Home > The Value Investor v.51 Köp dippen i LVMH

The Value Investor v.51 Köp dippen i LVMH

LVMH  har fallit 20 % sedan ATH på 313 euro i slutet av september. Detta beror förmodligen på det på den allmänna nedgången på världens börser och det pågående handelskriget mellan USA och Kina. Hur de globala börserna rör sig kan vi ju inte påverka men det finns goda skäl att tro att handelskriget dels inte blir långvarigt och dels inte kommer att få nämnvärda konsekvenser för LVMH som ju inte handlar direkt mellan dessa länder.

 

 

Då LVMH:s intjäning tack vare deras enorma portfölj av lyxmärken är relativt säker och växer stadigt handlas aktien ofta relativt högt. Kvalitet kostar som bekant. PE har de senaste åren i regel legat över 25 och även över 30, men har om vi räknar på 2*VPA H1 nu halkat ner på 20. Man får gå tillbaka till dippen i juli 2016 för att hitta en liknande värdering.

 

LVMH går dessutom oerhört starkt i år. Både halvårsrapporten som visar vinstsiffror och Q3-rapporten som bara visar försäljningen talar ett väldigt tydligt språk. Omsättningen ökar och vinsten ökar ännu snabbare. Därtill höjdes den första delen av utdelningen frpn 1,80 till 2 euro. Jag räknar äknar med att total utdelning blir en höjning från fem till (minst) sex euro i år.  För några dagar sedan kom också nyheten att bolaget kraftigt utökar sin närvaro inom lyxhotellsegmenter genom köpet av Belmond Group.

 

Bolagets aktie har de senaste två åren varit ganska stabil och hyfsat följt företagets utveckling. Naturligtvis inte lika snabbt som jag hade hoppats men det är synd att klaga när aktien stiger som den har gjort. Historiskt har den av naturliga skäl varit mest påverkad av konjunktur oro i världen och då inte minst nyheter och spekulationer i från Asien.

Att följa denna aktie påminner litegrann om det vi lär oss i boken ”The Signal and the Noise”. Signalen är i detta fall bolagets oerhört starka utveckling och oväsendet är de konstanta ryktena om vart konjunkturen i världen (framför allt Kinas) är på väg. Det gäller som alltid att koppla bort oväsendet. Oftast kan marknaden det, trots nedgången de senaste två månaderna är bolaget upp ungefär 45 % på 24 månader.

Som jag har skrivit förut är LVMH som en skatt på rika människor. Dessa blir fler och fler för varje år och de vill också lägga sina pengar på kvalitetsprodukter som visar att de har stil och råd. Helt oavsett om det handlar om alkoholhaltiga drycker, väskor, resor, kläder eller parfym. Bolaget använder också sina mycket starka kassaflöden dels till en utdelning som alltså höjs varje år och dels till förvärv av nya bolag. Detta gör också att skuldsättningen hålls på en rimlig nivå även om den förstås påverkas temporärt när man gör större förvärv.

 

Det finns så vitt jag kan bedöma inget skäl att tro att bolaget inte kommer att prestera ett kanonresultat detta år. Oron är som sagt konjunkturen men om man som investerare av detta skäl låter bli att köpa ett bolag som klarar konjunktursvängningarna så väl som LVMH, inte minst bevisat under finanskrisen, så går man miste om en fantastisk chans att slå börsen över tid.

Aktien kan förstås falla ytterligare men det är också viktigt att tänka på att om vi får positiva signaler om tullarna och andra goda nyheter kan den också snabbt stiga. Jag tycker att (runt) 250 euro är ett mycket attraktivt insteg. På ett par års sikt känns nedsidan begränsad och uppsidan betydande om inte någon stor global lågkonjunktur drabbar oss. Skulle konjunktursignalerna försämras så faller troligen aktien ytterligare men caset är solitt. LVMH är en defensiv placering med mycket stor långsiktig potential.

Eller som Steve Jobs sa  när han träffade LVMH:s storägare och VD Bernard Arnault: ”Jag vet inte om folk fortfarande kommer att köpa iPhone om 50 år men jag vet att folk fortfarande kommer att dricka Dom Pérignon.”

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto