Home > Tisdagens uppgång i SHB och Nordea väntas raderas ut

Tisdagens uppgång i SHB och Nordea väntas raderas ut

Aktiemarknaden drog ganska stora växlar för sektorn efter Swedbanks starka rapport och risken är att de andra bankaktierna kan falla tillbaka en del på onsdagen, kanske framför allt Handelsbanken.

Det säger bankanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

”När Handelsbanken inte får samma räntenettogenomslag bör de ge tillbaka större delen av den uppgång du såg igår. Jag var förvånad igår att aktien gick upp som den gjorde. Det kändes som att Swedbanks resultat borde ha bättre återspegling i SEB; med ett starkt räntenetto och bra kreditkvalitet i Baltikum. Det känns som att förväntningarna var lite lägre på Nordea. Det är möjligt att det inte slår riktigt lika hårt mot dem, men riktningen bör vara densamma”, säger en analytiker.

Exane BNP Paribas bankanalytiker Andreas Håkansson är inne på samma spår och menar att Handelsbanken och Nordea väntas gå tillbaka minst lika mycket som aktierna lyfte i går, medan Swedbank kan förväntas fortsätta uppåt.

”Det är en stor skillnad mot Swedbank: båda bankerna kom in ganska mycket i linje med konsensus i dag, medan Swedbank slog förväntningarna med 10 procent. Medan Swedbank slog förväntningarna på räntenettot med 4 procent missade både Handelsbanken och Nordea konsensus”, säger Andreas Håkansson och fortsätter på temat lönsamhet och kapitalisering:

”Det viktigaste är att Swedbanks lönsamhet på justerat eget kapital kom in på 18 procent. Nordea kom in på 12,2 procent justerat och Handelsbanken hamnade på 15,6 procent – och Nordea har betydligt lägre kapital än de andra två bankerna, så det är rätt stor skillnad mellan relationen lönsamhet och kapital”, säger Andreas Håkansson.

Swedbank stängde 3,6 procent högre på tisdagen och Handelsbanken avancerade 3,7 procent. Nordea ökade i sin tur 2,1 procent under gårdagen och SEB steg med 2,4 procent.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto