Home > The Value Investor v.4 Netflix ångar på

The Value Investor v.4 Netflix ångar på

I förra veckan tillkännagavs årets Oscarsnomineringar och för första gången hade Netflix flest nomineringar. Ingen vet hur dessa filmer hade gått om de hade haft en exklusiv distribution på bio och bluray men antalet säger utan tvekan en hel del om Netflix styrka. Det var en mer än tvåan, det i dessa sammanhang inte helt okända Walt Disney Pictures. Man slår med andra ord nu Disney på deras hemmaplan på samma sätt som man har kommit ikapp HBO på deras hemmamarknad- påkostade TV-serier.

På sju-åtta år har Netflix gått ifrån att producera sina första egna tv-serier till att producera de mest populära serierna i världen, nu senast manifesterat i The Witcher som enligt bolaget redan setts av 76 miljoner abonnenter, ett nytt rekord. Därtill som sagt några av de största filmerna. Samtidigt som detta har pågått och inte så lite tack vare detta har Netflix ”disruptat” hela sektorn så att Disney, HBO och många andra äldre film- och TV-bolag ställer om sin distribution och satsar allt de har på streaming.

I tisdags släppte Netflix sin Q4:a och egentigen var ingenting någon överraskning. Den trend vi sett senaste året med låg tillväxt på den mättade amerikanska marknaden (netto +423 000 betalande abonnenter) fortsatte liksom den snabba tillväxten i Europa och övriga världen (+8 300 000) till idag totalt 167 miljoner kunder.

Samtidigt har oron för de nya konkurrenternas intåg på marknaden som bekant hållit nere aktien inklusive ett rejält ras under sommaren och början på hösten i fjol när dessa nyheter duggade tätt i media. Förutom de ovanstående bolagen lanserar även Apple, Viacom, AT&T och Comcast nya streamingtjänster, dock med störst fokus på den amerikanska marknaden.

Några större fel på affärsmodellen verkar det inte finnas idag vilket väl inte är så märkligt när man leder så stort idag. Även om Disney rapporterade att man tecknat tio miljoner abonnemang efter starten av sin Disney+ så är Netflix fortfarande mer än sexton gånger större och ökade sitt antal prenumeranter nästan lika mycket detta kvartal. Samtidigt har jag och andra kunder kunnat se hur otroligt begränsad Apple TV+ är, både i omfång och kvalitet. Det är inte konstigt att aktien, vilket jag hoppades senast jag skrev om bolaget, har återhämtat det stora tapp som gjordes när media var som mest igång med domedagsprofetior i början av hösten.

Naturligtivs blev marknaden lite besviken på den svaga guidningen om sju miljoner nya prenumeranter, men detta förklarade bolaget i sin som alltid lite väl regisserade analytikerutfrågning med att förra årets sekventiella ökning gynnades av lägre uppgång kvartalet innan mot hur situationen är i år. Därtill tycker jag att marknaden lägger för stor vikt vid Netflix ökningstakt i USA och Kanada, som är en av fyra nya regioner som ersätter den tidigare USA resp. resten av världen. Att man överhuvudtaget ökar antalet prenumeranter på den marknad som hittills sett flest nya streamingkonkurrenter etablera sig är starkt. Snarare borde marknaden vara nöjd om Netflix håller ställningarna här och fästa all uppmärksamhet på deras globala utbredning.

Att amerikanska analytiker är alltför USA-fokuserade är väl ingen nyhet eller något unikt för Netflix men en risk för aktien närmaste året är förstås om man börjar tappa abonnenter i Nordamerika. För oss som är långsiktiga investerare i Netflix och fått utstå ett och ett halvt år av osäkerhet och kräftgång är det dock knappast orsak till oro.

Netflix har liksom många andra amerikanska bolag som har haft störst fokus på hemmamarknaden och sedan vänt sig alltmer till utlandet en ryckig aktieutveckling. Jag tror att marknaden kommer att med tiden titta alltmer på den globala utvecklingen där Netflix utan tvekan kan växa mycket starkt i väldigt många år till. Bolagets katalog är idag gigantisk hur man än mäter. Även om Disney förstås är starkare inom barn och ungdom så kan de inte konkurrera inom populära serier med Netflix, hur många fans som än ser ”Mandalorian” och andra spin-offs på Star Wars-filmerna. Eller för den delen politiskt korrekta och vilsna TV-serier från Apple.

Säkert har Netflix tagit alla lågt hängande frukter i USA men man växer som sagt väldigt fint i resten av världen. Här breder fiberukopplingarna liksom mobilt bredband ut sig mycket snabbt och de som skaffar detta vill också ha billig underhållning. Jag tror och hoppas på fortsatt fin utveckling för Netflix i år.

Jag äger aktien sedan flera år.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.