Home > Tradingportalen besöker London – en exklusiv reportageserie i fem delar om Europas finansiella huvudstad

Tradingportalen besöker London – en exklusiv reportageserie i fem delar om Europas finansiella huvudstad

Redaktionen

5.00 på Landvetter. Pass, pengar, kamera, diktafon, intervjuanteckningar och bärbar dator. Check!
5.00 på Landvetter. Pass, pengar, kamera, diktafon, intervjuanteckningar och bärbar dator. Check!

Häng med när vi beger oss långt in i de allra hemligaste hörnen av Londons pulserande finansvärld och rätar ut frågetecken Du inte ens visste att Du hade…

Tradingportalen besöker London:

 

Undertecknad, Tony Ugrina, har under en längre tid funderat på att skapa en serie reportageresor där all fokus ligger på trading. Sagt och gjort. Jag bokade en flygbiljett till London med tillhörande hotellvistelse. Med mig tog jag Tradingportalens rutinerade fotograf, Michael Andersson.

Då återstod bara en liten detalj.

I god tid för vår första intervju 10.00 på Holburn Chancery Court Hotel, Covent Garden, London
I god tid för vår första intervju 10.00 på Holburn Chancery Court Hotel, Covent Garden, London

Jag behövde hitta marknadsaktörer som kunde tänka sig att ställa upp på intervjuer. Jag hade förvisso en månad på mig, men själva intervjutillfällena skulle hållas under en begränsad tidsperiod: två hektiska dagar i slutet av September månad. Att komma på en bra idé är en smal sak. I vanlig ordning är det genomförandet som är det svåra. Det var bara att sätta igång.

Under den kommande månaden ringer jag sammanlagt 161 samtal och skickade drygt 220 individuellt anpassade mail. Ingen av dem jag talar med har hört talas om Tradingportalen. Många är misstänksamma och tror att jag försöker sälja något till dem, trots att jag bestämt försäkrar motsatsen. I en del fall lyckas jag inte ens ta mig förbi den nitiska sekreteraren trots upprepade försök. En del ber mig återkomma senare på dagen, eller lovar att själva återkomma. En del ber mig ointresserat att återkomma vid ett annat tillfälle. En del ber mig helt sonika att ”piss off”.

Jag börjar inse hur vardagen för en telefonförsäljare kan te sig…

Tradingportalens fotograf Michael Andersson skummar FT inför dagens andra intervju.
Tradingportalens fotograf Michael Andersson skummar FT inför dagens andra intervju.

Kanske har jag tagit mig vatten över huvudet? Jag försöker att inte ta det hela personligt utan fokuserar istället på det positiva. Jag kan inte låta bli att skratta åt en del klockrena avspisningar. Min personliga favorit: “We hang up on The Financial (Times). What makes you think you stand a f-in chance…?”

En frågeställning så god som någon!

Men skam den som ger sig. När den värsta motvinden bedarrat, får jag i en del av samtalen ”köpfrågor”. Hur lång tid skulle en eventuell intervju egentligen ta? Stämmer det att vi får ta del av och godkänna materialet innan det publiceras? Vilka sade Du att sidan riktar sig till?

Varje gång jag skönjar en spricka i rustningen, hugger jag som en kobra.

Efter ett tag visar det sig, inte helt oväntat, att just de kategorier som jag är mest intresserad av att intervjua också är de mest motsträviga. Till mitt försvar får jag erkänna att listan av potentiella intervjukandidater är minst sagt ambitiös. Jag har låtit min entusiasm och fantasi få fritt spelutrymme när jag upprättat min ”hit list”. Där återfinns gräddan av Londons finansiella elit med fokus på de som sitter närmast marknaden. Min önskelista omfattar högprofilerade hedgefondförvaltare, stora propriety traders, och undangömda kvantkillar med snabbfotade algosystem.

Så stort shoppingutbud, men vi har tyvärr ingen tid. Många intervjuer återstår...
Så stort shoppingutbud, men vi har tyvärr ingen tid. Många intervjuer återstår…

Men framför allt är jag intresserad av de som handlar för egen räkning!

Det rör sig om en homogen, anonym skara individer som på daglig basis utmanar marknaden och i de allra flesta fall promenerar iväg som vinnare. En del av dessa herrar (för det rör sig uteslutande om herrar) är lika legendariska som de är hemlighetsfulla. Och det finns ett problem.

De ger inga intervjuer!

De har inga kontaktuppgifter. De har medvetet gjort sig svåråtkomliga. De har ingen vara att sälja, ingen tjänst att exponera och inget behov av att figurera i media. De vill bara sitta vid sin ”trading desk” och handla. All yttre kontakt ses som ett onödigt avbrott i pengaintjäningen. Och de visar sig vara en svår nöt att knäcka även för den mest envise och oförtröttlige reporter.

Research. Jag läser in mig på en av de marknadsaktörer vi skall intervjua.
Research. Jag läser in mig på en av de marknadsaktörer vi skall intervjua.

Till en början är mina samtal fruktlösa.

Efter ett tag har jag blivit så van att få nej att jag nästan blir tagen på sängen när någon emellanåt överväger att svara ja. Men jag biter ihop och fortsätter ringa runt. På min personliga önskelista på London-reportage som jag tror att Tradingportalens läsare skulle vara intresserade av hamnade den brittiska huvudstadens många handlarrum, ”prop houses” eller ”trading arcades” som de också kallas, mycket högt upp. Jag har besökt flera av dem tidigare, men aldrig i egenskap av reporter och alltid ackompanjerad av en rekommendation från en vän på ”insidan”, alltså någon bekant som suttit och handlat aktivt där.

I mina samtal med dem provar jag en rad olika strategier. Det visar sig vara svårare än jag trott. De är i regel inte intresserade av att synas i media, oavsett sammanhang. Ägarna är oroliga att vår närvaro skall störa eller oroa de privata traders som hyr sina platser hos dem. Många av dessa marknadsaktörer är måna om att bevara sin anonymitet och vill inte hamna på bild eller figurera i något reportage. Det finns ingen uppsida i att synas helt enkelt.

Utsikten från ett av våra hotellrum på "The Cavendish", precis bredvid Fortnum & Mason.
Utsikten från ett av våra hotellrum på ”The Cavendish”, precis bredvid Fortnum & Mason.

En sökning på nätet stärker mina farhågor. Jag hittar inga reportage om dessa ”trading arcades” på nätet, vare sig i svensk eller internationell finansmedia.

Jag lyckas slutligen via en bekant, verksam i Londons finansbransch, boka ett besök hos ett av dessa ”trading arcades”. Det är sammankopplat med ett redaktionellt pris, men det är hanterbart. På begäran utelämnas alla namn, bilder och detaljer som kan identifiera den berörda firman, dess ägare, eller de individer som verkar där. Det är en nödvändig och bra kompromiss för alla inblandade parter. En kompromiss som leder till att vi exklusivt för Tradingportalens räkning får göra ett reportage om en ”Trading Arcade” som huserar en liten kärna av de allra bästa marknadsaktörer som London har att erbjuda. De utgör en sammansvetsad kärna av professionella aktörer som livnär sig på sin egen handel.

Det blir ett reportage som aldrig tidigare skrivits, om en företeelse som utan tvekan utgör en historia värd att berätta.

Passande bild från ingången till fantastiska Sushi-restaurangen Aqua Kyoto, 30 Argyll Street, nära Oxford Circus.
Passande bild från ingången till fantastiska Sushi-restaurangen Aqua Kyoto, 30 Argyll Street, nära Oxford Circus.

Det blir det första reportage som vi kommer att återge från denna resa, men ingalunda det sista. Under de kommande 5 veckorna kommer Tradingportalen att rulla upp sin exklusiva reportageserie från London.  Varje vecka kommer en ny artikel att publiceras, och för den trading- och finansintresserade kommer det att bjudas på en hel del intressant och matnyttigt material.

Här följer ett smakprov på vad vi har att vänta oss under kommande veckor:

  1. Vi har gjort ett bakom-kulisserna-reportage, det första i sitt slag någonsin, någonstans, om ”Trading-arkaderna” i London, de mytomspunna, hemlighetsfulla handlarrummen där ”stora” privata traders dagligen omsätter miljarder.
  2. Vi har träffat en mycket välkänd och framgångsrik hedgefondsförvaltare, tillika TV-profil samt författare och diskuterat trading.
  3. Vi har intervjuat en före detta ”floor trader” med 50 års erfarenhet av trading som sadlat om och numera skördar imponerande framgångar som privat daytrader.
  4. Vi har träffat och intervjuat en privat daytrader verksam i City som berättar om sin väg från gröngöling till lönsam marknadsaktör, hur det är att försörja sig på sin trading och hur livet i ett handlarrum kan te sig.
  5. Vi har besökt handlarrummet, tillika huvudkontoret, på en av världens största spreadbetting-firmor och tagit pulsen på deras verksamhet.
Tradingportalens utsända är starkt "bullish" på London och längtar redan till nästa resa!
Tradingportalens utsända är starkt ”bullish” på London och längtar redan till nästa resa!

Men vår resa slutar inte där. Alla möten, samtal och mail från min sida under den senaste månaden har skapat ringar på vattnet. Vi har flera intervjuer klara inför kommande reportageresor visar det sig. En av Storbritanniens främsta hedgefondförvaltare ställer upp på en intervju. En levande legend bland Londons privata traders kan tänka sig att ställa upp. En löjligt lönsam firma som sysslar med HFT kan tänka sig en intervju. Och det finns fler. Alla ställer de krav för att ställa upp, men inga av kraven är särskilt svåra att tillgodose.

I många av fallen har de aldrig tidigare låtit sig intervjuas av media.

Givetvis tänker vi på Tradingportalen ändra på detta. Men det får bli ett senare äventyr. För tillfället hoppas vi att Du uppskattar de kommande veckornas initierade reportage och intervjuer om trading. Vi hoppas att Du följer med oss på vår reportageresa till London och att Du uppskattar åkturen lika mycket som vi gjorde…

Vi ses i nästa vecka!

Detta är den första artikeln i en serie om fem artiklar, producerad och skriven av Tony Ugrina, exklusivt för Tradingportalens räkning. Denna artikelserie, som fokuserar på trading, återger vår reportageresa till London, Europas finansiella huvudstad, 20-23 September 2012. 

Tony Ugrina
[email protected]