Home > The Value Investor v.42 Storytel ett år senare

The Value Investor v.42 Storytel ett år senare

För drygt ett år sedan skrev jag ett inlägg om Storytel som jag hade ägt sedan början av året. Jag sålde mitt eget innehav när Evolution Gaming rasade på en absurd analys från ABG och lika märklig blankning av framförallt Bodenholms i påskas och jag ville öka i EVO. Jag behöll dock de Storytel-aktier som jag hade köpt till barnens depå (dessa hade jag köpt förra hösten genom att sälja deras Swedbank-aktier, ibland lyckas man trots allt…) I förra veckan köpte jag Storytel när de drogs med i det allmänna raset ända ner till 100 kr.

Det känns som det är dags att ta en ny titt på bolaget nu och då Storytel dessutom är ett lysande exempel på temat förluster som vapen som jag skrev om förra veckan kan tillfället inte vara bättre. Mycket har hänt hos Storytel det senaste dryga året, precis som det ska vara för ett tillväxtbolag.

Kortfattat kan man sammanfatta utvecklingen som att Storytel fortsätter att växa i rasande fart. Omsättningen från streaming Q3-Q3 ökade från 198 miljoner kr till 280 eller med 41 %. Det för mig mest intressanta måttet är dock förstås antalet prenumeranter som ökade från 504 000 till 721 000 (43 %). Den skeptiska skulle förstås säga att detta är lägre än taken året innan på +83 % men ökningen den gången var ”bara” 100 000 nya kunder på ett år mot 207 000 i år. Man genomförde nyligen en mycket lyckad nyemission om en halv miljard kronor för att finansiera fortsatt internationell expansion. Aktien har trots svaghet den sista tiden nästan dubblats under denna period (grafer från Börsdata)

Tillväxten sker alltmer i utlandet vilket är precis som fallet är med min andra streamingfavorit Netflix. Om man utgår från Q2-rapporten, den senaste fulla rapport vi har då man bara meddelat omsättning och prenumeranter för Q3 än, har den svenska andelen av streamingintäkterna fallit från 60 % till 53 %, understött inte minst av nästan en dubbling av antalet marknader man verkar på idag nu senast Italien och Turkiet.

 

Och slutligen har man lanserat en egen läsplatta och, mer intressant kanske, har insiders köpt mycket aktier i bolaget, inte minst VD.

Storytel är som ett Netflix i miniatyr- det är streamingen som är det centrala i bolagets verksamhet även om man sysslar med en del annat, i Storytel fall klassisk förlagsverksamhet. Båda bolagen måste lägga betydande summor på att fånga in sina kunder men behåller dem sedan i väldigt stor utsträckning. Båda bolagen har väldigt engagerade kunder som verkligen älskar att konsumera tjänsten. Jonas Tellander, grundare och VD, berättade i en intervju nyligen att hälften av Storytels kunder använde Storytel varje dag. I övrigt framgick i intervjun (Investeraren Podcast) föga förvånande också att de är väldigt inspirerade av Netflix.

 

Likheterna upphör inte där- på samma sätt som det oerhört mycket större Netflix, och för övrigt också Spotify, har man tack vare kundtroheten ett utmärkt förhållande mellan kostnaderna att förvärva en kund (”subscriber aquisition cost”) och hur mycket kunden i genomsnitt är värd på sikt (”customer life-time value”). Detta värde ligger för Storytel på 2,5 till tre gånger kostnaden på Storytels mer mogna marknader. Detta är den ena delen av företagets framtida lönsamhetsexplosion.

Den andra delen är tillväxten. Sverige är idag en utvecklad streamingmarknad men ändå är det bara 5 % av befolkningen som är streamingkunder för böcker. Samtidigt har Spotify och Netflix mångdubbelt så stor andel av svenskarna som kunder för sina tjänster. Utanför Sverige är det även i USA som ligger långt framme bara 2-3 % som lyssnar på streamade böcker än och i andra länder ännu färre. Även om Storytel har konkurrenter och precis som Netflix ser dem som en hjälp för att ställa om marknaden mot streaming, så är det uppenbart att man har en enorm potential att växa i både Sverige men framförallt på andra marknader. Vi talar om åratal av stark tillväxt och även med dryga 700 000 kunder idag kan man utan tvekan tiodubblas bara i Europa om man spelar sina kort väl.

Den sista pusselbiten är förstås skalfördelarna med en allt större verksamhet. Man producerar alltmer själv och tar produktionskostnaderna upfront. Med ett allt större bibliotek har kunderna alltmer att ta del av och kostnaden per kund faller förstås även om ersättningen till förlagen per lyssning följer med antalet kunder.

 

Risker

Den mest uppenbara risken för affärsmodellen är förstås konkurrens från uppstickare på olika marknad. Amazonägda Audible är t.ex. också verksamma på Storytels helt nya italienska marknad. Tellander låter dock precis som Netflix Reed Hastings när han talar om konkurrenterna. Eftersom streaming är en ännu rätt outvecklad modell så hjälper konkurrenterna indirekta varandra genom att finnas och tillsammans lära konsumenterna att konsumera genom streaming. Med tanke på hur få, ofta bara runt 1 % av konsumenterna, som än så länge abonnerar på någon streamintjänst på böcker i europeiska länder så finns det förstås också plats för flera på den växande marknaden.

Skuldsättningen har också ökat men inte till några avskräckande nivåer:

 

Värdering

Eftersom bolaget går med förlust så går det ju inte att titta på PE, PEG eller liknande, men ironiskt nog kan ju också detta vara bra för en aktie. Såfort ett tillväxtbolag börjar tjäna pengar så får det ju också marknadens krav på sig att öka vinsten och såsmåningom också att börja dela ut. Eventuella hack i vinstkurvan därefter tolkas väldigt illa i de flesta fall. Jag tycker vi ska hålla koll på P/S istället. P/S har ökat förstås när aktien nästan dubblats medan försäljningen ökar med knappt 50 %. Jag skrev för ett år sedan att den inte kändes utmanande och givet den fortsatt höga tillväxten upprepar jag detta i år.

 

Problemet är förstås som med Amazon, Netflix, Spotify och alla andra som bygger upp sin marknad att vinsten ligger i framtiden och den alltid lika otåliga marknaden måste göra prognoser för när de kommer. Storytel gör liksom f.ö. även mitt innehav LeoVegas, helt rätt i att under överskådlig tid satsa på tillväxt. Eftersom man vet att nya kunder blir lönsamma med tiden och nya marknader likaså så lönar det sig förstås att bygga vidare på kundstocken och antalet länder man går in i.

Jag tycker att Storytel fortsatt gör det allra mesta rätt och jag är glad både att ha investerat hittills mycket lyckat åt mina barn och att jag åter är inne i aktien. Denna gång troligen för lång tid framöver.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto