Home > The Value Investor v.46 Kan LEO ryta igen?

The Value Investor v.46 Kan LEO ryta igen?

Detta år har varit tungt för de svenska spelbolagen. Regleringen från årsskiftet har tyngt alla bolag med större exponering mot den svenska marknaden. Dels har skatten på 18 % av spelnettot förstås sänkt resultatet och dels har förbudet mot mer än en bonus per kund gjort att många storspelare har gått mot den oreglerade marknaden.

Uppgifterna går i sär om hur stor del av marknaden som regleringen har lyckats kanalisera men även Spelinspektionen medger nu att man har fallit under de 90 % man tidigare påstått. Mer eller mindre hela sektorn utom Evolution Gaming (som jag äger och tvärtom har stigit med 140 %) har värderats ned i år och frågan är vilka, om några, bolag som kan tänkas komma tillbaka nu när effekterna av regleringen är kända och vi går in i år 2.

LeoVegas som jag följt av och till under flera år är utan tvekan ett av de mest drabbade bolagen (se min Sommarläsning om mitt intresse för LEO 2017-18 här). Aktien har i år gått från 41 till igår 32 kr eller runt -25 % samtidigt som index är upp 23 %. Bakom detta ligger alltså resultatförsvagningar, se nedan, även om omsättningen har hållit emot hyfsat när Svenska Spel och ATG började erbjuda casinospel från årsskiftet, något som gynnade Evolution då de fick dem båda som kunder och Kambi som fick ATG men förstås varit negativt för alla operatörer med stor exponering mot Sverige.

Jag träffade LEO två gånger i förra veckan efter Q3-rapporten och var även på Paretos seminarium i måndags där LEO var ett av de presenterande företagen och blev lite mer positiv till deras utsikter. Rapporten togs emot illa av marknaden med en nedgång runt 10 % initialt sannolikt mest pga att både omsättning och resultat var ganska svaga, se ovan, men även på ganska svaga utsikter för början på det fjärde kvartalet.

Ledningen framhöll dock efter rapporten att man genomfört effektiviseringar och att den underliggande tillväxten på flera marknader var god, däribland den svenska marknaden. Det sistnämnda fick understöd av de siffror som Skatteverket offentliggjorde igår, se nedan, vilket också fick aktien att stiga sex procent.

Bolaget har också haft stora problem på den viktiga tyska marknaden eftersom PayPal beslutat att tillsvidare inte arbeta mot spelbolag samt man har ”drabbats” av en storvinst som bidragit till att sänka marginalen. Dessa problem ser man som övergående men Storbritannien är utan tvekan en bestående huvudvärk för LEO.

Kombinationen, som jag skrivit om tidigare, att man köpte två brittiska bolag för snart två år sedan och att de brittiska myndigheterna plötsligt slog till med flera regelskärpningar, har varit minst sagt problematisk. Det är uppenbart att förvärven var ett stort misstag och att bolaget skulle ha konstant varit högre värderat om dessa inte hade genomförts. Att myndigheten plötsligt ändrade reglerna så att LEO:s olika brittiska dotterbolag inte längre skulle ses som enskilda bolag utan delar av en stor operatör på marknaden med ytterligare krav hjälpte inte heller.

 

Frågan vi får ställa oss är dock om en vändning är i sikte eller inte. Det finns som jag ser det en hel del som talar för detta. Varumärket är idag väletablerat på många marknader och deras orädda expansion till nya verkar fungera. Deras avvaktan med USA känns rimlig med tanke på all byråkrati och svårighet att verka som onlineoperatör där idag.

LEO är som sagt mycket lågt värderat med ett PE en bra bit under 10 om man ser till de senaste fyra kvartalen men dessa innehåller Q4 2018 som var riktigt starkt. Man måste dock ändå se värderingen som att marknaden tror att LEO:s siffror kommer att ligga kvar på dessa nivåer eller t.o.m. sjunka. Kanske missar marknaden då att flera faktorer har hållit nere resultatet, inte minst det senaste då man stängde i Schweiz, har problemen i Tyskland och marginalen påverkats av engångseffekter.

Att man lyckats sälja sin lilla liveleverantör Authentic Gaming för 15 miljoner euro är förstås utmärkt eftersom de inte tjänade några pengar. Kan man fortsätta spara, effektivisera och framförallt växa på sina viktigaste marknader så finns det sannolikt goda skäl att tro att LEO kan komma tillbaka till både högre lönsamhet och värdering. Blir trenden tydlig kan uppvärderingen komma snabbt från dessa låga nivåer.

Samtidigt ska man inte underskatta de svårigheter som operatörerna i Europa har idag där hård konkurrens, skatter och alltmer reglering kräver att man opererar i stor skala. Därtill kan det ofta finnas en mental spärr för investerare att gå in i en aktie som i relativ närtid har fallit tungt som LEO:s.

Jag äger inte aktien.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto