Home > The Value Investor v.5 Apple och LVMH visar julkvartalet

The Value Investor v.5 Apple och LVMH visar julkvartalet

Två bolag som verkligen ridit på den låga räntevågen det senaste året rapporterade denna vecka. Dels Apple som nu har stigit mer än 100 % sedan deras dipp på dåliga kinasiffror för ett drygt år sedan och dels min gamla trotjänare LVMH som häromdagen var upp 70 % på 12 månader men som nu p.g.a. oron för Coronaviruset ligger på fortfarande fina +55 %.

Om förmågan att värderas upp i en lågräntemiljö på stabila kassaflöden är en likhet så är det senaste årets omsättnings- och vinstutvceckling väldigt olika mellan företagen. Apples omsättning och vinst har inte utvecklats som tidigare år då man började året med nedgångar topline och bottomline. Det var först i Q3 som både omsättning och vinst ökade och då med modesta två respektive fyra procent. LVMH visade tvärtom fortsatt fin tvåsiffrig omsättnings- och vinst ökning under den hittills rapporterade delen av 2019.

Apple

Trots att siffrorna inte har övertygat så har alltså Apples aktiekurs gått som tåget med en ännu brantare stigning  på slutet med en uppgång runt 20 % sedan början av december. Analytikernas snittestimat låg inför rapporten på för omsättningen 88 miljarder dollar (+5 %) och 4,55 dollar i vinst per aktie (4,18).

Resultatet var en slägga på 92 miljarder (+9 %) i omsättning i julkvartalet och 4,99 VPA (+19 %). På det hela taget var det en mycket stark rapport och ledningen guidade för en bra start på året även om man förstås nämnde att coronavirusutbrottet skulle kunna påverka på marginalen i Kina, Apples näst största marknad. Guidningen på 63-67 miljarders omsättning var också över analytikernas förväntan.

Naturligtvis var största fokus, möjligen efter iPhone, på Services och ”Wearables”dvs AirPods och Apple Watch. Dessa är idag klart större än Mac och iPad och estimaten låg på 9,5 miljarder i omsättning för Other products och hela 13 miljarder för Services. De nya AirPods Pro hade föga förvånande tryckt upp Wearables till strax över 10 miljarder (+37  %) medan Services med 12,7 miljarder får sägas vara den enda svagt negativa punkten i rapporten.

Aktien tog bara ett litet skutt i efterhandeln men jag tror att den kommer att fortsätta utvecklas väl kommande månader. Apple visade med denna rapport att man kan försvara den utvärdering av aktien som skett och att man är tillbaka till fin tillväxt.


LVMH

LVMH som bara visar vinsten en gång i halvåret men omsättningen förstås varje kvartal tycker jag lämnade en mycket fin och stabil rapport. Omsättningen förutspåddes nå 28,4 miljarder euro för andra halvåret (27,1). Rapporten visade 28,6 miljarder i omsättning och vinsten ökade 16 % i andra halvåret. Totalt under 2019 ökade både vinsten och omsättningen med 15 %, dvs de siffror som vi vant oss vid. Dock känns ökningen av utdelningen från 6 till 6,80 (13 %) lite i underkant och detta var kanske orsaken till att aktien först handlades ned på sin sekundärlistning i New York.

Mest intressant tycker jag var att bland ”Champagne och vin” gick trenden fortsatt alltmer mot de finaste champagnerna, framförallt Dom Pérignon lyftes fram. Detta är en längre trend och visar vilken påverkan LVMH har på hela champagnenäringen. Man har medvetet tryckt upp priset på druvor vilket försvårar för mindre producenter samtidigt som man också hela tiden höjer priserna ut till kund. Detta gör att även om total konsumtion minskar något så ökar intäkterna och vinsten. Man har gjort likadant med cognac som man också är helt dominerande inom.

I vanligt ordning fortsatte Louis Vuitton att storma fram, VD talade återigen om ”exceptional performance”. Även Christian Dior lyftes fram. LVMH särredovisar inte vinsten för sina ”Maisons” och omsättningen meddelas endast per segment, i detta fall ”Fashion and Leather goods”. Dock vet vi att Vuitton genererar ungefär hälften av hela gruppens vinst.

LVMH:s fina tillväxt  över är ganska jämnt fördelad över världen även om Asien som alltid växer snabbast. Naturligtvis nämnde bolaget influensan men det är ju svårt att tro att denna kan hindra välbeställda människor från att shoppa i någon betydande grad. Istället visar väl siffrorna att LVMH:s tillväxt och vinstökning är att lita på vilket som sagt blir väldigt attraktivt för investerare när räntan är uthålligt låg. Jag tror därför att även LVMH kommer att fortsätta att stiga på börsen under 2020.

Jag äger aktier i båda bolagen, men klart mer i LVMH.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto