Home > Tillväxt för hållbara fonder

Tillväxt för hållbara fonder

Trots coronavirus-pandemin har investeringar i ESG-fonder (Environmental, Social, Governance) upplevt en stark och växande trend där Europa just nu leder vägen mot en grönare framtid. Av totalt 46 miljarder dollar i hållbara fonder stod USA och resten av världen för endast 12%, medan resterande del kan hittas i Europa.

Den europeiska gröna given

Sedan ordförandeskapet i EU-kommissionen förändrades förra året har EU utannonserat en grön giv som kommer förändra hur kontinenten utvecklas. Denna giv presenterades innan coronavirus-pandemin och är ett ambitiöst projekt som har som mål att göra EU klimatneutralt till 2050.

Tanken är att sätta fart på den gröna ekonomin genom att implementera initiativ för att skydda miljön. Finansieringen av den gröna given sker både privat och via offentlig finansiering som svar på EU-omfattande undersökningar som visade att en majoritet av befolkningen var orolig över klimatförändringar och miljön.

Tillväxten av hållbara fonder är anmärkningsvärd med tanke på att EU och resten av världen just nu bekämpar en pandemi. Detta kräver aldrig tidigare insatser för att kunna hantera den höga arbetslöshet och de nya kraven på social distansering. Trots detta har det första kvartalet för året visat att den gröna given går framåt och är på väg att leverera sina löften.

Deutsche Bank meddelade nyligen att de har utfärdat sin första gröna obligation. Med en riktning på sex år och volym på 500 miljoner Euro ger den en kupong på 1,375%. Avkastningen används för att omfinansiera Deutsche Banks hållbara projekt, exempelvis gröna byggnader och projekt inom förnyelsebar teknologi.

Detta exempel från Deutsche Bank illustrerar vad den gröna given innebär för framtidens privata och offentliga finansiering i Europa.

Till följd av den starka aptiten för investeringar i gröna projekt i EU är det lättare för både regeringar och privata företag att få finansiering för gröna projekt. Därför blir det lättare att följa EU-kommissionens tuffare miljörelaterade krav.

Lika viktigt är att pandemin har avslöjat strukturella problem med globaliseringen. Efter pandemin kan vi komma att se ett stort finansieringsgap som måste fyllas. Genom att visa på klimatskillnader kan företag locka till sig investeringar då efterfrågan på hållbara investeringar lär stiga under den europeiska gröna given.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.