Home > Tillväxtmarknader under press då turkisk lira sjunker

Tillväxtmarknader under press då turkisk lira sjunker

Finansvärlden vaknade på måndag och såg stora svängningar på valutamarknaden. Då detta är en av de mest likvida marknaderna i världen brukar dessa stora svängningar inte ske, och om de gör det sker det över helgen.

Nyheter skapar alltid dessa svängningar. Ofta har det att göra med omröstningar eller val, som ofta hålls på lördagar och söndagar. När resultatet skiljer sig från vad marknaden förväntar sig brukar stora valutapar öppna med ett stort gap.

Ibland kan dock andra händelser vara så bisarra att marknaden omedelbart omformulerar priset på valutakurser. En sådan händelse skedde förra helgen då den turkiska presidenten, Erdogan, plötsligt ersatte centralbankschefen i landet.

Tillväxtmarknadernas stabilitet under press

Den lokala valutan, turkisk lira (TRY) var under press under stora delar av 2020. När den amerikanska dollarn tappade under årets andra hälft, då investerare reagerade på centralbankernas penningpolitiska beslut, fortsatte dollarn stiga mot lira.

Denna trend nedåt för liran avslutades när Naci Agbal, ny före detta centralbankschef, utnämndes till centralbankschef. De finansiella marknaderna återfick förtroendet att Turkiet är på rätt spår, så flödena startade gå mot tillväxtmarknaderna.

Allt detta avslutades abrupt denna vecka. Den turkiska presidentens beslut var så överraskande att även de stora valutaparen reagerade, och inte bara TRY-paren. Exempelvis svängde EURUSD och AUDUSD med 30 punkter. Men hur går det för TRY?

Över en natt tappade TRY allt det som valutan ökade under de månader som gick sedan den nya centralbankschefen tillträdde. Dessutom steg den tioåriga obligationsräntan i landet till imponerande 400 baspunkter, vilket påverkade tilliten på andra tillväxtmarknader.

Plötsligt fick beslutet svallvågseffekter i den turkiska ekonomin, och för andra tillväxtmarknader. Till att börja med är det betydligt dyrare för Turkiet att nu låna från internationella marknader i och med den stigande räntan.

Lirans nedgång och räntans höjning ledde till att aktiemarknaden tog ett par steg tillbaka. Investerare tog helt enkelt ut sina medel i och med den ökade osäkerheten.

Kaoset på den lokala marknaden hade en så stor påverkan att den turkiska presidenten två dagar senare uppmanade befolkningen att investera sitt guld och sina valutareserver i finansiella instrument som är betecknade i TRY. Om detta sker återstår att se, då detta inte är första gången som Erdogan uppmanar sin befolkning till aktion. Förra gången var det ingen som tjänade på att lyssna på honom.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.