Home > The Value Investor v.44 Gamla hjältar faller, om GE och HP

The Value Investor v.44 Gamla hjältar faller, om GE och HP

Den 4 september 2001 meddelade det anrika amerikanska jätteföretaget Hewlett Packard att man kommit överens med Compaq Computer om att köpa Compaq för 25 miljarder dollar. Sju veckor senare, den 23 oktober, tillkännagav Apple att man lanserade en liten musikspelare som skulle kunna hålla ”1000 låtar i din ficka”. Dessa två initiativ skulle komma att få enorm betydelse för respektive företag.

Medan iPod gjorde att Apple tog sitt första steg bort mot från persondatorn så gjorde HP:s köp av Compaq att man dubblade sitt PC-engagemang. Marknaden och även trogna kunder var minst sagt skeptisk till Apples planer, de var ju en datortillverkare och ingenting annat ansåg man. HP:s såsmåningom sparkade VD Carly Fiorina presenterade sitt förvärv med att man nu skulle kunna konkurrera på lika villkor med marknadsledaren i PC-segmentet IBM.

I efterhand är det förstås svårt att förstå hur en PC-veteran som HP kunde tro att detta var vägen framåt. Sammanslagningen blev ett spektakulärt misslyckande och jag som bara några dagar efter tillkännagivandet kom till HP i Kista kunde under de följande åren se hur illa det blev för alla utom Fiorina som fick mer än 20 miljoner dollar för att gå och göra något annat. Bland annat att ställa upp i det senaste amerikanska presidentvalet…

 

HP:s stjärna falnade på allvar först i slutet av 00-talet och då hade jag givit mig av för att, ibland är livet lite ironiskt, se hur Vattenfall lade grunden för sin lika spektakulärt misslyckade expansion till utlandet. Grunden för HP:s nedgång tror jag dock är väldigt snarlik General Electrics, där jag jobbade några år senare.

Väldigt mycket hos GE påminde om HP. Om HP:s kärnverksamhet kan sammanfattas som PC, skrivare och liknande verksamhet så var GE:s kärnverksamhet förstås ”elektricitet” eller snarare generationen av densamma. Turbiner och transformatorer hade med tiden kompletterats med lokomotiv, flygmotorer, olje- och gasutrustning, hälsovård, bank- och kredittjänster och allt annat man kan hitta på att köpa som t.ex. den amerikanska mediejätten NBC. Det sistnämnda ganska komiskt kan man tycka för ett industrikoncern men det var kul att kunna låna hem DVD-skivor gratis på jobbet på GE Healthcare dit jag anlände den 8 september 2008, alltså bara några dagar innan Finanskrisen briserade.

Båda bolagen gjorde väldigt mycket fel i mina ögon varför jag inte är det minsta överraskad att det har gått som det har gått för dem. Det gamla instrumentbolaget HP hade gjort sig av med instrumentdelen och dubblade allts sin omsättning i PC istället för att storsatsa på tjänster och molnet och GE försökte vara överallt. Det är svårt idag att tänka på dessa bolag som de investerarfavoriter de då var. GE och HP hade gjort sina aktieägare rika, i GE:s fall extremt rika och däribland även Warren Buffett som älskade bolaget och dess gamla CEO Jack Welsh som alltid överträffade analytikernas förväntningar.

 

Båda bolagen hade ett extremt fokus på siffrorna. Man guidade mot marknaden och detta fick inte bli fel. Inte det minsta… Ett smått bisarrt exempel utspelade sig innan jag började då HP var på väg att för första gången sedan 1939 göra förlust ett kvartal. Ledningen gick då ut och begärde att de anställda under några månader skulle ”frivilligt” gå ner 10 % i lön för att rädda situationen. Att det resultat som därmed uppnåddes inte var särskilt korrekt, lönerna var ju rätt artificiellt och tillfälligt nedtryckta, bekymrade uppenbarligen inte ledningen.

I princip varje kvartal skulle siffrorna vidare i båda bolagen friseras till genom att man införde ”resestopp”. Detta innebar att plötsligt skulle ingen anställd resa någonstans om han inte lyckades för tillåtelse av någon global HR-chef. Det fick absurda effekter när sedan länge planerade möten, konferenser och kurser plötsligt fick ställas in. Eller, om möjligt ännu dummare, fick skjutas på till nästa kvartal hade börjat och resestoppet upphävdes lika plötsligt som det hade införts. Kvartal efter kvartal, år efter år, gjorde både bolagen på detta sätt.

Första beviset på att någonting var väldigt galet hos GE var under Finanskrisen. GE Capital hade inte bara vuxit till halva bolaget utan GE:s ledning hade för att maximera vinsten från denna division i princip pantsatt hela övriga GE för att GE Capital skulle kunna låna ut så mycket som möjligt och ändå möta kapitalkraven. Detta höll på att dra ned hela den jättelika koncernen med då över 300 000 anställda i ett mörkt hål. Warren Buffett kom till sist till räddning med en kapitalinjektion.

 

Istället för att lära sig av sin läxa och börja streamlina sin verksamhet så fortsatte GE precis som HP som tidigare. Det gick bra ett tag och kursen hämtade sig rejält (ovan) tills GE fick uppleva kris efter kris i sina många jättelika affärsområden- Amerikansk sjukvård och militärindustri blev mycket mindre lukrativ under Obama, sedan krisade oljan osv. HP fick se PC-industrin implodera när deras konkurrent Apple stöpte om världen. Som extra salt på såret så köpte Apple HP:s stora nedlagda anläggning i Cupertino, raserade alla fula byggnader och uppförde sitt nya skinande högkvarter (nedan). Båda bolagen började spara frenetiskt men det hjälper inte att kapa fett när hela kroppen är sjuk.

 

Jag vet inte hur det kommer att gå med dessa bolag och de har förstås sunda delar som kan leva vidare men i en mycket mindre kostym. HP har dessutom delat upp sig i två bolag. Vad som dock var väldigt lärorikt för mig som investerare med att jobba på dessa bolag som när jag kom till dem var jättelika koncerner var att det är farligt att bygga upp stora bolag som ska göra allting. De skapar alltid stora byråkratier som så att säga föder sig själva. Ju större de blir desto större vill de bli.

Att samtidigt som jag jobbade på GE hitta just Apple, både som kund och investerare var perfekt för mig. Jag kunde se hur otroligt mycket bättre ett företag med få produkter och tjänster fungerade och hur mycket byråkrati de lyckades undvika. Jag minns också tydligt min aha-upplevelse när den chef jag hade en period berättade om sin ledarskapskurs han varit på i företagets regi i USA. Budskapet hade varit glasklart- GE vill inte att ni ska specialisera er på någon bransch som vi är verksamma i utan ni ska kunna flyttas vartsomhelst där det finns behov.

Detta var så långt från Apple man kunde komma, företaget som anställer specialister på magneter, och naturligtvis fungerade det inte något vidare. Snart nog hade jag en ny chef från ”Oil & Gas” som visste föga om vaccinindustrin, men desto mer om hur man armbågar sig fram i karriären. Detta och andra missförhållanden skapade av en ofokuserad affärsmodell stärkte dock min tro på Apple och var en guldgruva för mig som investerare. Jag äger som kanske har märkts sedan länge bara företag som är fokuserade på ett begränsat område- Evolution Gaming, Netflix, Catena Media, Storytel osv.

GE som alltid månade som sin heliga utdelning meddelade i veckan att den sänkts till 1 cent och trots att de var det enda företag som fanns kvar bland de ursprungliga 30 i Dow Jones-indexet så blev de nyligen utsparkade även där. Apple inkluderades däremot häromåret. GE Healthcare som jagade jobbat på då? Det håller på att säljas.

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto