Home > Tjänstesektorn i USA fortsätter att expandera i augusti

Tjänstesektorn i USA fortsätter att expandera i augusti

Gårdagens ISM Non-Manufacturing, eller tjänsterapport, bekräftar det vi redan har vetat ett par månader nu – tjänstesektorn fortsätter att klättra tillbaka till nivåerna innan krisen. Det är fortfarande en lång väg tillbaka, framförallt om man överväger att detta endast är ett diffusionsindex och att siffrorna visar på förbättringar från föregående månad.

Med andra ord är sektorn fortfarande sammandragande även om månaden visar en expansion på 52, om föregående månad visade en sammandragning på 45. Detta är dock den fjärde ISM Non-Manufacturing-rapporten i rad som visar på en ökning från månad till månad. Dessutom är augusti-rapporten för 2020 den tredje rapporten i rad som visar på en expanderande sektor (det vill säga siffror på över 50).

Företagsaktivitetsindex ökar i augusti

Det finns mycket positivt att ta med sig från tjänsterapporten för augusti. Till att börja med ligger företagsaktivitetsindexet på 62,4, långt in i expanderade territorier. Detta var dock en minskning från 67,2 i juli, men likväl visar det på tillväxt, även om det sker lite långsammare.

Nya beställningar för månaden minskade från 67,7 till 56,8, men ligger ändå kvar i expanderande territorier. Det viktigaste för de flesta investerarna när man tolkar ISM-siffror är dock sysselsättningen i sektorn.

Sysselsättningen är den enda delen i augusti-rapporten som fortsätter att sammandra. Mer specifikt har denna komponent inte lyckats ta sig över 50 sedan coronavirus-pandemin startade. I augusti steg den från 42,1 till 47,9, vilket är en förbättring på 5,8 punkter. Den lyckades dock inte nå 50-nivån.

Detta är det enda negativa i rapporten, men det är en viktig detalj. Sysselsättningen är extra viktig då USA är en tjänstebaserad ekonomi, och ifall tjänstesektorn inte lyckas tillsätta fler jobb kommer alla andra delar av ISM Non-Manufacturing-rapporten troligtvis endast signalera temporära vändningar.

Allt sammantaget var det en bra rapport inför NFP-rapporten idag. Den visar en slitstark amerikansk ekonomi som har problem att återhämta sig, framförallt om man tittar på sysselsättningen.

Framöver vill investerare se fortsatt positiv data. Ju fler månader i rad som ISM Non-Manufacturing lyckas stanna kvar inom expanderande territorier desto snabbare kan ekonomin vända tillbaka till nivåerna innan pandemin.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto