Home > The Value Investor v.34 Catena, Aspire mfl rapporterar

The Value Investor v.34 Catena, Aspire mfl rapporterar

Rapportperioden börjar gå mot sitt slut och i veckan rapporterade både Catena Media och Aspire Global som jag följer här på Tradingportalen. Båda föll på rapport men även om jag tycker det var ganska välförtjänt i ena fallet så var det tämligen oförtjänt i det andra. Därtill har LeoVegas och Kambi rapporterat.

Catena har haft egenheten att varannan rapport har tagits emot väl av marknaden och varannan inte alls. De senaste rapporterna är verkligen inga undantag. När Q3:an släpptes i höstas andades bolaget optimism- man visade rätt fina siffror men framförallt presenterade man sin USA-satsning i mycket mer detalj. Samma sak på kapitalmarknadsdagen i november där jag f.ö. var inbjuden att hålla i frågestunden.

När man sedan släppte Q4:an i början av året såg läget helt annorlunda ut med fortsatt vikande kundintag och svaga resultatsiffor. När första kvartalet presenterades verkade de negativa trenden ha brutits och aktien hoppade upp 20 % på rapportdagen.

Veckans rapport var dock ingen rolig läsning. Intäkterna föll 9 % mot i fjol till 23,7 miljoner euro, EBITDA sjönk med trista 22 % och, kanske mest oroväckande nykundsintaget (NDC) föll med 29 % från 140 000 till 100 000. Vinsten ökade dock från 10 cent till 11 men det var främst tack vare en kraftigt positiv justering av deras utestående obligationer. Om man ska nämna något positivt så visade ändå grafen intäkter/NDC (nedan) återigen ett stigande värde vilket visar att de kunde man genererar är allt värdefullare för bolaget och därtill kan nämnas att deras arbete med att sänka kostnaderna verkar ge resultat.

Catena är ett bolag som alltid har delat marknaden. Utan tvekan har dock den skeptiska gruppen ökat på den optimistiskas bekostnad på senare tid. Kommentarerna om rapporten har varit väldigt negativa och t.o.m. ifrågasatt företagets framtid. Jag tycker inte vi ska överdriva dock. CTM äger flera mycket bra sidor som genererar starka kassaflöden och liksom Evolution Gaming och Kambi så kommer de med i princip 100 % säkerhet att öka sin intjäning i USA markant de närmaste åren. Trafiken på de flesta av deras större sidor växer sedan några månader återigen enligt data som tas fram av trafikmätningstjänster.

Dock går det inte att bortse från att man måste växa totalt för att kunna betala av sina skulder och bolaget måste lyckas med att koncentrera portföljen till de sidor som driver trafik och dessutom kan sjösättas i fler länder. Det är svårt att få någon bra förklaring till varför bolaget fortfarande går så trögt. Det kommande året lär bli avgörande på många sätt för Catena Media och just nu ser det alltså inte så bra ut. Jag äger idag lite aktier i bolaget.

Även om Aspire Global har kommit fram lite ur skuggorna så är det ännu ett mycket anonymt bolag i sektorn (se min analys från i våras här). Anonymiteten gör dessvärre att förståelsen för bolag och affärsidé är mycket begränsad och t.ex. kostnader som är nödvändiga för att kunna fortsätta växa snabbt uppfattas som permanenta och därmed dåliga nyheter.

Rapporten i tisdags var stabil och i linje med analytikerestimaten. På en mycket sur marknad för spelrelaterade bolag hade den dock inte en chans när intäkterna inte överraskade positivt och resultatet inte hängde med. Intäkterna steg med 32 % men mer intressant var att det klart viktigare B2B-segmentet ökade med 57,5 %. Det senares EBITDA-resultat steg också med fantastiska 63 % men totalen blev bara en ökning med 7 %.

Jämfört med Q1 var skillnaden tydlig, även då hade man tydligt ökade kostnader för ”distribution expenses”, dvs att man deltar i kundernas kundanskaffningsaktiviteter, vilket då tydligt drar ned B2C-resultatet men då hade man en så kraftig tillväxt mot året innan så detta åts upp till stor del. Även kostnader för regelefterlevnad ökar i takt med att fler marknader regleras.

Om man ska förstå Aspire så måste man dock zooma ut en del. Kvartalen varierar kraftigt pga marknadsföringskostnader och jämförelsestörande kostnader. En tillfällig vinst på en miljon euro i andra kvartalet (inom B2C) stör jämförelsen och mellan kvartalen slår som sagt marknadsföring och en hel del annat. Bättre alltså att titta på halvåret och då blir bilden tydlig av ett företag som levererar mycket bra:

Caset i Aspire är förstås företagsförsäljningen, konsument är ett bra komplement som drar in pengar och låter dem visa upp och testa sina spel m.m. på marknaden och göra reklam för produkten. Man har tecknat ett antal nya kunder och förvärvet i slutet av kvartalet av Pariplay som har en eftertraktad licens i New Jersey ger bolaget en språngbräda in i den stenhårt reglerade USA-marknaden.

Jag tror att Aspire kommer att fortsätta att leverera galant men kvartalen kommer att variera fortsatt.Värderingen med PE nu under 10 uppfattar jag som mycket attraktiv. Jag äger aktier i bolaget.

LeoVegas rapporterade i förra veckan och det är svårt att tycka anat än att bolaget har kommit tillbaka in i matchen. Detta har vi sett tydliga tecken på senaste månaderna när Skatteverket har publicerat de olika svenska licenstagarnas spelskatt och därmed indirekt vilken omsättning de har haft i Sverige:

 

Rapporten var förstås långt ifrån den tillväxt man levererade under bolagets glansdagar men visade ändå som sagt på en stabiliserad utveckling och andas framtidstro. Jämförelsetalet Q2 2018 var dessutom det då bolaget hade sina högsta intäkter någonsin (nedan). Intäkterna steg med 8 %, lika mycket som antalet deponerande kunder ökade (man meddelade att juli hade vuxit med 9 %). Resultatmåtten var i linje med detta kvartal men det är viktigt att tänka på att i och med den svenska regleringen vid årsskiftet så har andelen reglerade och därmed beskattade intäkter ökat, från 39 % till 48 %.

En annan viktig faktor är att bolaget brottas med regleringsivern i Storbritannien och den svaga tillväxt som denna marknad visar. Det går nog inte att överskatta hur stor del av de problem som LeoVegas hade i fjol som kommer av att man genom sina två förvärv storsatsade i just UK. Att siffrorna och med all säkerhet aktieutvecklingen hade blivit en annan om man tagit det lugnare i UK visas t.ex. av att tillväxten utanför UK detta kvartal var hela 26 %.

Bolaget satsar idag på att bli globalt med förutom uppstarter som den nyligen i Spanien även i länder som Brasilien i juli. Världen utanför Europa är ännu bara 13 % av omsättningen men växte i kvartalet med 63 %. För oss som äger Evolution Gaming är det förstås också intressant att se att andelen av LEO:s intäkter som kommer från live casino ökar kvartal för kvartal (17 % mot 16 % i Q1 mot 14 % i Q4 osv).

Som jag skrev i min sommarläsning om min resa i LEO häromveckan så tror jag det finns goda skäl att tro att LeoVegas kan vända nu. Aktien steg med 7 % i öppningen efter rapporten men föll sedan skarpt, uppenbarligen för att många ville ta hem fina vinster från uppgången veckorna före rapport och handlas nu åter strax över 30 kr vilket inte kan anses utmanande och kan vara en bra ingång för den intresserade. Jag äger inte aktier i bolaget.

Till sist några ord om Kambi. Kambiaktien har två gånger åkt ned rejält på senare tid, båda gångerna på helt obekräftade rykten om att viktiga kunder kan komma att lämna dem. Den senaste var KraftKings som Kambi igår meddelade att man tvärtom hade slutit ett långt och betydligt mer omfattande avtal med. Rapporten var kanske inte någon spännande läsning men visade på ett bolag som växer stadigt och att resultatet på sista raden varierar kvartal för kvartal. Omsättningen ökade med 23 % men resultatet var ganska oförändrat på alla nivåer.

Kambi fortsätter sin resa runt jorden med nya kunder lite varstans, inte minst i Latinamerika. Starten i Pennsylvania är förstås viktig men bara den andra, om än en av de största, av många delstater som håller på att reglera sportspel i USA. Samtidigt verkar deras erbjudande utvecklas i liknande takt.

Vissa har det senaste året uttalat skepsis mot svenska sektorbolags intåg i USA och vad detta kan ge. Detta känns som både en underskattning av dessa globala ledare och en överskattning inte minst av vad lokal bolag i USA som varit i princip helt utan denna sektor skulle plötsligt kunna åstadkomma själva. För mig finns det ingen tvekan om att Catena Media, Evolution Gaming, Kambi och Kindred kommer att tjäna väldigt mycket pengar där de kommande åren. Med betoning på mycket och de kommande åren.

Jag äger aktier i Kambi.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto