Home > Tieto har problem

Tieto har problem

Tieto har problem både med sin verksamhet och sin långsiktiga aktietrend. Ska Tieto kunna vända sina trender?

Konsultföretaget Tieto har råkat ut för ett datorhaveri som enligt DI ställt minst 50 större kunder utan fungerande it-system. Att ställa viktiga kunder som SBAB och regeringskansliet med flera utan it-system under flera dagar är givetvis inget annat än en mindre katastof för en en outsourcing-leverantör. Aktieägare i Tieto som varit med några år tycker troligen också att aktiekursutvecklingen i Tieto kan beskrivas i samma termer.

Studerar vi månadsdiagrammet för Tieto ser vi att aktien ligger i en lång nedåtgående trend. Tietoaktien har under långa perioder endast varit till glädje för dom som blankat aktien.

Teito (Månadsdiagram)
Teito (Månadsdiagram)

Tieto nådde sin all time high på 708 kr i mars 2000 och har sedan dess inte varit i närheten av den nivån. Aktien har inte ens de senaste åren hämtat sig efter den senare toppen på 307 kr i mars 2006. Det enda positiva inslaget i månadsdiagrammet är att vi har en positiv divergens i Stochastic indikatorn. Detta gör att värdet av en eventuell köpsignal skulle stärks. För att för att få en köpsignal i detta längre perspektiv behöver dock aktien gå över trendmotståndet som för närvarande ligger vid ca 116 kr.

Studerar man istället Tietos aktie i ett dagsdiagram kan man konstatera att aktien började sin senaste utförslöpa i februari. Vi fick då en kraftig säljsignal när aktien gick under stödnivån vid 118 kr samt i maj när aktien gick under stödet vid 110 kr.

Teito (Dagsdiagram)
Teito (Dagsdiagram)

I oktober däremot överraskade Tieto med att få till köpsignaler när aktien gick över både motståndet vid 91 kr och vid 97 kr. Aktien har sedan dess testat motståndet vid 110 kr underifrån. Ovanför det har vi starka motstånd vid ca 116 kr (den långa nedåtgående trenden från 2006) och vid ca 118 kr.

Tieto har stödnivåer från en uppåtgående trendlinje vid ca 102 kr, och sedan även stöd vid ca 100 kr och 97 kr.

Den korta trenden, som vi definierar som lutningen på 20 dagars medeltalskurvan är uppåtriktad medan den längre trenden, vår 200 dagarsmedeltalskurva, fortfarande är nedåtriktad.

Agerar man med en relativt långsiktig strategi kan man använda en eventuell uppgång till motståndsområdet vid 116-118 kr till att blanka aktien. Stop loss i så fall om aktien stänger på 121 kr, eller högre.

Agerar man med mer kortsiktiga strategier kan man köpa aktien vid stöden 102-100 kr eller om vi bryter över motståndet vid 110 kr. Köp då gärna relativt små positioner då den långa trenden fortfarande är nedåtriktad. Sikta på 116-118 kr. Stop loss 96 kr. Flytta gärna upp stop lossen allteftersom positionen visar vinst.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.