Home > The Value Investor v.52 Året som gått

The Value Investor v.52 Året som gått

För ett år sedan var mitt och många andra investerares humör inte direkt på topp. Förväntningarna om högre räntor i vådlig kombination med oro för fallande konjunktur skapade en perfekt storm. Index sjönk om inte som en sten så i varje fall som en båt som sprungit läck med en otillräcklig länspump. Vi gick in i julhelgen med stadigt fallande kurser och så här skrev tidningen Aktiespararna:

Många trodde på ett nattsvart 2019 och extrapolerade de senaste månadernas börsutveckling ett år framåt i tiden. Bevara pengarna blev ett mantra (ovan) och ”risk off” troddes regera även 2019. Själv blev jag stressad av nedgångarna men började inte sälja mina ögonstenar, något jag förstås är väldigt glad för idag.

År 2019 blev ju tvärtom vad många trodde förstås ett mycket fint börsår med ständigt nya kursrekord för alla företag som presterade väl. Index är upp runt 30 %. Istället för att belöna högutdelare och ”stabila intjänare” som banksektorn värderade marknaden upp bolag som växte och kanske allra mest talande är att Tesla, den kanske mest hatade aktien bland de renläriga, slog i veckan återigen ATH efter en brant svacka under året.

För mig blev året ännu en påminnelse om hur viktigt det är att fokusera sin portfölj till de bolag man tror mest på och däribland lägga tyngden på de man tror mest på givet utsikter och värdering.
Årets stora besvikelse var Catena Media (-59 %) som för ett år sedan såg ut att ha fått en drömstart i USA och jag och många andra som följt bolaget länge kände hur vi äntligen kunde andas ut.

Att det var för tidigt att tro att utmaningarna var över blev tydligt redan när Q4-rapporten publicerades i slutet av januari och trafiksiffrorna inte alls var vad man hoppats på. Problemen med svagt presterade men dyrt inköpta ”sidor” fortsatte även om Catena började fokusera på de starkaste egendomarna och, förstås, USA. Aktien hade en dyster utveckling och min enda glädje var att jag från Q4-rapporten minskade mittinnehav stadigt då jag insåg att det var långt svårare att bedöma bolagets framtidsutsikter än vad jag trott.

Även Aspire Global (-41 %) som jag äger en mindre post i och har skrivit om här hade ett svagt år, men där är utvecklingen betydligt mer blandad. Dess konsumentdel, alltså operatörsverksamhet mot spelarna, går knackigt medan den mer lönsamma ”B2B-delen”, alltså deras kärnverksamhet, riktad mot speloperatörerna går väldigt starkt. Som jag skrivit tidigare skulle bolaget säkerligen vara högre värderat om det enbart hade B2B och med ett PE runt 5 idag finns förstås möjligheten till en fantastisk uppgång om B2B-delen fortsätter att växa och B2C slutar att blöda pengar. På sikt blir sannolikt B2B så stor i förhållande till det övriga att denna förlorar i betydelse.

Fortnox (+143 %) och Storytel (+51 %) har haft fina år där både företag och aktier har utvecklats utmärkt även om Fortnox sticker ut av de båda. Fortnox har verkligen givit ägarna belöning för sin tillit till bolaget och produkten. Jag äger dessvärre inte längre denna aktie eller Storytel då jag varit tvungen att fokusera på de bolag jag kan bäst men känner förstås att det var ett misstag att sälja, detta gjordes dock inte på något sätt för att jag inte trodde att aktien kunde gå högre, vilket jag fortfarande tror om båda dessa fina svenska företag.

Evolution Gaming (+177 %) har varit mitt i särklass bästa innehav 2019 (se mina senaste inlägg här, här och här). Även EVO-aktien hade dock ett svagt 2018 trots hela tiden väldigt fin och stabil utveckling för bolaget. Marknaden göddes dessvärre med tveksamma analyser och varningar om att konkurrenterna skulle vara på väg att ”komma ikapp”. Från toppen vid midsommar tappade aktien 29 % fram till nyår på marknadens bristande förståelse för verksamheten och den allmänna börsfrossan som drabbade tillväxtbolagen allra mest. Detta skulle doc komma att ändras rejält när rapport efter rapport visade förbättrat resultat.

Tvärtemot vad analytikerna hade trott så minskade varken tillväxttakten eller de starka marginalerna under året. Båda steg istället väldigt mycket och visar idag inga tecken på att mattas av. Bolaget formligen rusar fram och de konkurrenter som påståtts ”snart” vara på väg att ta marknadsandelar trycks istället tillbaka hela tiden. Detta blir tydligt när livemarknaden i sin helhet växer med drygt 30 % per år medan EVO växer med nästan 50 %. Jag tror att 2020 kommer att bli ännu ett fint år för Evolution.

Nästa vecka fortsätter jag min genomgång av 2019 med Apple, Netflix, LVMH m.fl. Till dess önskar jag gott nytt år!

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.