Home > The Value Investor v.3 ”Senaste månaden är aktien upp…”

The Value Investor v.3 ”Senaste månaden är aktien upp…”

Detta är andra delen av fyra i min serie om vanliga misstag som investerare gör (del 1 här).

Jag lyssnade nyligen på en podd där några uppenbarligen mycket erfarna fondförvaltare frågades ut om vilka förändringar de gjort i sina fonder på senare tid. Det var uppenbart att ”Den har stigit snabbt senaste månaden/halvåret osv” var ett favoritargument för att försvara försäljningar av aktier som de fortsatt trodde .

Detta är förstås inte begränsat till förvaltare av stora fonder utan något man hör rätt ofta, precis som ”Den hade blivit för stor i portföljen” som jag skrev om förra veckan. I båda fallen tror investeraren/förvaltaren på bolaget minst lika mycket som tidigare men väljer ändå att sälja av skäl som inte har med bolaget självt att göra. I båda fallen är detta något som i min erfarenhet är väldigt negativt för portföljutvecklingen på längre sikt.

Det är i båda dessa fall något helt annat att sälja för att man tycker att värderingen har blivit ansträngd mm. Men när man säljer enkom för att aktien har stigit t.ex. 30 % på ett halvår utan att vinsten samtidigt har utvecklats i liknande riktning, dvs att uppgången inte stämmer överens tidsmässigt, eller helt enkelt att ”det har gått fort” för aktien så är man i min erfarenhet ute på hal is. Aktier stiger som de flesta av oss vet inte i alltid i korrelation med företagets utveckling på kort sikt. Varken uppåt eller nedåt.

Alla som har följt med i något framgångsrikt företags resa från A till B vet att vägen oftast är långtifrån rak. I regel växlar rapporterna och nyheterna från bolaget avsevärt även för företag vars underliggande utveckling är övervägande positiv. Aktiekursen blir ofta därefter med plötsliga och överdrivna ras och rusningar och bara om man zoomar ut rejält så ser grafen över kursutvecklingen någorlunda rak ut.

I andra tillfällen hänger aktien inte med alls i utvecklingen utan marknaden är länge full av tvivel och gäspar år en rad positiva kvartalsrapporter och nyheter för att en vacker dag plötsligt börja ta i fatt den utveckling som missats. Ofta är det ledande analytiker och aktieskribenter som har varit sena att förstå bolaget och potentialen i affärsidén eller tekniken. Jag har själv sett detta i alla företag som jag har följt nära.

Det blir alltså väldigt många tillfällen över tid då man som investerare har kunnat tänka ”aktien har gått starkt ett tag, kanske är det läge att sälja?” eller, som det oftast låter när någon förvaltare ska försvara att han sålt eller minskat i en aktie som han länge har rekommenderat, ”Aktiens uppgång senaste tiden saknar stöd i bolagets utveckling”.

Visst kan det rent som sagt objektivt finnas skäl att sälja om en aktie under kort tid utan att man kan se orsaken men oftast finns det skäl och ett vanligt sådant är att marknaden till sist har börjat lita på att bolaget kan fortsätta leverera i linje med den hittillsvarande utveckligen. Marknaden skickar ju inte ut några andra meddelanden om detta än just att aktien börjar stiga, ibland efter en rapport, men som sagt ibland helt utan att det har hänt något särskilt.

Denna rörelse blir förstås lätt självförstärkande då fler och fler hakar på och handlar upp aktien. Dessvärre begår många dock misstaget och hoppar av här istället för att sitta lugnt i båten med sin aktie som nu tvärtom sannolikt med ökat förtroende från den breda marknaden är en säkrare placering än tidigare.

Nedan ett exempel från Apple som jag följt och ägt sedan början av 2011:


När Apple i början av 2007 presenterade iPhone hade man redan visat marknaden att man med iPod kunde göra succé och stöpa om bolaget i grunden. Aktien hade dock under 2006 lugnat ned sig men så snart nyheten kom i januari började aktien stiga och detta fortsatte under sommaren då lanseringen skedde och under hösten trots att försäljningen (nedan) ännu var minimal jämfört med Apples flaggskepp iPod.

Detta var förstås eftersom marknaden redan hade förtroende för att iPhone skulle bli en ny succé. Många analytiker var dock mindre imponerade och rekade sälj på en uppgång som inte ansågs motiverad. Det fanns massor av tillfällen att sälja på denna ”omotiverade” uppgång (överta bilden). Hela vägen upp medan aktien steg med 150 % under 2007…

Att sälja på att en aktie snabbt stigit mycket kan förstås löna sig. Men så länge aktien inte rimligen kan anses övervärderad är detta bara spekulation, inte investering. Uppgångar kommer som sagt ofta stötvis och plötsligt, inte i fin, logisk paritet med bolagets utveckling. En aktie som stigit 30 % på en månad kan stiga 30 % till på kort tid. Det händer hela tiden, se bara på förra årets utveckling för populära bolag.

Har man gjort sin läxa och tror på bolaget långsiktigt är det bara dumt att sälja för att aktien stigit mycket på kort tid. Den fortsätter ofta upp och denna uppgång missar investerare regelbundet för att de stirrar på senaste månaden eller kvartalets uppgång och vill ”ta hem” den fina vinsten.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto