Home > The Value Investor v.6 Rapportspecial

The Value Investor v.6 Rapportspecial

De senaste två veckorna rapporterade mina tre utländska innehav Netflix, Apple och LVMH. Alla tre aktierna hade under de två sista månaderna av förra året tappat med -15 till -30 %. Apple och LVMH låg inför rapport kvar på dessa nivåer medan Netflix hade stigit kraftigt inför rapporten. Givet de förväntningar som fanns på marknaden vid rapporttillfällena så var det uppenbart att Netflix landade hyfsat på dessa, Apple slog förväntningarna och LVMH krossade dem till smulor. Företagsledningarna utstrålade inte så lite revanschlusta när de presenterade sina respektive rapporter.

Netflix hade stigit med osannolika 50 % från botten på julafton fram till rapporten och föll tre procent dagen efter en i mitt tycke mycket fin rapport.  Fokus för investerarna är som alltid på antalet prenumeranter och omsättning. Då Netflix gjorde marknaden besviken i andra kvartalet 2018 tog man revansch i det tredje och fortsatte med mycket fina siffror inte minst internationellt i det fjärde kvartalet. Analytikerna trodde på 6,1 miljoner nya internationella abonnenter men Netflix tecknade 7,3 miljoner. Amerikanska abonnenter ökade med 1,5 miljoner precis som estimaten.

 

Mest fokus kommer utan tvekan att hamna på huruvida Netflix undviker att tappa abonnenter när man nu höjer priserna på den amerikanska marknaden med ungefär 18 %. Hösten 2017 genomförde Netflix en liknande höjning fast på nästan alla marknader och efter att siffrorna visat att man inte tappat den tillväxttakt man höll före prishöjningen så tjurrusade aktien under första halvåret halvåret 2018.  Även om konkurrensen om streamingabonnenterna kommer att öka i och med att Disney med flera startar sina varianter så får man inte glömma att Netflix är den stora globala tjänsten. Jag väljer att vara optimistisk här och tror inte att man det närmaste två åren kommer att känna av konkurrensen alltför mycket utan fortsätta växa kraftigt.

Apple hade som jag nämnde i min nyårssammanställning vinstvarnat för första gången sedan 2002 i början av januari och aktien föll genast 10 %. Stämningen var därför lite mindre exalterad än vanligt inför rapporten. I stort stämde den väl med det brev man skickade ut tidigare men det var inte lika illa som marknaden hade trott och detta samt diverse nya positiva data från företaget gjorde att aktien tog ett rejält skutt efter rapporten.

Viktigaste lärdomen från rapporten förutom att iPhone sålt dåligt i Kina är att man meddelade att det snabbt växande och nu näst största segmentet Services har en bruttomarginal på 63 % och hårdvara 34 %. Med tanke på att Services växer med 20-25 % rullande 12 månader så är det lätt att se vad detta innebär för lönsamheten för bolaget på sikt. Även om iPhone går knackigt just nu så ersätter man troligen med råge detta med Services och de övriga segmenten, inte minst det också snabbväxande Wearables (Apple Watch och AirPods) med råge. Detta innebär också att bolaget med tiden får en bättre balans mellan iPhone och ”icke iPhone”.

Marknaden uppskattade verkligen rapporten och aktien har stigit stadigt sedan dess.

Ett bolag som många trodde skulle drabbas av avmattningen i Kina var förstås LVMH som har 25 % av sin omsättning i ”Asien utom Japan” vilket förstås till allra största delen är Kina. Rapporten inte bara visade at så inte var fallet utan den vanligen försiktige VD/huvudägaren Bernard Arnault förklarade att såvitt de kan bedöma så påverkas inte deras kunder av den allmänna nedgång som syns i Kina. Detta är på många sätt LVMH:s hemliga vapen. De vänder sig till ett segment som inte påverkas lika mycket som mindre bemedlade personer vid konjunkturnedgångarsamtidigt som man ju säljer produkter som inte är riktigt dyra, som t.ex. bilar.

 

Rapporten var som sagt mycket stark, med den dubbelt så stor vinstökning som omsättningsökning, se ovan. Det är lätt att känna sig bortskämd när man äger ett av världens idag bästa företag.

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto