Home > The Value Investor v. 40 Lägg din energi på bolaget, inte börsen

The Value Investor v. 40 Lägg din energi på bolaget, inte börsen

Man kan flera gånger varje vecka läsa i affärspressen varför det är bra, alternativt mycket farligt, att äga aktier just idag. Alltid finns det någon sparekonom eller analytiker som gladeligen låter sig intervjuas om varför just oktober är en farlig månad (statistiskt den svagaste under året), lågkonjunkturen står för dörren eller börsens värdering ser ansträngd ut. I tisdags resp. i torsdags bjöd t.ex. SvD Näringsliv på dessa rubriker:

Detta tankesätt- att det bara ibland lönar sig att äga aktier går förstås tillbaka på att index har en så framträdande plats i de flesta investerares bild av vad som är ”börsen”. Säkert finns också rädslan för den extrema nedgången 2007-08 i folks minne. Index blir helt enkelt börsen och i förlängningen visar en lång indexgraf enligt detta synsätt huruvida det har ”varit lönsamt att äga aktier” under en viss period. Det finns ganska stora svagheter i detta synsätt. Exempelvis att det egentligen bara stämmer om man ägt en indexfond eller just de aktier som ingår i index, dessutom i precis de proportioner som index har.

Mycket få investerare har bara indexfonder i sin portfölj varför det blir väldigt missvisande när man t.ex. säger ”borde man ha följt regeln ’Sell in May and go away’ i år?” och liknande resonemang som man läser och hör hela tiden i affärsmedia. Detta betyder ju inte att börshumöret inte påverkar investeringar i det kortare perspektivet eller att det inte finns säsongsmönster under vissa perioder. Men det blir mindre kul för alla dem, inte på något sätt bara nybörjare, som säljer en aktie de tror på veckan innan den stora ordern kom bara för att börsen var på väg ned.

Jag skulle säga att lyckade investeringar följer 80/20-regeln och att det är (minst) 80 % av effekten som kommer av vilken aktie du köper och (högst) 20 % som bestäms av när man köper den och hur börshumöret är. Det räcker med att titta på grafer över framgångsrika företag för att förstå detta.

OMX S30 har de senaste tio åren gått först starkt några år och sedan 2015 mest sidledes. Lägger man in OMXS30 (orange) i olika framgångsrika aktiers grafer syns detta tydligt, jag börjar med Evolution Gaming som jag äger sedan tre år tillbaka:

Korrelationen mot index är väl inte direkt övertygande. Men även om det ju knappast är någon nyhet för de flesta att många bolag skiljer sig rejält ifrån index så är inställningen att ens investeringar avgörs av hur ”börsen” kommer att utvecklas. Mer iögonfallande blir det när man jämför det bolag som ofta är index största komponent med börsen som helhet:

H&M korrelerade väl mot index tills det helt enkelt slutade att ha någon som helst korrelation. De som ägt EVO eller H&M och köpt eller sålt baserat på hur marknaden som helhet går har alltså gjort riktigt dåliga affärer. Riktigt bra företag, bolag som nästan varje kvartal visar stark tillväxt och ökande marginaler påverkas förstås av börsklimatet i stort, men detta är på marginalen.

H&M-aktien tusendubblades en gång i tiden utan större hänsyn till hur börsen i övrigt rörde sig. De som ägde denna aktie och satt still i båten fick på sin höjd uppleva att PE svajade en del beroende på börsens humör, främst vid dotcom-bubblan (upp) och finanskrisen (ned) från 1980 till 2015, se nedan. Index är som synes utan verklig betydelse, ett nästan rakt streck längst ned.

Det som stämmer för bra företag stämmer också för dåliga. När NetEnt gick bra så överträffades förstås index och när bolaget började få problem med sina konkurrenter så gick det brutalt i andra riktningen, se nedan. Det hade mycket lite med börshumöret att göra.

Det lite paradoxala är kanske att även om de flesta vet att egentligen spelar endast valet av aktier någon roll för ens resultat på sikt så lägger uppenbarligen så många tid på att fundera på hur börsen går. Kanske är det för att man vill tjäna lite extra på att hoppa av tillfälligt osv men all erfarenhet och statistik tyder på att detta är slöseri med tid och inte så lyckat för ens långsiktiga resultat. Alla som har varit med ett tag har nog upplevt hur den aktie som man minskat i eller sålt har strax därefter dragit iväg. Trots det så finns det uppenbarligen en stor marknad för artiklar som varnar eller tipsar om vad ”börsen” kommer att hitta på härnäst.

Att hitta, analysera och följa utmärkta bolag är det som gör en rik en vacker dag, inte att lägga sin tid och energi på att sia om börsens framtida rörelser.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.