Home > The Value Investor v.43 Evolution Forever

The Value Investor v.43 Evolution Forever

I går släppte Evolution Gaming, som jag äger sedan flera år, sin rapport. Som jag skrev i min reseberättelse från Malta hoppades jag att få träffa ledningen efter rapportsläpp och detta kommer att ske nästa vecka. Eftersom intresset för EVO bland läsarna att döma av alla kontakter som tas med mig på mejl och twitter-DM är väldigt högt kommer jag att både denna och nästa vecka skriva om EVO men ur lite olika synvinklar.

Jag hade väldigt höga förväntningar på rapporten men dessa infriades till fullo. Förväntningarna byggdes upp av både det uppenbara momentum bolaget fortsatt har med en underliggande tillväxt i branschen men också av både de tio nya spel som sjösattes i våras som nu borde börja ge fina tillskott samt att EVO har släppt mycket trevliga nyheter i form av nya kontrakt med operatörer och de senaste månaderna.

Veckans nyhet att man tecknat avtal med ägaren till Betfair och Paddy Power som att börja förse dessa mycket stora operatörer med EVO:s livespel är väl dessutom det största och bästa som hänt EVO på flera år.

Rapporten var alltså väldigt stark. Man växte med 47 % och levererade de med råge starkaste marginalerna, oavsett mått, i bolagets historia vilket gjorde att vinsten ökade med osannolika 87 % sedan Q3 i fjol. Var man än tittar så ser det väldigt bra ut. EBITDA-marginalen som varit i stort fokus bland investerare steg ytterligare från rekordet på 49,8 % i Q2 till 51,2 %. Röreslemarginalen stärktes sekventiellt från 42,7 % till 44,3 % men mer talande är kanske att den för ett år sedan var 36,1 %.

Sista raden var dock precis som i somras den mest iögonfallande. Vinstmarginalen steg ytterligare ett par procentenheter till otroliga 42 % och vinsten ökade som sagt med 87 %. Vinsten per aktie steg med 85 % pga att det stora optionsprogrammet skapade nya aktier i somras. Man berättade också att den vid Q2 höjda EBITDA-marginalguidningen på 47-49 % på helåret kommer att överträffas.

Det enda jag lyckas hitta som var i alla fall lite svagare var en något högre kostnad per anställd, en trend som varit fallande i sex kvartal. Detta beror med all sannolikhet på utbyggnaden i New Jersey som förstås har klart högre löner än i Georgien som länge stått för den mesta personalökningen. Därtill redovisade man att man har något lägre andel oreglerade intäkter, 42 % mot 44 %. Det senare beror på att ökningstakten har varit väldigt stark på den asiatiska marknaden medan reglerade Storbritannien, som visserligen är en stor enskild marknad som växer dock växer klart saktare än övriga världen, se nedan. Trevligt var också att man nu börjat redovisa den geografiska intäktsfördelningen mycket mer detaljerat:

Som synes har man (förstås) vuxit väldigt fint i Nordamerika som var förra årets nya region men också som sagt i Asien och övriga världen där det är stor andel oreglerade intäkter. Ökningen i Norden är trevlig att se svart på vitt och visar hur väl EVO har lyckats att tvärtemot alla sektorkolleger växa genom regleringen i Sverige. Detta tack vare de nya avtalen med Svenska Spel och ATG som inte hade casino före regleringen.

Bra precis allt går alltså idag Evolutions väg. Man växer organiskt, man tar många nya mycket stora avtal och konkurrenterna hamnar som vanligt på efterkälken. Detta har dessvärre många analytiker och marknaden i övrigt märkligt nog fortfarande svårt att förstå. Det är bara att provspela de olika leverantörernas spel på t.ex. LeoVegas eller MrGreen för att skillnaden ska framgå med önskvärd tydlighet. Hos många operatörer kan man också se det totala antalet spelare på olika bord, oavsett operatör, och skillnaden i intresse för EVO:s spel mot konkurrenterna blir än mer uppenbar.

Playtech, NetEnt och Authentic Gaming ligger också långt efter på alla upplevelseparametrar, se ”NetEnt VIP Roulette” nedan respektive en av vyerna (när kulan stannar) för Evolutions motsvarighet längst ned på sidan…

Medan Evolutions traditionella spel är avancerade, anpassningsbara och hela upplevelsen andas kvalitet och underhållning består konkurrenternas av föga mer än en croupier i en trist miljö med i bästa fall möjlighet att välja kameravinkel. Alla går att spela men det är skillnaden mellan Skoda och BMW. Båda tar en dit man vill åka men vem väljer Skoda istället för BMW om priset för föraren/spelaren är detsamma?

Väldigt viktigt att förstå är alltså att det är spelaren som i slutändan bestämmer live-leverantörernas resultat, mycket mer än kunderna (operatörerna). Detta stärks av att operatörerna förstås vill ha så mycket trafik på sidan som möjligt och de populära spelen ges de bästa platserna högst upp på deras sidor.

Med det momentum som Evolution idag har tror jag att de kommer att fortsätta leverera utmärkta rapporter kommande kvartal. Om så sker kommer aktien med mycket stor sannolikhet att värderas upp rejält. Den handlas idag på fyra gånger Q3-vinsten till PE 23…

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.