Home > The Value Investor v.33 En närmare titt på Enlabs

The Value Investor v.33 En närmare titt på Enlabs

Första gången jag hörde talas om Enlabs var när jag såg en presentation av deras VD Robert Andersson (tidigare på Catena Media) för mer än ett och ett halvt år sedan. Då hade det lite larviga namnet Entertainment Laboratories och var klart mindre än idag. Deras verksamhet är framförallt operatörsverksamhet i Baltikum (casino och sport) men verkar även inom affiliatesmarknadsföring och ”score feeds”. De tänker sig att på sikt marknadsföra sin egen plattform till andra operatörer. De har licens i alla tre baltstaterna och på Malta samt i Sverige, en licens som man än så länge inte använder.

Bolaget är liksom Aspire Global (som jag äger) förhållandevis okänt, men det känns som det precis som Aspire sakta men säkert uppmärksammas mer. Detta säkert för att båda bolagen växer så de knakar. Med ett lågt PE kombinerat med stark tillväxt tycker jag att det förtjänar lite mer uppmärksamhet.

Bolaget rapporterade i veckan men trots starka siffror ville inte aktien ta fart, även detta precis som brukar vara fallet för Aspire. Bolaget handlades runt fem kr fram till sommaren 2017 då aktien drog iväg till 30 men har det senaste året legat och skvalpat runt 20-strecket, vilket betyder ett börsvärde på drygt en miljard kronor och ett av de minsta noterade bolagen i den ”svenska” gamblingsektorn.

Rapporten visade på fortsatt fin tillväxt, 35 %, där spel ökade med 44 % medan de betydligt mindre mediaintäkterna minskade med hela 20 %. Antalet aktiva kunder ökade med måttliga 10 % men deponeringarna med hela 58 %. EBITDA-marginalen steg något till 26,7 % men det som nog stack ut mest var att man ökade vinsten 71 % till 0,032 euro per aktie vilket gav en uppgång på 53 % under första halvåret till 0,069 euro. Detta innebär mycket enkelt räknat (2*H1) runt 1,50 kr per år och ett PE just nu på 13. Med fortsatt tillväxt som hittills i år borde det ramla ned mot 10 på helåret vid dagens kurs runt 20. Inte utmanande för ett företag med den tillväxten men samtidigt har företagets vinst stått i princip stilla de senaste tre kvartalen.

Flera mycket positiva faktorer sticker ut när man tittar på Enlabs. Intäkterna är till 94 % reglerade vilket väl är best in class idag. Deras balansräkning är urstark då man är helt utan lån och har en kassa på 15 miljoner euro vilken förstås kan användas för förvärv och deras cash conversion är utmärkt med i princip lika stort fritt kassaflöde som vinst.

Investerare i bolaget liksom dess ledning brukar framhålla den vallgrav företaget anses ha i och med att man är en dominerande spelare på den växande baltiska marknaden där ett krav för licens är att man håller fysiska spelbutiker i drift. Det är alltså en ganska betydande investering att etablera sig. Till detta kommer också att marknaden är begränsad till sin storlek varför de större drakarna kan förmodas inte komma att etablera sig där. Som en högst eventuell bonus är som sagt att man kan komma att i framtiden erbjuda andra bolag deras plattform.

Ett case som Enlabs är förstås helt beroende på fortsatt tillväxt och vinsttillväxt. Detta sker idag genom dels breddning av erbjudandet till kunden och, förstås, dels att attrahera nya kunder. Bland det förstnämnda kan nämnas att man nyligen börjat erbjuda Evolution Gamings (som jag äger) spel på den estniska marknaden och har lanserat poker i Estland och Lettland. Det senare sker huvudsakligen genom spelbutikerna då reklam för spel är strikt reglerat men en stor förhoppning sätts till den litauiska marknaden där man nyligen gick in och idag växer mycket snabbt om än från en låg nivå förstås. Av tillgängliga siffror från bolaget växer man idag snabbare än den baltiska marknaden i stort.

Riskerna är dock många. Tillväxten är alltid svår att veta vilket jag också tror är ett av skälen till den låga värderingen. De tre staternas reglering är förhållandevis ung och kan kanske komma att ändras på ett negativt sätt. Inte heller kan man förstås vara säker på att inte någon av de större europeiska operatörerna skulle kunna intessera sig för ett intåg.

Givet den låga värderingen och de uppenbara inträdesbarriärerna skulle jag dock säga att risk/reward känns attraktiv här. Tillväxten är god och man konverterar denna till vinst på ett övertygande sätt. Därtill har Robert Andersson lång erfarenhet i branschen och är storägare i bolaget.

Jag äger inga aktier i bolaget.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.