Home > The Value Investor v.30 LVMH och Campari rapporterar

The Value Investor v.30 LVMH och Campari rapporterar

Högkonjunkturen fortsätter och räntan visar inga tecken på att stiga, snarare tvärtom. Detta syntes tydligt när LVMH, Gruppo Campari m.fl. liknande bolag rapporterade andra kvartalet senaste veckan. På samma sätt som Hermès rapporterade tvåsiffrig tillväxt och slog förväntningarna applåderade marknaden LVMH:s och Gruppo Camparis andra kvartal. Det var bara franska Kering som trots fina siffror i övrigt handlades ned på svag försäljning för sitt Gucci. ”Svag” betyder i detta fall en tillväxt på över 16 %…

Med en uppgång för LVMH-aktien på över 50 % i år fram till rapporten fanns det förstås en hel del att bevisa. Jag kände dock ingen större oro då försäljningssiffrorna i Q1 (man rapporterar vinst bara hel- och halvår) var utmärkta och konjunkturen som sagt är stark. Rapporten slog också marknadens förväntningar och aktien gjorde ännu ett ATH dagen efter.

Omsättningen ökade med fina 15 % och som vanligt var det Fashion & Leather Goods som drog bäst, som alltid understött av dragloket Louis Vuitton, inte minst i Asien. Vin och sprit är fortsatt lite svagare och är ju en produktgrupp vars produktionsökning pga de långa lagringstiderna för många drycker inte kan växa lika snabbt som andra. Detta har man dock löst genom att konsekvent höja priserna för framförallt champagnen. Man lyfter också fram att Dom Pérignon går exceptionellt bra just nu, till stor del tack vare att man sedan i vintras släpper ut den mycket eftertraktade årgång 2008 på marknaden.

Resultatet per segment steg med ungefär den trend som de olika segmenten visat på senare år:

VD och storägaren Bernard Arnault är som alltid försiktig när han guidar det kommande halvåret men har man följt honom och bolaget några år så är det tydligt att han ser mycket optimistiskt på framtiden och konstigt vore det väl annars. Louis Vuitton håller på att återigen utöka sin produktion med en ny fabrik och allt de tillverkar kan de uppenbarligen sälja och dessutom med allt högre marginal (”exceptional margin” som han kommenterade segmentet i rapporten).

Räknar vi lite förenklat på 2,1 gånger vinsten för H1 så handlas aktien idag trots den fina uppgången på PE 27,5 på helåret vilket inte känns ansträngt. Aktien är dock förstås känslig dåliga nyheter ang. konjunkturen, frihandel, Kina m.m. men så har det ju allt varit. Hur man än vrider och vänder på det så är förstås en så fin tillväxt och varje år ökande utdelning värt väldigt mycket i en värld med nollräntor… Jag äger aktien sedan flera år.

I tisdags var det dags för ”Gruppo Campari” (Davide Campari Group) att rapportera. Jag började följa bolaget i våras, se här min genomgång av koncernen. Aperoltillverkaren växer inte som LVMH, för det gör nästan ingen, men väl med 6,9 % andra kvartalet, vilket gjorde att första halvåret landade på 8 % organisk tillväxt (9 % totalt).

De olika resultatmåtten påverkades denna gång av ett antal faktorer som övergång till ny redovisnignsstandard, avskrivningar, försäljning av Lemonsoda m.m. som det inte finns plats här att gå in på i detalj.  EBITDA (justerat) ökade med 14,4 % (12,7 % organiskt), rörelseresultatet med 12,3 % (10,6 % organiskt) samt nettoresultatet med 12 %.

Aperol som står för en femtedel av intäkterna är detta kvartal den mest lysande stjärnan i portföljen, precis som vanligt. Detta år fyller drycken 100 år och massor av events har hållits. Försäljningen steg under andra halvåret med 19,5 %. I övrigt är det de ikoniska märkena som Campari som säljer bra tillsammans med mer trendiga och nya märken. Flera av de mindre kända går dåligt.

Dessvärre är Camparis redovisning rätt snårig att gå igenom, kanske är detta normalt bland italienska företag. Företagets tillväxt drivs som sagt av Aperol som sannolikt kommer att växa länge än. Det finns i alla fall inga tecken på något annat. En investering i Gruppo Campari kommer att vara ett bet på Aperol men också företagets förmåga att utveckla sina existerande märken och hitta nya att köpa. Tar man som ovan 2,1 * VPA på 0,11 euro får man ett PE på helåret på 36 vilket förstås är högt jämfört med börsen men ganska normalt för en så stabil och växande verksamhet med små risker. LVMH är ju dock klart lägre värderat (PE 27,5) trots avsevärt större diversifiering av verksamheten.

Jag äger inte aktien, men följer bolaget noga.

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.