Home > The Value Investor v.45 LVMH och Aspire rapporterar

The Value Investor v.45 LVMH och Aspire rapporterar

För ett par veckor sedan lämnade LVMH sina försäljningssiffror för det tredje kvartalet. Bolaget lämnar bara fullständiga rapporter kvartal två och fyra men omsättningen är förstås den viktigaste informationen när marginalen är både hög och stabil.

Rapporten var ovanlig ordning urstark och fick aktien att piggna till och handlas över 400 euro för första gången denna vecka. Detta betyder en värdering nu över 200 miljarder euro och därmed i den absoluta toppen bland europeiska företag. Före både Volkswagen och HSBC vilket media har uppmärksammat i veckan.

Den organiska tillväxten var 11 % och där räknas både valutan som har givit medvind i år och årets förvärv av lyxhotellgruppen Belmond bort. Som vanligt är det Fashion & Leather goods som lyser allra starkast. Detta är till största delen Louis Vuitton som nu har ”exceptionella marginaler” enligt VD. Exakt hur stort Vuitton är hålls hemligt men man brukar uppskatta det till en fjärdedel av LVMH försäljningsmässigt och halva vinsten.

 

Som synes nedan är tillväxten väl spridd geografiskt och dessutom hyfsat spridd mellan de 75 bolag som gruppen består av. Dessvärre brukar LVMH aldrig nämna vad som går dåligt i gruppen men man lyfter även denna gång fram många av de större bolagen som mycket väl presterande och något annat är väl inte att vänta sig när både tillväxt och vinstökningen de två senaste halvåren har varit väldigt imponerande.

 

Aktien har rusat med runt 60 % i år men då ska man ta i beräkning av LVMH drogs ned rejält av oron för konjunkturen och räntehöjningar i slutet av förra året och när marknaden till sist övertygades om att allt var lugnt så vände det. Jag tror dock inte att detta är slutet för aktiens resa i närtid. Tvärtom är bolaget mycket lågt värderat mellan PE 25 och 30 om man tar i beaktande räntenivån, tillväxten och den alltid ökande utdelningen som betalas ut till ung. en tredjedel i slutet av året och resten på våren. Därtill är det viktigt att tänka på att övriga aktier i sektorn också stiger även om LVMH förstås står i en egen klass, se nedan.

 

Jag har snart ägt aktien i fyra år och kommer sannolikt fortfarande att göra det om tio år också. Bolaget har uppenbart uthålliga marginaler och ingenting tyder på att tillväxten skulle avta. Som en extra bonus har LVMH nu satt siktet på Tiffany’s, den ikoniska amerikanska juvelerarkedjan som haft svårt med tillväxten på senare tid. Tiffany’s har bett om ett högre bud än de dryga 14 miljarder dollar som LVMH presenterade men det är ytterst sällan som Bernard Arnault missar när han skjuter.

I onsdags rapporterade Aspire Global som jag följer och äger lite aktier i. Som tidigare kvartal i år så växte B2B-delen väldigt fint medan B2C-delen tappade mark. Ledningen förklarar innehavet av sin konsumentverksamhet med att man kan testa de spel man producerar mot slutkunden m.m. men det är för mig uppenbart att om bolaget endast hade sin lönsamma och snabbväxande underleverantörsverksamhet (B2B) så skulle bolaget med största sannolikhet värderas betydligt högre idag än deras nästan skrattretande PE runt 6.

Intäkterna ökade med 16 % medan intäkterna för B2B steg med 38 %. B2B är idag 63 % av helheten och detta ökar som synes snabbt. På liknande sätt ser det ut för lönsamheten. EBITDA sjönk med betänkliga 16 % i kvartalet på gruppnivå men för B2B steg den istället med med 15 % till att nu utgöra hela 82 % av bolagets EBITDA-resultat…

 

Företaget går alltså utan tvekan mycket bra om man undantar den krympande(!) B2C-delen. Man håller nu på att etablera sig med sin första kund i New Jersey genom sitt förvärv Pariplay vilket meddelades i fredags. Målet om 200 MEUR i intäkter och EBITDA på 32 MEUR för nästa år ligger fast.

När jag träffade VD tidigare i höstas andades han stor tillförsikt om utsikterna och bolagets största ägare, tillika grundare, är extremt långsiktigt orienterade, vilket gör att bolaget också är det. Jag tror att Aspire har alla möjligheter att fortsätta växa och kan de vända utvecklingen i B2B, eller om denna i vilket fall slutar gå med förlust så är aktien extremt attraktivt värderad under 30 kr idag.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto