Home > Tillväxtmarknader – den bästa möjligheten på över två årtionden?

Tillväxtmarknader – den bästa möjligheten på över två årtionden?

Igår kan vi ha haft en av de viktigaste dagarna i kampen mot coronaviruset. För första gången i västvärlden har information om ett potentiellt vaccin visat en effektivitet på över 90% i att förhindra smittspridning av COVID-19.

Om detta kan bekräftas av framtida studier överträffar det de mest optimistiska scenarierna. För att jämföra har influensavaccinet en verkningsgrad på mellan 40 till 60%. Detta innebär att det kommer bli betydligt enklare för samhället att uppnå flockimmunitet.

Nyheterna om detta skapade givetvis svallvågor på aktiemarknaden. Till att börja med steg Dow Jones till rekordhöga nivåer över 30 000 punkter. Ibex, det spanska indexet, hade sin bästa dag på över ett årtionde. Banker, flygbolag och kryssningsfartyg var bland de som presterade bäst under dagen.

Det var dock inte alla aktier som steg efter nyheterna. ”Stanna hemma”-aktierna, specifikt IT-aktier hade en negativ dag. Om vi kan återvända till det normala snabbare än vad många trodde var möjligt, är det då smart att även överväga aktier och valutor från tillväxtmarknader?

Aktier på tillväxtmarknader – en pågående besvikelse

Aktier på tillväxtmarknader har länge jagats på grund av den potentiella avkastningen. Den enda haken för investerare är att hitta rätt fördelning så att portföljen skyddas mot underpresterande tillgångar.

Pandemin har lett till att IT-sektorn i USA köps och säljs till otroliga värderingar. Ett av de företag som har påverkats negativt om de nya utvecklingarna är Zoom. Zoom tradeas till 103x i jämförelse med Disney som tradeas till 3x. Efter de positiva nyheterna om ett vaccin tog Zoom och andra IT-aktier flera steg tillbaka.

Vissa investerare kommer nu välja att omstrukturera sina portföljer, och tillväxtmarknader kan då visa sig bli ett bra alternativ. Aktier på tillväxtmarknader har underpresterat under de senaste sju åren. Trots starka grunder är detta en billig tillgångskategori som kan bli lockande för investerare som vill göra förändringar i sina portföljer. Faktum är att en jämförelse mellan tillväxtmarknader och S&P500 visar liknande förhållanden som under 1999, då IT-bubblan sprack.

Valutorna på tillväxtmarknader är även billigare än vad de har varit på över två årtionden. Turkisk lira steg mot USD igår efter bytet av centralbankschef under helgen. Men valutorna på tillväxtmarknader skiljer sig från aktier och kan vara betydligt mer riskabelt att ge sig in på.

En sak är värd att ha i åtanke. Investerare som är villiga att fördela delar av sina portföljer till tillväxtmarknader måste komma ihåg att USA befinner sig i en bubbla. Om inte kan det vara alldeles för tidigt att rotera portföljen mot tillväxtmarknader.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.