Home > Tillbaka till silver – Nu spricker äntligen bubblan!

Tillbaka till silver – Nu spricker äntligen bubblan!

Då gick silver ner 88% från sin topp på ungefär 2 års tid och planade sedan ut på en låg nivå under 10 års tid.  Det ska bli intressant att se ifall detta händer igen. I närtid lär vi hursomhelst få en upprepning av 1981 års silverprisfall. Den enda frågan är hur lågt ner det går.

Brytningskostnaden för silver ligger mellan 9-15$/Oz men vid 2008 års nedgång slutade nedgången strax under denna nivå. Man skulle kunna tycka att om priset på silver sjunker under produktionskostnad så skulle inget mer silver produceras, men detta stämmer bara till viss del då silver oftast bryts som en biprodukt av koppar och nickel vilket innebär att  det är mycket svårt att bestämma ett genomsnittligt brytningskostnadspris för silver och att metallen lär komma ut på marknaden ändå trots ett stort prisfall.

Det är också värt att komma ihåg att silver idag nästan uteslutande är en industrimetall; nästan 90% av efterfrågan går till industrin. När silvereuforin dämpar sig finns bara industriefterfrågan kvar vilken också är extremt konjunkturkänslig nu när det är svåra tider. Historiskt har det sett annorlunda ut men det är väl orsaken till att folk fortfarande tror att det är lönt att hamstra silver som ett sätt att behålla köpkraft.

En annan mycket intressant observation är att analytiker överallt varit mycket positiva och satt riktkurser så högt som 100-300$ inom de närmaste åren. För att detta ens ska ha en någorlunda chans att inträffa måste silver vända på klacken direkt och stabilisera sig över 30$. Detta kommer såklart inte hända då grafen redan talar sitt tydliga språk: Det här snabba fallet vi sett nu i april är ett resultat av att det har varit en bubbla. Hade det inte varit en bubbla hade detta aldrig kunnat hända och dessutom finns har den lilla upprekylen vi sett varit mycket svagare än den för guld, som också föll i pris.

I slutändan är det dock bara grafen som bestämmer och inga analytiker. Allt annat är bara människors åsikter. Bättre att alltid titta på vad som görs än vad som sägs.

I närtid finns det nog 4-5$/Oz att tjäna om man är tillfreds med att blanka. På marknaden är det som är svårt  oftast det mest belönande att göra.

Silver
Silver
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto