Home > Topp 4 ekonomiska händelser för finansmarknaderna denna vecka

Topp 4 ekonomiska händelser för finansmarknaderna denna vecka

Den här veckan tillkännager tre centralbanker sina penningpolitiska beslut, vilket bygger momentum för NFP-rapporten som är planerad till nästa fredag.

Januari sista handelsdag saknar viktiga ekonomiska händelser, men den kommande veckan är full av makrodata som kan flytta finansiella marknader. Inte mindre än tre centralbanker är planerade att släppa sina penningpolitiska beslut denna vecka, med början med Reserve Bank of Australia och slutar med Europeiska centralbanken.

Slutligen kommer NFP-rapporten på fredag att berätta för marknadsaktörerna hur den amerikanska arbetsmarknaden ser ut. Med tanke på att Fed ser sitt prisstabilitetsmandat uppfyllt, skulle ytterligare nedgångar i arbetslösheten pressa Fed att strama åt penningpolitiken snabbare.

Reserve Bank of Australia

Den första centralbanken som presenterar sitt penningpolitiska beslut denna vecka är Reserve Bank of Australia. Marknaden förväntar sig ingen förändring i kontantkursen, men framåtriktad vägledning är viktig för den australiensiska dollarn, en av de mest översålda valutorna i G10 på sistone.

Bank of England

På torsdag väntas Bank of England höja räntan igen efter decembers överraskningshöjning. En räntehöjning med 25 punkter på torsdagen skulle sannolikt stödja det brittiska pundet, även om valutan handlades starkt i januari.

Europeiska centralbanken

Efter Bank of Englands beslut är det Europeiska centralbankens tur att kommunicera sin policy till marknaderna. Förväntningarna här är att den huvudsakliga refinansieringsräntan inte ändras, men återigen spelar det penningpolitiska uttalandet en roll för valutahandlare.

I januari hade euron försvagats gentemot den amerikanska dollarn och sjönk nära 1,11 innan den suddade ut några av förlusterna i fredags. Eftersom ECB inte har bråttom att höja räntorna, till skillnad från Fed i USA, kommer björnar sannolikt att sälja några meningsfulla studsar.

NFP-rapport

Sist men inte minst är NFP-rapporten nästa fredag nyckeln till veckans prisåtgärd. Marknadens förväntningar är att den amerikanska ekonomin tillförde 166 000 nya jobb i januari och att arbetslösheten förblev stabil på 3,9%. Varje avvikelse från prognosen, särskilt för arbetslösheten, skulle utlösa kraftiga rörelser i den amerikanska dollarn.