Home > The Value Investor v.38 En ny titt på Fortnox

The Value Investor v.38 En ny titt på Fortnox

I dagarna är det två år sedan jag skrev mitt första inlägg om Fortnox. Jag hade blivit intresserad av bolaget som då var långt mindre känt än idag för att deras intäkter var prenumerationsbaserade, tillväxten var mycket god och marknaden, redovisningstjänster för företag, kännetecknas av ganska höga inträdesbarriärer.

Då hade Fortnox 140 000 användare och 75 % av all bokföring utfördes ”lokalt”, dvs utanför Fortnox och konkurrenternas molnbaserade tjänster. Idag är 286 000 företag kunder hos Fortnox och ungefär hälften av alla företag utför sin bokföring i molnet. Omsättningen per kund var då drygt 100 kr medan den senaste kvartalet landade på 142 kr. I september 2017 hade man senaste kvartalet redovisat 13 miljoner i rörelseresultat, i andra kvartalet i år drog man in 40 miljoner. En mycket imponerande utveckling m.a.o.

Hur man än letar är det svårt att hitta någonting som inte gått Fortnox väg under dessa två år och aktieägarna har blivit rikligt belönade med en uppgång på runt 300 % under perioden. Detta har till största delen skett i år då aktien stigit från dryga 60 kr till över 160. Det enda som idag sticker ut är väl värderingen där marknaden har värderat upp bolaget från runt PE 50 till idag PE på dryga 90 räknat på senaste 12 månadernas vinst (1,74 kr).

Detta är förstås den klassiska resan för mindre bolag med fin omsättnings- och vinstökning. Med alltfler kvartal med god utveckling blir det allt färre som tvivlar och alltfler som tror att utvecklingen är uthållig. När man tittar på staplarna ovan i bolagets egna grafer är det svårt att inte hålla med marknaden och det gör uppenbarligen analytikerna också (se nedan, oranga staplar är estimat).

Som framgår ovan har också marginalerna visat hur fina skalfördelar man verkar i. Intäkterna ökar i betydligt snabbare takt än de olika kostnaderna precis som det ska vara för denna typ av bolag och detta kommer sannolikt att fortsätta om inget oförutsett inträffar.

Ledningen i form av VD utstrålar verkligen optimism när man lyssnar på honom idag (se t.ex. senaste intervjun från EFN som lustigt nog genomförs tillsammans med en analytiker). Detta tycker nog många kan vara en varningssignal men jag tror inte det är det utan snarare ett tecken på hur stark Fortnox ställning är och hur goda möjligheter de har att fortsätta växa i alla fall tills uppåt 75 % av marknaden finns i molnet. Det har talats en del om konkurrens från t.ex. norska 24sevenOffice som nu ska etablera sig i Sverige man vänder sig till större företag än de som Fortnox typiskt attraherar.

Caset som jag ser det är helt intakt- att ta så stor del av marknaden (teoretiskt kanske 800 000 företag) och  inte bara behålla utan även sälja på dessa kunder alltfler tjänster. Att de lyckas med det senare är uppenbart då intäkten per kund ökar stadigt och de har idag t.o.m. en egen försäkringstjänst att erbjuda. Det mycket starka kundtillväxten kvartal för kvartal visar ju också att bolagets tjänst är mycket attraktiv och att deras affärsmodell med samarbete med många redovisningsbyråer som lägger upp sina kunder i Fortnox fungerar utmärkt.

Frågan om aktien är köpvärd med dagens värdering är inte lika enkel att besvara som jag tyckte att det var för två år sedan. Tillväxtutrymmet har förstås minskat i takt med att man redan har tagit många kunder och även om VD svarar att man skulle kunna översätta tjänsten till andra språk och marknader så blir jag lite tveksam till att man kan nå ens i närheten av sina tidigare framgångar om man går över gränsen till något grannland.

Inträdesbarriärer är ett tveeggat svärd. Fördelen med dem för det etablerade bolaget är förstås svårigheter för nya konkurrenter att ta ens kunder (vem vill ta allt potentiellt strul med att byta system när det uppenbarligen är en bra tjänst och bara koster 1000-2000 kr per år?) men det gör också att det är svårt att själv ta kunder av konkurrenter. Alla jämförbara marknader har förstås gått samma väg som Sveriges företag och flyttat bokföringen till molnet, i många länder har man dessutom högre penetration än i Sverige.

Jag tror dock att Fortnox kan fortsätta att växa i flera år till på den svenska marknaden och därtill fortsätta bredda sina tjänster. Eventuella utlandsäventyr får ses som en möjlighet och inte något nödvändigt steg. Detta i kombination med att prenumerationsintäkter är mycket säkra ger en mycket värdefull verksamhet. Fortnox är sannolikt fortfarande en bra långsiktig placering och kan mycket väl bli en av dessa aktier som bara stiger och stiger över tid med många som grämer sig över att ha sålt den.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.