Home > The Value Investor v.39 LVMH imponerar. Överallt.

The Value Investor v.39 LVMH imponerar. Överallt.

Det finns gott om dåliga bolag, många bra och så finns det några som man blir sjukt imponerad av. Ingen som brukar läsa mina krönikor här lär väl ha missat att jag tycker väldigt mycket om bolag som jag anser sticker ut kvalitetsmässigt även om de oftast har en värdering över genomsnittet. Inte minst mina investeringar en gång tiden i Starbucks och Apple handlade till allra största delen om att jag slogs av hur fantastiskt imponerande jag tyckte att dessa företags verksamhet bedrevs.

Allting de gjorde verkade följa logiska, genomtänkta planer, de höll sig till det som de var riktigt bra på utan att svaja iväg på äventyrligheter och nästan alla deras initiativ och nyheter blev lyckade. De levererade över förväntan nästan hela tiden. Precis sak gäller LVMH, mitt näst största innehav efter Evolution Gaming. LVMH är förstås ett jätteföretag och en enkel dödlig aktieskribent kan inte gärna komma och knacka på dörren i Paris, men man kan ju besöka deras butiker och köpa deras produkter, inte minst Louis Vuittons där ung. halva vinsten produceras, och man kan göra som jag gjorde senaste veckan, förena nytta med nöje och åka på en tur till Champagne (Epernay och Reims).

Vi besökte flera av LVMH:s champagnehus, åkte runt på fälten där skörden pågick och drack stora mängder av denna härliga dryck (fotnot: jag är mycket intresserad av och investerar även i fysisk champagne). Champagnen är tillsammans med övriga drycker, framförallt cognac, 11 % av företaget och långt mindre än t.ex. kläder och väskor som stod för 39 % av omsättningen 2018. Jag tror dock att man kan lära sig väldigt mycket (se tidigare inlägg om besök på företag här) av besök och detta var inget undantag.

Som brand ambassadors för LVMH ska de dessutom inte underskattas eftersom champagne är en väldigt ”synlig” och rolig produkt som de allra flesta personer med mer pengar än de behöver kommer i kontakt med regelbundet. De flesta champagnehusen inom LVMH är dessutom rätt enkla att få besöka, Krug är det mest kända undantaget, eftersom deras besöksnäring är omfattande. Ännu enklare blir det om man går med i LVMH:s aktieägarklubb som ger gratis inträde för två vuxna om man bokar besöken med sitt medlemsnummer. Under förutsättning att man inte är naiv (förstås) och inte förstår att det är en polerad yta som visas upp så kan man lära sig en hel del även av denna typ av besök i min erfarenhet.

Det viktigaste stoppet för att studera bolaget var hos Moët som vi besökte med en väldigt trevlig rundvandring i fredags. Moët & Chandon tillverkar var tionde champagneflaska som dricks varje år och deras verksamhet var verkligen sjukt imponerande. För den som inte vet har Moët en massprodukt, Brut Impérial, som är världens klart  mest sålda och andra alternativ ända upp till deras prestigemärke Dom Pérignon vars framgång gjort att den inte ens behöver förklaras.

Dom Pérignon är dessutom idag helt skild marknadsföringsmässigt från sin ägare för att inte på något sätt kopplas ihop med Moëts billigare produkter och ligger väl förankrad som den i särklass mest kända prestigechampagnen men vars styckepris för standardvarianten ända ligger inom räckhåll för fler än de rika. Även Moëts besöksverksamhet, precis som de andra husens, är föga förvånande skickligt uppdelad från hyfsat billiga standardvisningar ända upp till extrem lyx och årgångsprovningar.

Allting man kan se hos LVMH:s champagnehus, och det är förstås inte hela kedjan, lyser genomtänkt precision och utvecklande av varumärkena. Det är snyggt, lyxigt, modernt där det behöver vara det (tillverkning och distribution), multimedia och tradition i skön blandning. Fast egentligen säger bara det faktum att turister står och fotograferar företagens byggnader utanför grindarna allt man behöver veta om deras rykte och lyskraft.

Ett annat rykande färskt exempel på LVMH:s fantastiska förmåga att hitta nya intäkter är nyheten häromdagen att Louis Vuitton kommer att börja sälja ”skins” och annan utrustning i PC-spelet League of Legends. Detta lär knappast bli sista gången man gör något sådant och att döma av hur mycket spelare sägs vara villiga att betala sånt här (enligt rykten kommer kläder i spelet att kosta som i verkligheten…) och givet att distributionen är närmast gratis för LV är det inte absolut inte omöjligt att detta blir en fin famtida intäktsström. Ett annat exempel på innovativt tänkande är företagets nya samarbete med Consensus och Microsoft Azure för att ”tracka” sina produkter genom hela kedjan fram till kundens köp.

 

Efter snart fyra år som aktieägare sitter jag still i båten. Jag kommer osökt att tänka på vad LVMH:s VD Bernard Arnault i en intervju en gång berättade att Steve Jobs sade till honom. ”I don’t know if the iPhone will still be around in 50 years, but I do know that people will still be drinking Dom Pérignon.”

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto