Home > The Value Investor v. 32 Netflix och Apple rapporterar

The Value Investor v. 32 Netflix och Apple rapporterar

Netflix och Apple har båda gått upp rejält i år, dock efter att fram till i julas ha fallit rejält. När det nu var dags att visa siffrorna fanns det med andra ord vissa förväntningar i luften. Förväntningar som Apple infriade medan Netflix inte lyckades.

Netflix har det i regel lite trögt i andra kvartalet. Vädret blir bättre och bättre och TV-underhållning är inte det som står högst på människors önskelista i maj och juni. I takt med att man har tagit nästan alla möjliga prenumeranter i USA så kan heller inte deras ursprungliga marknad hjälpa till som tidigare med de superviktiga prenumerntsiffrorna.

Förra året ökade prenumeranterna med 5,5 miljoner efter att man hade guidat en miljon högre vilket fick aktien att falla 15 % mycket för att man inte hade missat sin egen guidning på mer än ett år. I år guidade man fem miljoner men nådde endast 2,7 miljoner vilket fick aktien att falla runt 10 %. Om ledningen var orolig så var det i vilket fall ingenting man visade utåt utan tvärtom så guidade man mycket starkt med sju miljoner nya abonnenter (mot 6,1 i fjol). Intäkterna ökade med 26 % och rörelsemarginalen på 14,3 % (11,8 %) var klart högre än man har haft på länge.

Det är svårt att bedöma Netflix på något enstaka kvartal eftersom både tillväxt och vinst fluktuerar av flera olika orsaker. Man får lov att lyfta lite på blicken och en kommentar från analytikerkonferensen (på Youtube) tycker jag är mycket talande. Man påpekade att man i år kommer att öka sina prenumerationsintäkter med ung. fem miljarder dollar och inte bara är detta en tillväxt i monetära termer som inget annat mediebolag har varit i närheten av utan dessutom går ju dessa pengar nästan helt och hållet ned på sista raden.

Precis som ledningen har sagt är man på väg mot högre lönsamhet. Problemet är väl att marknaden vant sig vid att nästan bara titta på tillväxten och det kommer not att ta sin tid för den att ställa om förväntningarna. Om tre månader får vi se om denna trend håller i sig.

Förväntningarna var rätt låga när Apple skulle rapportera efter deras vinstvarning i början av januari samt deras svaga iphoneförsäljning fortfarande i Q1. Rapporten slog dock förväntningarna och andades ny optimism. Den starka guidningen på 61-64 miljarder i intäkter var högre än estimatet på 61 och detta tillsammans med ledningens tal om nya produkter satte igång spekulationerna om att man kommer att lansera både en radikalt förbättrad iPhone och en ny produktkategori senare i kvartalet.

Intäkterna ökade något till 53,8 miljarder (53,3) men vinsten sjönk som väntat (10 miljarder mot 11,5) om än som sagt mindre än förutspått. Vinsten per aktie blev 2,18 (2,09 förväntat) mot 2,34 samma kvartal i fjol (-7 %). iPhone minskade med 12 % men det var klart bättre än kvartalet innan då intäkterna i segmentet minskade med 18 %. Showen kom dock från Wearables (Apple Watch och AirPods) som ökade med fantastiska 48 % samt Services som fortsatte sin språngmarsch med en ökning på 12,6 % lägre än tidigare men påverkat negativt av en engångseffekt förra året.

Var man än titta så ser der bra ut för Apple tycker jag. Alla förstod nog att iPhone skulle ta en smäll till sist och med den lilla uppdatering modellerna fick i höstas var det väl knappast någon överraskning när det skedde i år. Produkten är dock enormt stark även om de inte täljer guld på det sätt som de gjorde för några år sedan. Lägger man till mycket starka siffror för Services och de nyare produkterna, nu återigen iPad och Mac, så har man verkligen lyckats att både behålla det gamla och bredda paletten rejält mot för bara något år sedan.

Jag tror att Apple kommer att fortsätta växa i många år till och sitter kvar i båten. Förutom hög lönsamhet och återgång till tillväxt så håller man stadigt på att köpa tillbaka alltmer av aktierna, senaste kvartalet med otroliga 24 miljarder dollar. På sikt tror jag att man kommer att halvera antalet aktier från starten för några år sedan. Att skatten har sjunkit kommer att göra sitt till också.

Jag äger båda aktierna men mest i Netflix.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto