Home > Topp 5 största endagsförluster i amerikanska aktiemarknadens historia

Topp 5 största endagsförluster i amerikanska aktiemarknadens historia

Meta Platforms aktiekrasch på torsdagen suddade bort miljarder från teknikjättens marknadsvärdering, vilket förvärrade en försäljning som gjorde att de amerikanska indexen gjorde stora förluster.

Men hur är kollapsen av Metas pris efter dess vinstförluster jämfört med andra endagsfall på den amerikanska aktiemarknaden?

I spåren av Facebook-föräldern Metas massiva härdsmälta, är här de fem största endagsförlusterna (efter börsvärde) i USA:s aktiemarknadshistoria.

  1. Meta Platforms
  2. Intel Inc
  3. Microsoft Corp
  4. Apple Inc
  5. Exxon Mobil Inc

Meta Platforms

Meta Platforms sjönk 26,4% på torsdagen; försäljningen utplånade över 230 miljarder dollar från teknikjättens marknadsvärde. FB-aktien stängde på $237,76, vilket ger aktiens förluster hittills till nästan 30%.

Rötan rankas nu som den största endagsförlusten av ett amerikanskt företag, och överskuggar de 119 miljoner dollar som Facebook (före ommärkningen till Meta) förlorade den 26 juli 2018.

För att visa hur illa utplåningen var för aktiemarknaden föll också Twitter och Snaps aktier, medan Nasdaq (-3,74%), S&P 500 (-2,44%) och Dow Jones Industrial Average (-1,45%) alla föll.

Intel Inc.

År 2000, när aktiemarknaden vadade längre in i dot.com-bubblan, föll aktier i chiptillverkaren Intel Inc med mer än 22% den 22 september för att utplåna över 90 miljarder dollar av dess marknadsvärde.

Mikroprocessorns aktie föll efter företagets intäktsguidning som förutspådde lägre försäljning under tredje kvartalet.

Microsoft Corp

Microsoft (MSFT) såg sina värsta endagsförluster i termer av börsvärde den 3 april 2000. Företaget överlevde dot.com-bubblan och blev den gigant den är idag, men den dagen, gick över 80 miljarder dollar av företagets värde i sjön efter antitrustdomen. Aktien föll med mer än 14% på en dag när den bredare marknaden såldes i dess kölvatten.

Apple Inc.

Apples (AAPL) aktier sjönk med 12% den 24 januari 2013 för att se iPhone-tillverkarens marknadsvärde falla med 60 miljarder dollar. Medan de 60 miljarderna dollar som utplånades rankas som en av de största endagsnedgångarna efter börsvärde, föll Apples aktie igen den 29 september, med en intradagsdump som minskade mer än hälften av aktiens värde innan en sen återhämtning.

Exxon Mobil Inc

Exxon Mobil förlorade mer än 52 miljarder dollar den 15 oktober 2008 när de bredare finansmarknaderna gick ner i en härdsmälta. Exxon-aktien föll med över 16% för att se den fjärde största endagsutplåningen efter börsvärde, med nedgångarna som följd av finanskrisen och OPEC:s rapport om oljeprisdumpar mitt under rädsla för en recession.

Det har funnits stora orsaker till försäljningar på aktiemarknaden, med storheter som Amazon, Alphabet och General Electric bland de 10 bästa totalt.

Taggar: