Home > The Value Investor v. 50 Netflix-aktien kommer att komma tillbaka.

The Value Investor v. 50 Netflix-aktien kommer att komma tillbaka.

Den 16 oktober  lämnade Netflix rapport. Förväntningarna inför rapporten var låga efter att bolaget hade gjort marknaden besviken vid förra kvartalsrapporten då aktien som etablerat dig över 400 dollar föll 15 % på en miljon lägre nya abonnenter än vad man guidat för. Därtill hade man, skulle det visa sig, guidat väldigt försiktigt in för det tredje kvartalet och aktien hade fallit stadigt sedan sommaren men hade repat sig lite inför rapport till runt 335.

 

När bolaget redovisade siffror som var långt över marknadens förväntningar; 34 % tillväxt och sju miljoner nya abonnenter mot förväntade 5,2 sköt aktien i efterhandeln åter över 400 $. Dock guidade man för lägre vinst i Q4 pga större avskrivningar beroende på sina massiva investeringar i innehåll.

Vi var förstås många som trodde att aktien nu skulle få nytt mod efter the baiss som rått sedan andra kvartalsrapporten. Så blev inte fallet. Istället fortsatte aktien tillsammans med de övriga FAANG-bolagen nedåt under veckorna som följde ända till 258 $ den 22 november. Ett ras på osannolika 36 % från sommarens toppnotering. Aktien har sedan botten återhämtat sig lite och handlas nu på 275. Frågan som marknaden ställer sig idag är förstås om denna nedgång kommer att fortsätta eller om det är köpläge nu. Även om rallyt i FAANG-aktierna under våren idag känns överilat så lutar jag tydligt åt det senare. Netflix är sannolikt en mycket bra placering på denna nivå om man bara har lite tålamod.

 

Netflix går idag bättre än kanske någonsin och är förstås den helt dominerande globala ”underhållningskanalen”, långt före närmast konkurrent. Lite lustigt kan man ana dess enorma genomslag i t.ex. Sverige med att folk talar om den som man förra talade om SVT, alltså innan man fick konkurrens från reklamkanalerna och var det enda alternativet. När folk är besvikna på att det inte finns något nytt är det snarast ett tecken på att de har gått över mentalt till Netflix som huvudsakliga underhållningskälla tror jag.

Naturligtvis saknas det inte moln på horisonten för Netflix, lika lite som för andra bolag. Disney har precis lanserat sin nya streamingkanal och Apple, Google, Amazon och de andra kommer förstås att satsa allt mer på streamad underhållning. Det känns dock rätt mycket ”Följa John” över deras ansträngningar. Netflix är om inte hopplöst före med sina 150 miljoner betalande abonnenter så ganska nära. Därtill kommer att Netflix är en billig tjänst som man kan kombinera med någon annan streamingtjänst utan att det känns särskilt dyrt för de flesta samt att man utan tvekan kan höja sina priser bra mycket innan man står i taket- det senaste beviset för detta var den höjning på i snitt 14 % som man gjorde hösten 2017.

 

Netflix abonnentökningstakt minskar inte som många oroat sig för utan tvärtom accelererar den som vi kan se i diagrammet ovan. På samma sätt som när man gick in i Sverige för sju år sedan så växer man i regel i rask takt på de nya marknader man etablerar sig på tills man efter några år har upp till halva befolkningen som kunder.

Jag tycker att allt tyder på att Netflix kommer att fortsätta växa snabbt i många år tack vare sin nu gigantiska egna produktion, sitt starka distributionsnätverk och den uppmärksamhet som branschledaren alltid får på marknaden. Det påminner starkt om Apple (se mitt köpråd från två veckor sen).  Detta tillsammans med goda möjligheter att öka marginalerna genom skalfördelar och prishöjningar gör att aktien känns attraktiv på dessa nivåer. FAANG kommer att variera över tid i popularitet hos investerarna men de håller stadigt på att ta över världen.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto