Home > The Value Investor v.37 Ett nytt Apple

The Value Investor v.37 Ett nytt Apple

Man behöver inte ha följt Apple nära för att veta att det alltid har varit ett hårdvarubolag och inget annat. Från deras och världen första persondatorer i slutet av 70-talet till Macintosh/iMac och efter ”återkomsten” runt millennieskiftet en gradvis övergång till mer bärbara produkter som iPod, iPhone, iPad och nu senast Apple Watch och AirPods har allt kretsat kring mycket väldesignade och påkostade fysiska produkter.

För fem-sex år sedan blev det dock uppenbart att ”Services”, dvs intäkter från prenumerationstjänster som Apple Music, mjukvara, förlängda garantier m.m., hade börjat gå från att vara en fotnot bredvid iPhone, iPad och Mac till att arbeta sig upp mot att bli det näst största segmentet bredvid iPhone. Ledningen började också ge Services alltmer uppmärksamhet vid kvartalspresentationerna och t.ex. nämna att om Services vore ett eget företag skulle det snart bli medlem i Fortune 100. Märkligt nog var det ännu få analytiker som tog notis om detta utan iPhone var alltjämt i princip det enda man talade om och dess försäljning styrde aktien.

Även om Services med 20 % av omsättningen senaste kvartalet ännu är en begränsad del av verksamheten gör skillnaden i lönsamhet att dess betydelse är betydligt större för bolaget. Apples bruttomarginal för hårdvaran är idag 35 % medan marginalen på Services är hela 64 % (sammanlagd marginal var 43 %). Det är alltså inte svårt att förstå varför Apple satsar alltmer krut på tjänster. Försäljningsutvecklingen lämnar heller inte mycket att önska:

Iphoneförsäljningen är naturligt mer varierande över året pga att nya modeller presenteras i tredje kvartalet och julkvartalet förstås har den överlägset största försäljningen. Men även om man tar hänsyn till detta så syns det tydligt hur det tidigare dragloket har avstannat på senare år:

Det är viktigt att tänka på att iPhone fortfarande håller ställningarna rätt bra. Som framgår av diagrammen ovan är den fortfarande den överlägset viktigaste produkten Apple säljer. Vi kan idag se hur Apple aggressivt t.ex. genom återköpsprogram där inbytta enheter säljs billigare på andra marknader inte bara försöker hålla uppe iphoneförsäljningen trots att folk uppgraderar mindre ofta idag utan även ständigt ökar sin totala användarskara. Idag finns enligt Apple även 1,4 miljarder aktiva enheter på marknaden. Även om många förstås äger t.ex. både en iPhone och en iPad så betyder detta en enorm mängd potentiella Services-kunder.

Att döma av inte minst Apples årliga stora produktevent i tisdags så är det dock Services som är företagets stora fokus idag, vilket på sikt kommer att stöpa om Apple. På eventet presenterades Apple två nya prenumerationstjänster i mer detalj än tidigare. Apple Arcade är världens första prenumerationstjänst för mobilspel. För fem dollar i månaden kommer man att kunna spela obegränsat på de spel som ingår i tjänsten. Fem dollar är också det amerikanska priset för Apple TV+. Denna Netflix-kopia ger kunder senare i höst tillgång till Apples egenproducerade serier m.m.

Viktigast för ”spridningen” är sannolikt att tjänsten är gratis i 12 månader för alla som köper en ny iPhone, iPad eller Apple TV det närmaste året. Med en sammanlagd försäljning på långt över 200 miljoner enheter under denna period så är det uppenbart att man kommer att ha många ”prenumeranter” som förhoppningsvis stannar kvar efter gratisperioden.

Reaktionerna på detta har inte uteblivit. Aktien är hittills upp över 5 % och många har kommenterat den ”aggressiva” prissättningen. Jag tror dock att detta är ett missförstånd. Apples tjänst kommer i början att ha mycket begränsat, om än påkostat, innehåll. Det vore helt omöjligt att lägga sig prismässigt i närheten av Netflix (10-14 dollar) eller HBO Now (15 dollar) idag när t.ex. Netflix har kanske 50-100 gånger större erbjudande. Det är svårt att se att särskilt många kommer att sluta se Netflix och istället skaffa Apple TV+ utan den får nog ses som ett komplement under överskådlig tid precis som Disney+.

Den stora betydelsen av dessa och andra prenumerationstjänster (hittills framförallt lagring och musik) är utan tvekan att Apples intäkter blir alltmer säkra. Den som börjar prenumerera på någonting stannar i regel kvar, se bara Netflix. Detta motiverar en högre värdering av intäkterna och detta har knappast tagits ut i kursen ännu. Snabbt växande prenumerationsintäkter med mycket hög marginal är förstås väldigt värdefullt.

Även med en låg tillväxt skulle Apple kunna byta en dollar hårdvara mot en dollar mjukvara och bruttovinsten skulle bli nästan dubbelt så stor. Man har länge talat om hur användarna inte känner sig sugna på att byta smartphone lika ofta men i och med att dessa blivit allt bättre så lever de vidare längre på marknaden varför Apples totala användarskara ökar hela tiden. Därmed är det nästan helt säkert att Services-försäljningen kommer att fortsätta öka.

Jag tror alltså på en fortsatt uppvärdering av aktien det kommande året. Stöd för detta får vi sannolikt också från det ganska omfattande produktsläppet med en något billigare standardmodell (iPhone 11) och inte minst den dyrare och uppenbarligen avancerade iPhone 11 Pro samt nya Apple Watch och iPad sist men idag inte längre minst Wearables. Eller som Apple själva brukar säga. Våra bästa dagar ligger ännu framför oss.

Jag äger aktien sedan början av 2011.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.