippa ta fullt ansvar själv. Det vill jag inte göra. Jag borde ha insett att något var galet när aktien vara sjönk trots att bolaget visade fina siffror och lämnade väldigt positiva pressmeddelanden åtminstone t.o.m. juli.

Detta är också lärdomen av mitt engagemang i LeoVegas. Faller en aktie på detta till synes irrationella sätt så bör man fundera en extra gång om det finns något som andra vet som man själv inte har koll på. Värdeinvestering är ju inte att till varje pris gå emot marknaden utan att göra det när man antingen vet att marknaden har fel om någonting i varje fall har mycket goda skäl att tro det.

Med detta sagt vill jag lämna en viktig disclaimer. LeoVegas havererade ju inte även om aktien idag är nere på tidig 2017-nivå. Bolaget är utan tvekan välskött och jag blir inte förvånad om det skulle vända trenden och gå mot fin lönsamhet igen. Detta inte minst när deras Q1-rapport andandes viss optimism. Skatteverket publicerar numera omsättningen på den svenska marknaden för de olika licensierade operatörerna och där har LEO haft en mycket fin utveckling under årets första fem månader. De senaste veckorna har också kursen återhämtat sig en hel del, vilket ironiskt nog skulle kunna betyda vissa återigen har bättre koll än oss andra och därför handlar upp aktien.

En varning är dock att LeoVegas sedan i våras utreds för ett påstått brott mot regleringen i UK och kan åka på ett kännbart straff om de har otur

Vi på Tradingportalen ger ju inga råd men den som är intresserad av operatörsledet bör utan tvekan titta även på LeoVegas. Det spelar ju ingen som helst roll vad aktiens tidigare ATH var utan enbart hur den kommer att gå i framtiden och jag blir inte förvånad om den kommer att gå bra det närmaste året.

Jag äger inte aktien.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto