Home > The Value Investor v.43 Rapportspecial

The Value Investor v.43 Rapportspecial

Redaktionen

När Netflix rapporterade häromdagen var förväntningarna lite lägre än de brukar vara för bolaget. I somras rapporterade man drygt fem miljoner nya abonnenter när man själv hade guidat drygt sex miljoner och analytikerna som vanligt trodde att de skulle slå sin egen guidning i vanlig ordning. Aktien hade innan handlats över 400 dollar och rapporten blev förstås en kalldusch och skickade ned aktien med 15 % men därefter har aktien först återhämtat sig men sedan fallit till runt 330-350 dollar i den allmänna nedgången.

 

Bordet var alltså dukat för att slå de nedreviderade förväntningarna men också i värsta fall att ge alla skeptiker vatten på sin kvarn och igen göra marknaden besviken. Det gjorde man inte utan Netflix lämnade en riktig kioskvältarrapport. Analytikerna hade räknat med runt 5,2 miljoner nya abonnenter, dvs i linje med företagets prognos, men man adderade istället magnifika 6,97 miljoner. Även om intäkterna var i linje med prognoserna på fyra miljarder dollar så landade vinsten per aktie på hela 89 cent mot estimatens 68 cent. I efterhandeln steg aktien till över 400 dollar men steg dagen efter bara 6 % och har sedan dess fallit lägre än så i det baissiga klimat som råder.

 

Netflix visade med rapporten som jag ser det framförallt att även om det händer att de växer sämre än de själva trott enstaka kvartal så blir dessa undantagen. Det andra var att skalfördelarna fortsätter visa sig när vinsten drar iväg snabbare än omsättningen. Detta förhållande hålls dessutom upp av att de kan regelbundet höja priset till konsument (se ovan).

I onsdags morse lämnade Evolution Gaming sin rapport. Jag har ägt bolaget i snart två år och alltid fascinerats av hur galet marknaden värderar det. EVO drivs uttalat långsiktigt. Varenda analytikerkonferens påminner VD om hur de kommer att prioritera omsättning före marginal. Detta är förstås det enda rätta då utbyggnaden av nya studior och ”bord” på befintliga och nya (Tiblisi, Vancouver och Atlantic City) med tiden skapar stora skalfördelar även om stora kostnader måste tas upfront.

Rapporten var stabil- fin omsättningsökning (+41 %) tack vare VM:s andra halva i juli, den starka premiären på New Jersey-marknaden och tillväxt i Europa och Asien. EBITDA-marginalen som alla analytiker och marknaden tittar alldeles för mycket på landade på 43,5 % vilket var ner från 44,2 % i juni. Rörelsemarginalen var också något ner på 36,1 från 36,6 %. Vinsten ökade med 27 % mot för ett år sedan medan takten i juni var 37 % upp. Man meddelade också att den tidigare prognosen om att helåret skulle ha samma marginal som 2017 kommer att underskridas.

 

Vid en första anblick kan det alltså se ut som man oväntat har misslyckats att nå tidigare nivåer och detta skulle båda illa för framtiden. Så är dock inte alls fallet. Som framgick i rapporten är orsaken till det sänkta resultatet endast att omsättningen i de tre nya studiorna vuxit snabbare än vad man hade planerat för varför fler bord har måst tas i bruk vilket kostar i form av bl.a. ökade personalkostnader. Man hade planerat att ha 500 bord i drift vid årsskiftet men detta uppnåddes redan under det tredje kvartalet.

Aktien föll som en sten och var som mest ner 16 % en halvtimme efter börsöppningen. Jag ökade på denna nivå och aktien tog igen nästan hela fallet under dagen men det visar verkligen hur kortsiktig marknaden är. Absurt.

Det ironiska är alltså att när Evolution växte utan att expandera i antalet studior i fjol och marginalerna då stadig ökade så rusar aktien hela tiden, men när man satte igång arbetet för att möjliggöra fortsatt höglönsam expansion i slutet av året så föll kursen tvärt när Q4:an presenterades. Hade alltså Evolution inte byggt utan pressat in alltmer verksamhet i sitt gamla skal och därmed varit ett på det hela sämre företag idag så hade kursen garanterat stått högre tack vare de ständigt ökade marginalerna.

En annan kritik som bolaget fick under det första halvåret var att kundfordringarna stadigt hade vuxit med expansionen. Detta kom rejält på skam när man istället visade en minskning av leverantörsskulderna med 3,7 miljoner euro. Kritiken mot att ”tillväxten kommer från oreglerade asiatiska marknader” är dessutom långt från sanningen- det är EVO:s reglerade europeiska kunder som expanderar mot Asien och dessutom är ökningen i ”Rest of the world” till stor del tillväxten i Nordamerika. Denna är väldigt reglerad.

På det hela känns bordet dukat för ett antal fina kvartalsrapporter framöver för Evolution Gaming- man har tagit stora kostnader och nu kan de stora skalfördelarna göra att marginalen och därmed vinsten kan inte bara följa omsättnignstillväxten utan förhoppningsvis öka snabbare. Jag är väldigt bekväm i mitt innehav.

 

En sista kommentar kan göras om Hernö Gin som Tradingportalen och inte minst jag själv följer som ett högintressant microcapbolag. Jag ordnade i söndags en aktieägarresa till Dala för att fler skulle få möjlighet att se och höra allt om bolaget. Det blev en mycket lyckad resa (se reportage här). Det var tydligt för alla hur bra allting går och vi fick även information om tredje kvartalet (man rapporterar bara halvårsvis) att bolaget är på god väg att i år återigen nästan dubbla omsättningen och mer än dubbla vinsten. Du hittar mer från Tradingportalen om Hernö Gin här.

 

Taggar: