Home > The Value Investor v.28 -Sommarläsning 5- BP 2010

The Value Investor v.28 -Sommarläsning 5- BP 2010

Det finns en föreställning om att värdeinvestering definitionsmässigt är långsiktig investering. Detta är helt fel tycker jag. Värdeinvestering handlar om att utnyttja felprissättningar och att äga aktier tills dessa förhoppningsvis rättas till. Det kan ta fem år eller fem timmar. Vanligen någonstans däremellan.

Den 20 april 2010 brann och exploderade British Petroleums oljerigg ”Deepwater Horizon” i Mexikanska Golfen med förödande effekter för människor och djurliv. BP som trots att det är ett jättelikt företag med gigantiska resurser och vana att arbeta i en riskfylld bransch misslyckades rejält i sin initiala kommunikation efter olyckan.

Inte minst den svenske ordföranden Carl-Henrik Svanberg som trodde sig tala vettig engelska när han uppenbarligen direktöversatte svenskans ”den lilla människan” som de ansåg sig bry sig om med ”small people”, vilket inte direkt blev detsamma på engelska. För att inte tala om bolagets VD som i ett kongressförhör sade att han hoppades att snart ”få mitt liv tillbaka” efter allt jobb med olyckan. Det uppskattades varken av media, politiker eller den drabbade lokalbefolkningen om man säger så.

Helt oavsett de tragiska konsekvenserna av olyckan så uppstod som jag såg det utan tvekan ett läge i aktien. Denna föll från 60 dollar till 37 dollar på en månad och fortsatte sedan nedåt. Börsen var m.a.o. på väg att halvera marknadsvärdet på ett mycket stort företag med gigantiskt stor portfölj av tillgångar över hela världen för att man fruktade stora skadestånd när oljan skulle saneras och de drabbade skulle ersättas.

 

Logiken, om det nu fanns en sådan, var betänklig. Dels var lagstiftningen vid tidpunkten minst sagt på oljebolags sida i USA och ett tidigare oljespill som Exxon Valdez hade trots hemska miljöeffekter inte drabbat Exxon med kännbara kostnader. Dels var BP varken ägare eller den som drev oljeplattformen och skulle alltså sannolikt ha möjlighet att kräva ersättning från underleverantörerna för de skadestånd som BP oundvikligen skulle åka på. Dessutom är processer av detta slag långdragna historier skulle oundvikligen dra ut i åratal. Slutligen hade man som sagt enorma tillgångar över hela världen och starka kassaflöden, vinsten låg vid olyckstillfället runt 20 miljarder dollar per år.

Dock skulle man heller inte underskatta kostnaderna inte minst om man fälldes för grov vårdslöshet, vilket skedde några år senare, och då skulle kunna ådömas betydligt större skadestånd. Det blev också uppenbart att denna utländska aktör skulle komma att klämmas åt oavsett vad lagen sade. Kongressförhören direkt efter olyckan blev brutala och president Obama träffade Svanberg och lyckades få honom att omedelbart instifta en fond med 20 miljarder dollar som skulle garantera utbetalningar till de drabbade. Detta bromsade också tillfälligt aktiens ras, troligen eftersom det nu fanns en siffra, om än inte korrekt, på en kostnad för olyckan.

När aktien sjönk under 40 dollar den 1 juni började det bli riktigt intressant men jag avvaktade för det verkade som om fallet bara skulle fortsätta. Det började kännas som ett nytt Swedbank, se tidigare inlägg, även om aktien knappast skulle falla lika mycket som Swedbank gjorde då många ju trodde banken skulle gå i konkurs, utan likheten låg i hur brutalt aktien handlades ned på sensationsjournalistik. Marknaden verkade ta ut att BP skulle få betala gigantiska skadestånd så att man vore tvungen att sälja av mer än hälften av sina tillgångar och därmed bli ett mycket mindre lönsamt företag i framtiden. Detta fanns det som sagt inga rationella skäl att tro som jag såg det.

 

Aktien fortsatte mycket riktigt att falla, först ned till 36 dollar där den genast studsade upp till 39 igen men sedan slaktades aktien brutalt den första veckan. Den 9 juni gick den första gången på år under 30 dollar och under de två följande veckorna föll den till som lägst 27 dollar. Jag avvaktade fortfarande i hopp om vidare fall men sedan började aktien stiga och jag köpte för så mycket jag vågade, vilket var en hel del, på 29,20 dollar. Naturligtvis borde jag ha köpt mer när jag tittar på det i efterhand.

På denna nivå hade bolagets värde något mer än halverats sedan olyckan och om man kunde återta sin utdelning i framtiden vore direktavkastningen 10 %. Det kändes svårt att se någon större risk här och jag fan även stöd i andras skriverier, inte minst på en sida som heter Valuewalk.

I juli sparkades VD och när man släppte kvartalsrapporten så hade man kostnadsfört de kostnader man haft hittills på tre miljarder dollar och dessutom de ytterligare som man befarade att man skulle få, hela 30 miljarder dollar. Kvartalsresultatet blev då minus 17 miljarder… Detta var förstås smart eftersom marknaden då började känna att man hade tagit de kostnader som man skulle ha under överskådligt tid och kommande resultat skulle inte tyngas av olyckan.

Aktien steg vidare under hösten men jag köpte inte mer, vilket var synd. Jag tänkte under en period att jag skulle behålla aktierna och ta utdelningen men sålde ganska snart på 45 dollar vilket var runt 55 % plus på lite mer än ett halvår. Av en händelse som jag inte vill påstå att jag hade förutsett så höll sig aktien mellan 40 och 50 dollar fram till hösten 2014 då det fallande oljepriset fick BP att rasa med de andra oljebolagen. Aktien handlades lustigt nog strax under 30 dollar vid tre tillfällen våren 2016 men sen var det uppåt igen.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto