Home > The Value Investor v.47 Monopol är målet

The Value Investor v.47 Monopol är målet

Klassisk ekonomisk teori som man kan läsa i inledningen av nationalekonomiska studier på universitetet är förstås att när något eller några företag tjänar pengar inom en bransch så kommer det att komma in nya aktörer som bidrar till att priserna pressas coh lönsamheten med tiden försvinner. Perfekt konkurrens med andra ord.

 

Många verkar ta detta bokstavligt och tror att vinsterna alltid försvinner med tiden. Att alltså ingen kan dominera över tid utan marknaden ovillkorligen kommer att fyllas med ett antal företag som konkurrerar med varandra på ganska lika villkor.

Även om detta är vanligt inte minst inom industrier där lätt utbytbara komponenter och annat material tillverkas och säljs så är det absolut inte det vanliga inom de flesta sektorer i näringslivet. Istället är det ofta en stor aktör som styr och ställer och har närmast monopol, i varje fall inom en viss del av branschen. Dryckesbranschen (läsk) är t.ex. en hårt konkurrensutsatt marknad men Coca Cola dominerar stor i betydande delar av världen.

Målet med företagande är att tjäna pengar och det bästa sättet att göra detta är att ha monopol, eller i alla fall ta nästan alla vinster i det segment man verkar. Företag ska alltså döda andra företag om man vill uttrycka det lite drastiskt. Så länge man gör detta med lagliga metoder så finns det ingenting att invända emot. Fördelarna med monopolliknande situationer är uppenbara- man tjänar väldigt mycket mer pengar om man inte behöver konkurrera på pris och prestanda i samma utsträckning som tidigare och kan investera dessa i att ytterligare förstärka sin position tills den blir helt ointaglig som t.ex. Googles eller Microsofts.

 

Här finnas också den stora tjusningen med förhållandevis unga tillväxtbolag. Netflix som jag har skrivit om många gånger tidigare och är aktieägare i är kanske inte så ungt längre men det är redan den helt dominanta aktören på sin marknad och är på god väg att lägga under sig alla vinster i segmentet tror jag. Apple som jag också äger sedan länge har redan lyckats att ta ”alla” vinster i de segment där de verkar. Först tog de den stor del av PC-vinsterna i världen, sedan för mp3-spelare, därefter smartphones, tablets och nu senast smartwatches. Trots att man konsekvent endast betjänade de övre delarna av respektive segment så lyckades man alltså att konkurrera ut bolag som BlackBerry, Nokia och HP.

Catena Media, som hade kapitalmarknadsdag i tisdags, där jag f.ö. fick nöjet att leda frågestunden, försöker bli den dominanta affiliate-bolaget inom betting i världen. Därav också mitt intresse i bolaget jag rekommenderar alla som är nyfikna på Catena att titta igenom presentationerna eftersom de, precis som vid kapitalmarknadsdagen förra året (deras första) bjuder på en väldigt detaljerad inblick i företaget. Värt att nämna är ju också att efter förra årets upplaga så steg aktien stadigt i ett halvår. Huruvida Catena kommer att lyckas med detta är förstås ännu en öppen fråga men skulle de bli den långsiktigt stora dominerande aktören globalt, och inget tyder som jag ser det idag på något annat, så kommer de att tjäna gräsligt med pengar.

Monopol är förstås inte slutet gott allting gott för bolag. Man måste hålla sitt monopol/nästan-monopol undan från konkurrens, eller kanske mer sannolikt, hålla emot när marknaden eller tekniken förändras (”disruption”) också. Jag skrev i våras om varför jag är skeptisk till Facebook, som väl är paradexemplet på bolag som snabbt lägger under sig en mycket stor del av en marknad (social media). Hur mycket man än kan beundra dem för tillväxt och intjäning de senaste åren känns det inte som den bransch de är i kommer att bestå.

På samma sätt som jag tror att smartphones kommer att stanna hos oss länge då de är så praktiska har jag svårt att tro att det inte går mode i sociala nätverk och att någon eller några andra kan göra en liknande resa som Facebooks. Deras problem med framförallt unga användares intresse för dem på senare tid känns som en bekräftelse på detta.

Som en jämförelse känns det extremt osannolikt att Google skulle drabbas av liknande problem eller att någon skulle slå ut Starbucks genom att hitta på en roligare cafémiljö. Man kan tjäna mycket pengar på ett bolag som Google idag tack vare deras extremt starka marknadsposition men man kan tjäna betydligt mer pengar om man hittar företag som är på väg att nå en sådan position. Helst innan alla andra hittat dit… ????

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto