Home > Topp 3 ekonomiska händelser att följa under veckan som kommer

Topp 3 ekonomiska händelser att följa under veckan som kommer

Veckan som kommer är full av viktiga ekonomiska händelser som kan flytta finansmarknaderna: Feds ordförande Powell vittnar, och inflations- och detaljhandelsdata kommer.

Efter en relativt lugn första handelsvecka på året är den kommande veckan full av viktiga ekonomiska händelser och data, mestadels från USA. Efter att NFP-rapporten förra veckan visade på en stram arbetsmarknad är alla ögon riktade mot Fed.

Goldman Sachs ser nu fyra räntehöjningar under 2022 och tio höjningar till tredje kvartalet 2024, långt över marknadskonsensus. Dessutom, om Fed också börjar göra kvantitativa åtstramningar, förändras den finansiella bilden drastiskt jämfört med förra året.

Jerome Powell vittnar

Valutahandlare kommer att få veta mer om Feds avsikter den här veckan. I morgon kommer Feds ordförande att vittna inför senatens bankkommitté om hans omnämning till en ny mandatperiod vid rodret för Fed.

Eftersom Fed hade ändrat sin inställning till penningpolitiken genom att se inflationen som inte längre övergående, kommer valutahandlare att titta på alla ledtrådar som kan avslöja nästa steg. Tidigare idag sa Richmond Feds Barkin att en räntehöjning i mars är tänkbar, och därför kommer en bekräftelse från Powell att göra det till en säkerhet.

USA:s kärn-KPI förväntas öka med 0,5% MoM

En dag efter vittnesmålet kommer inflationsdata från USA. Marknaden förväntar sig att Core CPI kommer att öka med ytterligare 0,5% MoM, och en högre kurs skulle vara hökaktig för den amerikanska dollarn när en räntehöjning i mars blir säker.

Många ekonomer förväntar sig att inflationen ska ha nått sin topp eller nå en topp snart. Om så är fallet kommer denna veckas data att ge marknadsaktörer nya ledtrådar om de kommande förändringarna i trenden, om några.

Detaljhandelsförsäljningen på fredagen ligger på 0,2% MoM

På fredag kommer den amerikanska detaljhandelsförsäljningen för december att avslöja tillståndet för den amerikanska konsumenten. Prognosen för Core Retail Sales är en ökning med 0,2%, och en starkare siffra kommer att båda gott för Feds hökaktiga syn på ekonomin.

Sammantaget är den kommande veckan en viktig vecka för den amerikanska dollarn. Efter den blyga starten på det nya handelsåret kan den amerikanska dollarn rally på ett hökaktigt vittnesbörd och positiv ekonomisk data.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto