Home > The Value Investor v.8 “Att stirra på kursen”

The Value Investor v.8 ”Att stirra på kursen”

Detta är fjärde delen av fem i min serie om vanliga misstag som vi investerare gör (del 1, del 2 och del 3).

Om det finns en ovana som jag tror alla, alltså absolut alla, investerare har ägnat sig åt i någon mån så är det att stirra på kursen. Att ständigt kolla marknadspriset, i alla fall på ens större innehav, blir som ett gift och ofta ännu mer sjukligt när man nyligen har köpt aktier eller när aktien mycket går bra eller dåligt någon enstaka dag. De flesta av oss känner nog också hur denna information påverkar vårt humör uppåt och nedåt, i värsta fall även vid marginella kursrörelser. I regel leder dessa känslor till oövertänkta beslut.

I have made most of my money by sitting on my ass.
(T. Boone Pickens)

Jag minns VD:n på det första företag jag jobbade på. Han var van investerare sedan decennier men jag glömmer inte synen när jag första gången kom in på hans rum för 20 år sedan. Mittemot skrivbordet hade han en liten ”tjock-TV” på ett bord. På denna rullade aktiekurserna från text-TV. Under vårt samtal vandrade hans blick gång på gång över till TV:n där den tydligen livsavgörande informationen om de senaste priserna visades. Detta var förstås innan smartphones och samtal sällan blev avbrutna av skärmar varför det såg väldigt stressigt ut att sitta och kolla på det sättet. Hur får han någonting gjort undrade jag, kanske inte konstigt att han verkade tillbringa all vaken tid på kontoret.

We don’t get paid for activity, just for being right.
(Buffett)

Jag vet inte hur min VD lyckades med sina aktier men en gammal kompis till mig började investera för kanske 15 år sedan. Hans tittande på kursen var helt maniskt. Direkt när han hade köpt en aktie så började han kolla kursen. Alltså kolla kursen hela tiden. Det var kanske inget problem när aktien steg, förutom för hans produktivitet på jobbet, men så fort den vände ner, ofta samma dag som köpet gjorts så blev han stressad och sålde snart. Efter en rad förlustaffärer under året som följde, ironiskt nog i utmärkta bolag, framförallt inom iGaming som skulle komma att tiodubblas under decenniet efter, så lade han av med aktier

Det går såklart inte att mäta hur ens investeringseresultat påverkas av överdrivet kollande av kursen och index. Det man har kunnat mäta är dock hur de flesta försämrar sitt resultat ju mer aktiva de är. En del av detta är orsakat av att man får betala väldigt mycket courtage över tid om man inte kan hålla sig ifrån köp- och säljknappen, men det andra är ju att man blir för kortsiktig om man reagerar på allt som påverkar kurserna dag efter dag och dessutom för det efter marknaden har sagt sitt. Man stör sig då sannolikt nästan konstant på att man hade kunnat sälja tidigare men inte gjorde det, ser hur aktien går ner ytterligare och säljer. Bara för att snart få se, sannolikt samma dag, att aktien går upp igen… Stirrandet är dock inget nytt, citatet nedan är från 1911, ”Where the money grows” av Garet Garrett:

 

Med detta sagt är det förstås inte alltid fel att reagera snabbt. Har en nyhet kommit som påverkar ens syn på ett innehav, negativt eller negativt, bör man agera men detta behöver väl knappt sägas när man skriver för vana investerare. Att däremot följa bruset konstant är nästan omöjligt att förena med långsiktighet i investering. Netflix, som jag ägt länge, har alltid påverkats väldigt av skriverier och blir därför ett bra exempel, nedan. Företagets utveckling har varit urstark i åratal men som med alla sådana bolag kraxar olyckskorparna konstant. Möjligheter att sälja bort sig har knappast saknats, inte minst i höstas.

 

Jag har absolut inte varit något undantag från detta trots att det är länge sedan jag insåg har vetat att det överdrivna kollandet på kursen gör oss till sämre investerare. Jag har dock jobbat mycket med det, både för att lyckas bättre och för att tittandet påverkar mitt humör helt irrationellt. Skönt när det går upp men helt onödigt irritationsmoment de många gånger då aktien är ned. Jag har lyckats släppa detta helt på mindre innehav (typ upp till 20 %) men har en del arbete kvart vad gäller mina största. Jag låter dock bli säljknappen numera och det har jag tjänat mycket pengar på.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto