Home > The Value Investor v.41 A passage to Malta

The Value Investor v.41 A passage to Malta

Malta är en rätt trevlig plats tycker jag, lite bisarr med sin röriga trafik och låga nivå på infrastruktur för att vara ett EU-land, men charmig. Allra bäst är förstås klimatet och havet.

Jag var här för ett år sedan (se inläggen på Tradingportalen och på min blogg), den gången på ett kort besök hos Catena Media. Den här veckan har jag stannat dubbelt så länge och träffat fler företag och andra personer i branschen för att ta temperaturen.

 

Mitt intryck har varit att den svenska spelregleringen inte har fungerat som branschen eller för den delen regeringen och myndigheten hoppades. Jag fick höra mycket stark kritik från en utländsk branschrepresentant häromdagen, men han var långt ifrån ensam. Spelinspektionen och regeringen har uppenbarligen haft mycket dålig förståelse för hur marknaden fungerar och hur reglering skall utföras för att inte förvrida konkurrensen och motverka sina syften om en seriös och välfungerande marknad. Att uppenbarligen mer än de 10 % av det svenska spelandet som myndigheten trott sker utanför regleringen är resultatet.

Exemplen på låg förståelse är tydliga i de orimligt höga böterna för mindre förseelser, larvig regelexcercis som när man slog ned på att en spelare i Wimbledon var under 18 år och den nya processen som KO ska driva mot Karamba (Aspire Global), inte för att just de har utmärkt sig för icke-måttful reklam utan för att få till ett prejudikat. Att Aspires aktie föll brant på en sådan nyhet har f.ö. förvånat bolaget självt eftersom processen knappast kan få någon påverkan på bolagets resultat.

Peter Lynch hade som regel att alltid fråga företag vad de tyckte om sina konkurrenter. Inspirerad av detta så frågade jag alla jag träffade, oavsett om de var konkurrenter eller mer branschkolleger, vad de tyckte och trodde om svenska företag som jag är intresserad av. Detta gav en hel del intressant information.

Mitt och många andras intryck att LeoVegas håller på att komma tillbaka fick rätt bra stöd bland dem som hade koll på dem. Generellt, och det har jag märkt tidigare, tycker folk i branschen att LEO är skickliga på det de gör. Deras ”operations” imponerar och de är bra på marknadsföring. Dock fick jag också höra att man tycker att de fick hybris för två år sedan när allting gick deras väg. 

Inget av detta förvånar väl den som följt bolaget men det var intressant att höra en person berätta hur naiva han uppfattade att LEO var när man kommunicerade att man helt enkelt skulle kunna dra ned på marknadsföringen och mer eller mindre bestämma hur mycket pengar de skulle tjäna. Att det idag är klart svårare för operatörerna att tjäna pengar som för några år sedan var också den allmänna uppfattningen. Jag kommer att skriva om LEO efter att jag träffar dem i samband med rapportsläppet i början av november och skriva om detta här.

Uppfattningen om Aspire Global är nog rätt kluven i branchen. Å ena sidan finns de som tycker att deras plattform är mycket bra och faktum är att den används redan idag för en stor kund (William Hill i USA via ett systerbolag med samma huvudägare). Å andra sidan finns de som inte tror att de kan växa enligt plan och ifrågasätter att stora bolag skulle överge sina egna plattformar för dem.

Utan tvekan är kunskapen om Aspire på den svenska marknaden låg. Bolaget verkar uppfattas som ungt och inte så etablerat medan det ju i själva verket är mer än ett decennium gammalt och bara nya på börsen. De driver verksamheten väldigt långsiktigt, ”for the next ten years”, vilket möjliggörs av deras huvudägare som inte förväntar sig resultat på kort sikt utan vill växa bolaget sakta och planenligt. Man har också stängt eller ”pausat” tre länder (Österrike, Schweiz och Holland) av olika skäl i år vilket tydligt bidragit till den bromsade tillväxten.

väldigt viktigt att tänka på är Aspires extrema värdering idag. Med ett PE närmare 6 idag så är ju ingen som helst tillväxt inprisat utan tvärtom tror marknaden på en eländig framtid. Att köpa bolaget idag är ett bet på att de allra minst kan behålla nuvarande omsättning och vinst med tillväxt skulle aktien förstås stiga rejält idag allt annat lika.

Apropå bolag som inte förstås av marknaden så har jag förstås talat med alla jag träffat på om Evolution Gaming. EVO har visserligen börjat sakta förstås lite bättre i Sverige men det är en avgrundsdjup skillnad i kunskap mellan branschfolk och svenska börsens aktörer om EVO. Samma person som var så kritisk mot den svenska regleringen gapskrattade när jag berättade att många förståsigpåare i Sverige har framfört uppfattningen att ”det är enkelt att bygga en live-studio och ta marknadsandelar från EVO”. Alla jag pratat med denna vecka och tidigare som verkar i branschen (kunder eller andra underleverantörer) är också väldigt imponerade av EVO.

Evolution Gamings grepp om live-marknaden globalt är idag stenhårt. Konkurrenterna, framförallt NetEnt och Playtech, har det mycket tufft idag och de verkar ha reducerats till att släppa mer eller mindre skamlösa kopior av EVO:s nyheter. EVO:s produkt är klart bättre, inte minst efter årets tio nya lanseringar inklusive det nya game show-segmentet, vilket gör att de sakta men säkert tar operatörskunder och generellt föredras av spelarna hos de många operatörer som har flera olika live-leverantörer.

Jag vet förstås inte hur mycket mer EVO kan ta av det resultat som operatörerna gör på deras produkter men det sägs föga förvånande vara en större andel än konkurrenterna men det sägs också att nettot för kunden (operatören) är avsevärt högre på de spel de har från EVO. Detta kan man ju också enkelt se bara genom att gå in på t.ex. LeoVegas och jämföra antalet samtidiga spelare på EVO:s spel jämfört konkurrenternas bord. Där kan man också få bekräftat ledningens uppgifter om hur vissa nyheter, inte minst fjolårets Lightning Roulette och årets Monopoly Live, har blivit otroliga succéer (se ovan). Jag hoppas att få tillfälle att träffa även EVO för en genomgång av Q3-rapporten som jag gjort ett par gånger tidigare.

Catena Media har haft det tufft det senaste året med flera oväntade bakslag som började slå in med början någon månad efter att jag besökte dem i oktober i fjol då allt verkade gå deras väg. Catena är mycket starka lokalt i USA idag på samma sätt som EVO som ju idag har lokalt monopol, Kambi som tar affär efter affär osv, men deras arbete i år har som bekant handlat mycket om att reparera de äldre ”delarna”- casinosajterna och att satsa smalare, dvs på ett fåtal mycket starka ”varumärken” som t.ex. den väldigt populära AskGamblers som nu kommer ut på allt fler marknader och språk.

Bolaget säger självt att de nu har ”vänt” och även de trafikmätningar jag har sett som utomstående har gjort bekräftar detta sedan några månader tillbaka. Andra i branschen jag talade med intygar att Catenas ”sidor” är i flera fall ledande men det verkar finnas en tilltagande insikt om att det krävs betydligt mer av affiliatessidor idag mot förr och att det inte alls var så enkelt för affiliatesföreta som kanske en gång var fallet att köpa och snabbt integrera olika sidor. Det krävs mycket kontinuerligt arbete för att vara relevant för spelare idag och behålla sin ranking hos Google. Men om man vill vara positiv så gör ju detta också att det behövs stora organisationer som Catenas för att ha resurserna att producera detta.

För att avrunda känns det som många fler än jag tror att ”baissen” för sektorn som drabbat nästan alla de i Sverige noterade bolagen i kölvattnet av regleringen kommer att avta nu. De som växer och ökar vinsten kommer sannolikt att bli betydligt högre värderade medan de som passerat sin topp nog fortsatt kommer att gå trögt på börsen. 

Troligen kommer marknaden också att börja titta mer på den amerikanska marknadens påverkan på de bolag som gått in stort där, inte minst EVO, Kambi, Catena Media och Kindred. De jag talade med hade generellt uppfattningen att även om det kommer att kosta mer än det smakar initialt för ”svenskarna” så är potentialen enorm på ett par års sikt även om konkurrensen ökar. Det finns helt enkelt en så gigantiskt stor och kraftigt växande marknaden att dela på.

Det ska bli mycket intressant att se rapporterna när de börjar komma om ett par veckor.

Jag äger EVO, Kambi, Catena Media och Aspire Global.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto