Home > The Value Investor v.7 “Evolution Gaming rapporterar”

The Value Investor v.7 ”Evolution Gaming rapporterar”

När jag började följa EVO för drygt tre år sedan stod aktien runt 55 kr (omräknat efter split) och då, två år sedan börsintroduktionen verkade marknaden tycka att bolaget inte kunde göra någonting fel. Rapporterna var som brukligt mycket fina och bolag i spelsektorn var överhuvudtaget mycket heta på börsen. Aktien dubblades under 2017. Därefter följde 2018 som började med en lite svagare rapport och marknaden bytte fot. Allting EVO gjorde var fel, när aktien steg på rapport, efter Q1:an med 27 % på en dag, så föll den sedan sakta men säkert tillbaka på villfarelsen att EVO:s konkurrenter var på väg ikapp och produkten var lätt att kopiera. Akten föll med 12 % under året.

Under förra året verkade marknaden nyktra till igen och i takt med att EVO lämnade riktiga kioskvältare gång på gång så uppvärderades aktien men efter Q2:an satte återigen tvivlen till och marknaden handlade ned aktien till PE 20. Sedan dess har tron på bolaget återkommit med råge och till slut gick aktien nästan 200 % upp under året. Sedan nedgången i augusti har aktien dubblats och EVO verkar i marknadens ögon återigen inte kunna göra någonting fel.

 

Marknaden fick vatten på sin kvarn i förrgår när Evolution drämde till med ytterligare en rejäl kioskvältare. I korta drag kan man säga att man på alla punkter slog nya rekord. Den för aktien så viktiga marginalen, oavsett om vi talar om EBITDA (52,7 %, upp från 51,2 % i Q3), EBIT (45,9 % från 44,3 %) och vinstmarginalen (fantastiska 44,2 % från 42 % i Q3) slog rekord, vad gäller EBITDA så ökade den för femte gången i rad.

Intäkterna steg med 51 % (otroliga 11,5 % sekventiellt) till 106 miljoner euro och vinsten med ruskiga 83 %. Utdelningen höjs i linje med vinstökningen med 75 % till 0,42 euro. Man passade återigen på att höja marginalguidningen (EBITDA) till ”som 2019 eller bättre”. Eftersom totalen för året landade på 50 % medan senaste kvartalet som sagt gav 52,7 % så tror jag att man kommer att fortsätta guida upp marginalen kvartal för kvartal.

För fortsatt stärkt kvartal talar många faktorer idag. Marginalen ökar naturligt av högre omsättning eftersom alla spel utom blackjack är väldigt skalbara. Man utnyttjar nu dessutom förra årets tre(!) utbyggda studior i New Jersey, Tiblisi och på Malta, alltmer effektivt vilket förstås är marginalförstärkare. Med allt större andel av personalen anställd i Georgien blir dessutom kostnaden per anställd lägre. Slutligen slås förstås alla fasta kostnader nu ut på allt högre intäkter.

Mina egna diagram talar sitt tydliga språk för hur detta påverkar resultatet idag. Här ovan är genomsnittlig kostnad per anställd och personalkostnaden som andel av intäkterna. Nedan kan vi också se tydligt hur skalfördelarna arbetar för EVO. Även om kostnaderna stiger, och detta kvartal var verkligen inget undantar när ”Övriga rörelsekostnader” stack iväg pga den snabba expansionen, så ökar intäkterna hela tiden mycket snabbare.

Uppdelningen per land förstärker de trender vi har kunnat se det senaste året. Alltmer Asien m.a.o . Detta kommer med all sannolikhet att fortsätta. Den asiatiska spelmarknaden bedömer Evolution vara minst tio gånger större än den europeiska och bolaget har väldigt liten marknadsandel där, låga ensiffriga procenttal av allt att döma även om det inte går att få några mer exakta siffror. Livecasinomarknaden domineras i Asien av några riktigt stora bolag som har väldigt basala produkter- i regel bara en eller två asiatiska tjejer som delar ut kort mot en enda kamera och utan några extraspel eller bonusar som gör spelen roligare.

EVO:s produktportfölj är förstås väldigt mycket mer avancerad och rikare än så. Man får nästan gå tillbaka till den europeiska liveindustrins barndom för att hitta så enkla spel som asiatiska spelare idag hänvisas till. Detta gör förstås att EVO:s spel blir väldigt populära när de nu via europeiska operatörer som satsar österut når fram till dem. Man kan f.ö. även se detta i spelarantalens utveckling på enskilda bord (går att följa via svenska operatörer) där EVO:s SicBo och alla former av Baccarat, båda mycket stora i Asien, växer så det knakar månad för månad.

Det har som bekant höjts åtskilliga varningens finger för att EVO växer i det till största delen oreglerade Asien men detta är inte så rationellt som jag skrivit om tidigare. Hårt reglerade marknader som Storbritannien, där EVO tappade lite omsättning sedan Q3, har ändrat sina regler plötsligt till nackdel för operatörer och deras leverantörer. Marknaden har tydligen också börjat byta fot här och alltmer se Asien som en stor möjlighet från att tidigare knappt vilja räkna in dessa intäkter.

Vi får alltså inse att Asien kommer att fortsätta växa kraftigt, just nu med 172 % sedan Q4 2018, och betydligt viktigare ur risksynpunkt är att Evolution nu har en mycket fin geografisk spridning av sina intäkter som tidigare enbart var från Europa samt att deras beroende av enskilda kunder minskar stadigt, se nedan.

Det är svårt att hitta svaga punkter just nu men att UK faktiskt minskade lite är något att hålla ögonen på förstås. EVO:s nya avtal med jättestora Flutter kommer dock sannolikt att ge fint stöd på denna marknad under andra halvan av året. Flera ytterligare avtal från hösten kommer också att implementeras i år och med tiden ge stöd åt tillväxten.

 

Slutligen får man inte glömma att EVO presenterade tolv nya spel, varav sju var nya livespel på ICE förra veckan (se min reseberättelse här). Dessa kommer att introducera under året och med all sannolikhet kommer de att tas emot lika väl som nyheterna de senaste två åren (med något undantag förstås). Förra årets Monopoly Live är en otrolig succé och Lightning Roulette från 2018 är idag företagets största kassako.

Det kan verka lite extremt att inte hitta fler svagheter i bolaget men jag har som sagt följt dem nära och länge och idag är EVO utan tvekan starkare och mer dominant än någonsin. Det gäller bara för ledningen att fortsätta det man gör och teckna nya avtal, idag över 200, förhoppningsvis även i år med någon av Playtechs exklusiva operatörer och leverera på fortsatt hög nivå så tror jag att jag och alla andra aktieägare kommer att belönas.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto