Home > Topp 3 geopolitiska risker 2022 enligt Eurasia Group

Topp 3 geopolitiska risker 2022 enligt Eurasia Group

Det kommande året är fullt av utmaningar för investerare – förutom covid-19-pandemin kan viktiga geopolitiska risker flytta finansmarknaderna. Här är några som definieras av Eurasia Group.

Eurasia Group är ett konsultföretag för politiska risker som grundades 1998 och som rapporterar om gränsekonomier, utvecklade och utvecklande ekonomier. De släppte nyligen sina största risker för 2022, med början med COVID-19, övergången till grön energi och till geopolitik. Från den sista kategorin, här är vad gruppen ser som relevant att överväga: USA:s mellanårsperiod, spänningar mellan Ryssland och Ukraina och en ny Iran-politik.

För handlare och investerare spelar geopolitik en avgörande roll. De kan utlösa en risk-off-miljö, typiskt kännetecknad av att investerare flyr från riskfyllda positioner och finner en fristad i alternativa investeringar och säkra tillflyktsortsvalutor. Som sådan är att sälja aktier och köpa den japanska yenen eller den schweiziska francen det typiska svaret på geopolitiska risker.

USA:s mellanårsperiod

Halvårsperioden 2022 ses som en av de viktigaste i USA:s historia på grund av konsekvenserna för presidentvalet 2024. Gruppen hävdar att fyra utmanande år under Biden kan visa sig vara precis vad Donald Trump behöver för att vinna, om han skulle besluta sig för att kandidera igen. Enligt de senast uttryckta avsikterna kommer han att kandidera och har allt stöd från det republikanska partiet.

En färsk undersökning avslöjar att de flesta republikaner tror att valet 2020 stals från Donald Trump, så omröstningen om vem som ska kontrollera huset och senaten kan bli avgörande för loppet 2024.

Ryssland och Ukraina

En konflikt uppstår i Europas utkanter. Ryssland har byggt en massiv armé och skickat den till den ukrainska gränsen. Den 1 december sa Vladimir Putin, den ryske presidenten, att Ryssland vill ha lagliga och bindande säkerhetsgarantier för att Nato inte skulle expandera österut.

Biden och Putin kommer att prata om frågan i januari, och utvecklingen kan skicka rysningar på finansmarknaderna.

En ny Iranpolitik

Iran är ytterligare ett jokertecken för årets geopolitiska risker. Den nya presidenten valde en annan väg än sina efterföljare, och Iran bygger därför kärnkraftskapacitet. Iran är också en potentiellt stor aktör på oljemarknaden – om samtalen med världsmakterna skulle ge några resultat kan påverkan på oljepriserna också påverka resten av finansmarknaderna.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto