Home > The Value Investor v.50 Gå inte i utdelningsfällan

The Value Investor v.50 Gå inte i utdelningsfällan

Jag undrar hur många gånger jag har hört någon ge rådet till nybörjare att välja aktier som ”… och har hög direktavkastning” eller ”… och vars utdelning höjs varje år”. Kanske lika många gånger som jag har sett grafer över hur mycket pengar en teoretisk person skulle ha haft idag om han hade satsat 10 000 kr år 1960 i något bolag och varje år ännu mer teoretiskt ha återinvesterat utdelningarna. Eller för den delen jämförelser över hur mycket bättre det sägs vara att köpa utdelningsbolag än bolag som inte delar ut.

Problemet med dessa ”fakta” är att de dels inte stämmer särskilt väl och att de får unga människor att välja utdelningsbolag framför tillväxtbolag. Personer som har hela livet som investerare framför sig och alla möjligheter att komma tillbaka in i matchen om de vid 25 års ålder skulle förlora 80 % av portföljen på någonting mindre lyckat. Samtidigt som de hade kunnat investera i unga företag istället som i vissa fall kommer att ha en mycket lång tillväxtresa framför sig.

Det finns förstås snabbväxande bolag som även ger utdelning men de bolag som rekommenderas för sin ”fina utdelning” är sällan de företag som i framtiden kommer att ha snabbt ökande kassaflöden. De är i regel företag som mognat och är i en bransch som inte växer så mycket och de har inget annat att lägga sina pengar på. Eftersom deras aktiekurs inte utvecklas lika snabbt som utdelningarna kommer direktavkastningen att stiga med tiden.

Även om det förstås är trevligt med en utdelning som trillar in på kontot så är risken att man invaggas i en falsk säkerhet. Det finns ingenting som garanterar en utdelning. Den kommer för att huvudägarna i styrelsen just nu vill att företaget ska dela ut. De kommer knappast att hålla utdelningen för helig om företagets vinst faller rejält pga konjunkturen eller förlorade affärer.

Utdelningssänkningar riskeras inte bara med mindre bolag utan även de allra största, just de bolag som ofta lyfts fram som säkra utdelare. Se bara på Swedbank vars utdelning och magnifika direktavkastning lyfts fram av analytiker på senare år. Plötsligt avslöjades penningtvättsaffären i Baltikum och inte nog med att vinsten sjunker och man riskerar böter, utan styrelsen meddelade att utdelningsandelen kommer att sänkas med en tredjedel från 75 % till 50 %. Nedan en graf över Radioshack, en amerikansk favorit bland utdelningsjägare under många år. Andra exempel på kraschade utdelningsfavoriter är J.C. Penney, General Motors, General Electric, Kodak, Citigroup och Barnes & Noble.

 

Sveriges en gång i tiden största bolag H&M hyllades i många år som den trogna utdelaren som hela tiden höjde sin utbetalning till ägarna. Tills man slutade höja 2015 och sedan flera år lånar pengar för att dela ut, vilket förstås inte kan fortsätta i längden då man i princip plundrar företaget för att storägaren vill ta över allt mer av bolaget. H&M är högt värderat i förhållande till vinsten precis som många andra starka bolag med förutsägbar verksamhet men vad få nog tänker på är att den s0m köper dessa bolag just för utdelningen tar en rätt rejäl risk. Sänks utdelningen går man ju inte bara miste om den utan även den nedgång i ens kapital när aktien med all säkerhet faller som en sten när nyheten släpps.

Många har som sagt räknat på hur det lönar sig att köpa utdelningabolag och de kommer alltid fram till att det lönar sig att köpa dessa jämfört med att köpa andra bolag, framförallt tillväxtbolag.

Eftersom utdelningsbolag, framförallt sådana med hög utdelning, ofta är mycket väletablerade så har denna grupp en låg andel konkurser. Tillväxtbolag och andra som inte delar ut gör det ju i många fall för att de inte har pengar till detta och denna grupp innehåller överhuvudtaget en massa företag som ingen seriös investerare skulle ta i med tång. Jämför man istället utvecklingen för bolag som har ökat omsättning och vinst med t.ex. minst 20 % de senaste fem åren får man ett annat resultat.

Min poäng är inte att utdelningsbolag är dåliga förstås. Många väldigt bra bolag finns här. Poängen är att man inte ska dra den helt felaktiga slutsatsen att dessa bolag är en säkrare väg till fin avkastning. Det är det inte, framförallt om man har lång tid på sig. Apple började med utdelning först för några år sedan efter att ha hundradubblat aktien eget en IPO med PE 90. Google har aldrig delat ut och Netflix har också varit en fantastisk aktie som knappast lär börja dela ut pengar under överskådlig tid.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto