Home > The Value Investor v.48 ”Köpläge i Apple?”

The Value Investor v.48 ”Köpläge i Apple?”

But lightly on its way down. When the stock hits 18 you buy it all!
Sir Larry Wildman i “Wall Street”

Jag har följt Apple ingående i åtta år nu. När jag började intressera mig för företaget och aktien hade iPad precis lanserats i Sverige och iPhone 4 var den hippaste mobiltelefon man kunde ha. Sedan dess ha det runnit en del vatten under broarna. Alla produkter har blivit lättare, skärmarna större, nya produkter och tjänster har lanserats och företaget har i processen tjänat gigantiska summor och blivit det högst värderade bolaget i världen.

Under perioden 2010 till 2018 flyttades fokus först bort från iPod till iPhone och iPad. Därefter blev marknadens fokus nästan exklusivt iPhone runt 2013-17 varefter fokus alltmer har delats med det numera gigantiska och växande Services-segmentet. Under hela denna tid har aktien i regel behandlats styvmoderligt av marknaden. Först trodde man inte att iPod skulle få en stark efterträdare i iPhone, sedan trodde man att Apple snabbt måste hitta en ersättare till iPhone som enligt någon logik, hämtad från mindre lycksamma konkurrenter till Apple, snabbt skulle tappa i popularitet.

Aktien har minst sagt pendlat i takt med ryktena och föreställningarna om hur företaget ska lyckas fortsätta dominera inom sina produktsegment. Dock haft aktien stabiliserat sig med tiden, tack vare Services. Detta segment består av alla typer av prenumerationer Apple erbjuder samt provisioner på försäljning av apar, musik m.m. och har förstås både betydligt stadigare intäkter än produkter och högre marginal. Idag är dessa med tio miljarder i intäkter (av 63, eller 16 %) senaste kvartalet det näst största segmentet men står alltså för betydligt större andel av vinsten (Apple avslöjar inte segmentens vinst).

När Apple visade Q3-siffrorna (”fiscal fourth quarter”) fanns det föga att klaga på- omsättningen hade på ett år ökat med 20 % men vinsten med 41 %. Den högre vinstökningen var tack vare bolagsskattesänkningen, aktieåterköp men inte minst den stora ökningen i ASP för iphone. Fokus kom dock att handla om att man överraskande meddelade att man skulle sluta redovisa antalet sålda iphones, iPads opch Macs. Något som man generöst till skillnad från sina konkurrenter hade bjudit marknaden på i alla år. Reaktionen på detta blev föga förvånande att många analytiker och journalister drog slutsatsen att Apple väntade sig sämre försäljning mätt i antal framöver.

Apples egen förklaring, vilket känns minst sagt rimlig, är att iPhone och iPad numera säljs inom ett mycket stort prisspann. Detta tillsammans med att Apple mycket medvetet försöker driva försäljningen till den allra översta delen av prisspannet att det inte är särskilt relevant hur många enheter man sålde under ett kvartal. Något som var väldigt viktigt under de år då man bara sålde årets och förra årets modell. Idag säljer Apple sju modeller på samtliga marknader, vilka dessutom säljs med olika minneskonfigurationer som kan påverka priset rejält.

Aktien rasade flera procent efter rapporten. Därefter har den fallit vidare, mycket pga rykten om att de tre nya modellerna och framförallt den billigaste ”XR” har sålt dåligt. Från sin nivå vid rapporten den 1 november runt 225 har den fortsatt att falla ända ned till denna vecka runt 175 dollar dvs mer än 20 %.

Vad finns det då för skäl att tro att detta är tillfälligt och inte början på en längre nedgång? Flera som jag ser det. Apple säljer väldigt bra och är extremt lönsamt idag. Detta kommer inte att ändras även om någon modell, vilket har hänt tidigare inte minst när man lanserat billigare versioner, kanske säljer sämre än väntat. Man ska också veta att rykten om svag försäljning kommer den här tiden varje år (se här för en ganska rolig sammanställning om de senaste årens rykten). Mycket stora pengar kan tjänas på positionera sig mot en nedgång och sedan sprida dessa rykten, vilket helt uppenbart skett många gånger.

I en intervju i onsdags sade Apples produktmarknadschef att iPhone XR tvärtom har varit företagets bästsäljare sedan den lanserades en månad efter de övriga. Detta säger förstås inte att det inte finns någon sanning alls i att den sålt mindre än väntat, men Apple är ett bolags som är mycket försiktigt i sin kommunikation och de skulle inte säga detta om försäljningen inte i varje fall var hyfsat OK.

 

Intjäningen är som sagt betydligt stabilare och säkrare än förr när Services växer så stabilt och lönsamt. En mycket enkel beräkning av PE talet på de senaste fyra kvartalens vinst delat med det senaste antalet aktier (man återköper ju flera procent av aktierna varje år) ger 14,6 och P/S ger 3,3. Knappast några tillväxtvärderingar. Stöd har vi därtill som sagt av de väldigt stora återköpen och dessutom av att man varje år höjer utdelningen. Direktavkastningen är idag 1,6 % vilket inte är illa med amerikanska mått för ett växande företag.

Risken på nedsidan tror jag mest är en fortsatt baissighet vad gäller FAANG-bolagen. Dessa har dock handlats ned rejält tillsammans med Apple och tjänar mer pengar än någonsin så någon större fallhöjd känns inte sannolik. Att Apple skulle misslyckas med sin julförsäljning med så stark laguppställning för iPhone, iPad (helt nya modeller) och den nu alltmer finansiellt intressanta Apple Watch känns väldigt osannolikt. Likaså att Services inte skulle växa sina vanliga 20-30 % på årsbasis under årets starkaste kvartal.

Jag tror alltså att det är köpläge i Apple. Nedsidan är begränsad samtidigt som aktien lätt skulle kunna studsa tillbaka mot tidigare höjder, dvs en uppsida på 20-25 % de närmaste månaderna. Även om aktien skulle vara fortsatt svag under en längre tid så är Apple ett utmärkt långsiktigt innehav som hittills alltid har kommit igen.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto