Home > The Value Investor v.42 Netflix revansch?

The Value Investor v.42 Netflix revansch?

Många som kommenterar Netflix, inte minst de som är negativa till aktien, påpekar gärna att bolagets kassaflöde under de senaste åren har varit negativt. Detta ses inte sällan som en intäkt för att bolagets affärsidé eller i alla fall deras strategi inte fungerar eller i alla fall inte gör det idag. Detta är ett missförstånd, Netflix strategi är just detta.

Man investerar i framförallt ”innehåll” men även tekniken för att längre fram skörda frukterna från detta även om det under en lång tid innebär att man måste hitta extern finansiering. Målet är alltså att ha en oslagbar katalog en dag och kunna lägga till nästan dagliga nyheter finansierat av det kassaflöde som en enorm abonnentstock genererar.

 

Detta är alltså lite som en investerare som accepterar att sätta in alla pengar han har över i sin depå och dessutom utnyttja bankens kredit för att han tror att på sikt kommer hans investeringar att ge honom fina vinster. Netflix mål är förstås att inom en inte för avlägsen framtid vända till självfinansiering och därmed sundare finanser.

I onsdags rapporterade Netflix sitt tredje kvartal och även om många ville påpeka att man kom in strax under sin prognos om 7,8 miljoner nya abonnenter, varav USA stod för den största delen av tappet, med 7,3 miljoner. Det viktigaste var dock att detta var betydligt starkare än Q2 då man låg på bara drygt hälften av sin prognos.

Med hjälp av abonnentökningen och senaste årets genomsnittliga prishöjning om 16 % ökade man intäkterna med 31 % och resultatet med 65 % till 1,47 per aktie. Väldigt enkelt räknat med fyra gånger Q3-vinsten ligger PE idag på 50 vilket är långt ifrån de tidigare nivåerna. Vinsten är dock knappast stabil ännu och inte heller det som bolaget styrs efter idag men uppfattningen om Netflix som ett oseriöst högt värderat företag kan börja komma på skam.

Jag tror att marknadens reaktion med uppåt 10 % rusning i aktien i efterhandeln berodde helt på att man precis som i fjol återkom starkt efter det naturligt svaga andra kvartalet. En skön revansch för Netflix efter att utstått månader av publicitet som gynnat deras nya konkurrenter och pressat aktien.

Mellan den 1 och 21 september i år hände väldigt mycket inom ”The streaming wars”. Under denna period berättade Apple vid sitt årliga produktevent till sist när Apple TV+ skulle lanseras, dess pris och villkor samt en hel del om vilket innehåll tjänsten skulle ha från start, Disney släppte Disney+ på den första testmarknaden (Holland) och NBC släppte nyheten om sin streamingtjänst Peacock.

Detta var kulmen på en årslång hype av alla typer av konkurrenter till den odiskutabla globala streamingledaren Netflix. Under denna tid hade alla och hans moster som äger rättigheter presenterat planer eller färdiga produkter tänkta att ge dem en bit av den enorma kakan. Kanske är det då inte så förvånande att Netflix-aktien har haft det allt svårare i takt med att nyhetsflödet har ökat under året.

 

Analytikerna har inte varit sena att hylla de låga priser som Apple och Disney har tillkännagivit, runt hälften av Netflix, som ”aggressiva” och smarta. Få verkar inse att det för t.ex. Apple vore helt omöjligt att med ett så väldigt begränsat utbud som man kommer att ha i varje fall under de första åren att från start lägga sig i närheten av Netflix med 2000-3000 filmer och serier från ett decenniums produktion och licensiering tillgängliga för kunderna.

Netflix har för vana att tala väl om sina konkurrenter men ville på analytikersamtalet efter rapporten inte kännas vid att de kommande lanseringarna av streamingtjänster skulle påverka deras möjligheter att höja priset eller vilka produktioner de skulle kunna genomföra. Tydligt var dock att den tillkomna konkurrensen påverkar priserna på rättigheter till heta manus och regissörer, senaste året med 30 %.

Jag tror att Netflix redan har ett så stort försprång tack vare sin stora katalog av innehåll som är väl anpassat till streamingpubliken och sin geografiskaspridning. Ingen tror väl att de idag med 60 miljoner abonnenter kan växa mer i USA men globalt finns det massor av publik att vinna. Man bör alltså inte i första han titta på deras hemmamarknad utan världen i stort.

Jag äger aktien sedan flera år.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto