Home > Theresa May saknar 9 mandat till egen majoritet enligt mätning från YouGov.

Theresa May saknar 9 mandat till egen majoritet enligt mätning från YouGov.

Den brittiska premiärministern Theresa May ser ut att sakna nio mandat för att få egen majoritet i parlamentets underhus i valet nästa vecka.

Det visar en mätning från opinionsmätningsinstitutet YouGov som Reuters rapporterar om på torsdagen.

I onsdags visade en annan mätning från YouGov att det skulle saknas 16 mandat.

YouGovs modell visar att konservativa Tories skulle vinna 317 platser, oppositionspartiet Labour 253 platser och andra partier resterande 80 av underhusets totalt 650 platser.

Pundet föll kraftigt under natten mot onsdagen efter att tidningen The Times rapporterat det första estimatet från modellen, som överraskande visade att May saknade 16 mandat för att få egen majoritet på 326 platser.

Andra opinionsmätningar de senaste 10 dagarna har visat att Tories ledning över Labour minskat bland väljarna, men det är osäkert hur stor nedgången är eftersom det beror på hur sannolikt det är att olika åldersgrupper verkligen går och röstar.

YouGov uppdaterar sin modellmätning dagligen och uppger att de intervjuade 6.858 potentiella väljare den 31 maj och 53.611 den senaste veckan.

Enligt en sammanställning av opinionsmätningar från ledande institut som Bloomberg News har gjort ser det dock ut som att Theresa May kommer att lyckas utöka sin majoritet i underhuset.

En vecka före valet är sex av Storbritanniens mest kända opinionsinstitut – ICB, Ipsos MORI, ComRes, Opinium, Survation och YouGov – överens om att Theresa May är klart bättre positionerad att vinna än hennes huvudsakliga rival, Labours Jeremy Corbyn.

Fem av de sex instituten tror att premiärministerns parti får en majoritet på minst 40 platser i underhuset – ett estimat visar en majoritet på 200 platser.

Det brittiska valsystemet med majoritetsval i enmansvalkretsar innebär att ett parti kan vinna en stor majoritet utan att få flest röster eftersom valet avgörs i cirka 100 nyckelvalkretsar.

Opinionsinstituten räknar med att färre unga, fattiga väljare kommer att rösta, medan äldre, rikare väljare kommer att gå till valurnorna, vilket bedöms gynna Tories.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto