Home > Tradingportalen tar pulsen på Degiro, Sveriges nyaste nätmäklare…

Tradingportalen tar pulsen på Degiro, Sveriges nyaste nätmäklare…

Den 22 januari 2015 slog den holländska nätmäklaren Degiro upp portarna i Sverige genom att lansera sin hemsida www.Degiro.se. Därmed får de dominerande svenska nätmäklarna Nordnet och Avanza en ny konkurrent som erbjuder global aktiehandel till mycket konkurrenskraftiga priser. Och det är också dessa båda aktörer, tillsammans med Saxo, som Degiro ser som sina största lokala konkurrenter i Sverige.

Degiros VD Gijs Nagel svarar på tradingportalens intervjufrågor
Degiros VD Gijs Nagel svarar på tradingportalens intervjufrågor

Ambitionen är det inget fel på!

Degiro har som målsättning att ta en marknadsandel motsvarande 25 % av den svenska marknaden, mätt i antal affärer.

Känns det kaxigt?

Måhända. Men det är en vision som är fast förankrad i verkliga händelser.

I Holland står bolaget idag, 6 år efter att man slog upp portarna, för hela 30 % av handeln…

Degiro grundandes 2008 och har idag verksamhet i 14 länder. Bolaget växer så det knakar och man startar upp i nya länder kontinuerligt. För en dryg månad sedan tågade bolaget in i Danmark, en satsning som redan överträffat alla förväntningar.

Också utbudet för kunder förbättras hela tiden markant. Redan idag kan man handla mycket billigt på stora delar av världens aktiemarknader såsom hela Europa, USA och även Asien.

Som kund hos Degiro finns ett stort urval av marknader att välja bland, och nya marknader tillkommer kontinuerligt.
Som kund hos Degiro finns ett stort urval av marknader att välja bland, och nya marknader tillkommer kontinuerligt.

Och Degiro har redan långt gångna planer på att introducera möjligheter till handel på nya spännande marknader. Inom kort läggs delar av den afrikanska och sydamerikanska marknaden också till i utbudet.

Realtidskursdata för Sverige, Norge, Danmark och Finland finns att tillgå kostnadsfritt i Degiros Webtrader. Övriga marknader som täcks har en fördröjning på 15 minuter, eller går om man så önskar att köpa till i realtid.

Degiros VD Gijs Nagel färväntar sig att det kommer att återstå endast tre nätmäklare i europa på fem års sikt.

”Bolag som har verksamhet i ett land kan erbjuda tjänster i resten av Europa och jag tror att många mäklare kommer att gå ihop eller lägga ned verksamheten. Dagens modell är inte uthållig och aktörer som Avanza, Nordnet och Saxo Bank kommer att få stora problem”, säger Gijs Nagel till Nyhetsbyrån Direkt.

Han fortsätter: ”De aktiva kunderna kommer flytta till de billigaste mäklarna – till oss, Interactive Brokers och någon amerikansk eller kinesisk aktör som kommer till Europa. Vårt mål är att vara gratis om fem år – att det blir gratis för privatpersoner att trejda. Modellen är att du kan ha ett konto med reklam eller betala för ett konto utan annonser”.

Konsensus i vår referensgrupp är att Degiro har fantastiskt låga priser.
Konsensus i vår referensgrupp är att Degiro har fantastiskt låga priser.

Tradingportalen vill naturligtvis ta pulsen på Degiro och ställa relevanta frågor för våra läsares räkning.

Till vår hjälp att ställa samman relevanta frågeställningar tog vi vår referensgrupp, närmare bestämt den del av dessa som är aktiva marknadsaktörer.

De var samtliga mycket nyfikna på den nya uppstickaren, och ville gärna veta mera och även ge sin syn på saken. Konsensus bland dessa vana marknadsaktörer är att Degiro har fantastiskt låga priser i många avseenden, men att hemsidan upplevs som aningen torftig och kan behöva ”fräschas” upp lite.

Kanske sammanfattade en daytrader bäst vår referensgrupps åsikter: ”Med de priserna får hemsidan se ut hur som helst!”

Intresserad av vad Sveriges senaste nätmäklartillskott har att erbjuda? Häng med på Tradingportalens exklusiva intervju med Degiros VD Gijs Nagel där vi försöker bena ut frågeställningarna!

Hur har lanseringen i Sverige gått hittills, har ni fått den kundtillströmning ni hoppats på?

Lanseringen i Sverige har varit oerhört framgångsrik. Det känns jätteroligt med det bemötande vi fått.

Det verkar som många svenska investerare har väntat på en ny plattform som erbjuder en bra ”trading-upplevelse” men numera också med upp till 80% lägre avgifter.

Vi har fått ett fantastiskt positivt mottagande, inte minst med tanke på våra konkurrenskraftiga priser.

Kan du berätta lite om planerna för Degiro i Sverige under de närmaste åren?

Vårt mål är först och främst att nå en marknadsandel motsvarande 25% av den totala omsättningen på handel. Vi arbetar i nuläget också mycket hårt med att utöka produktutbudet och särskilt viktigt för oss är att kunna erbjuda våra kunder skattefördelaktiga sparformer (ISK) så snart som möjligt.

Kommer man att ha möjlighet att handla via ISK och kapitalförsäkring och när kommer dessa möjligheter att lanseras?

Vår juristavdelning håller på att undersöka möjligheten att erbjuda såväl ISK som kapitalförsäkring. Det är naturligtvis väldigt angeläget för oss att kunna erbjuda denna möjlighet så snart som möjligt.

Vi vet att det öppnar upp för ytterligare en stor målgrupp som vill kunna handla till våra mycket låga avgifter.

Kommer det framöver finnas möjligheter att koppla på externa program såsom Online Trader, Multicharts, Ninjatrader och lägga sina affärer via dessa?

Som kund har man 3 alternativ
Som kund har man 3 alternativ

Det är tyvärr inte möjligt att koppla upp externa program för närvarande. Men vi håller på att utveckla vår teknologi för att vara API-redo för externa parter i framtiden.

När detta utvecklingsarbete är färdigt kommer det bli möjligt att smidigt koppla upp externa program mot vår plattform.

Hur ser er supportfunktion, är det smidigt att få hjälp om man stöter på problem eller har frågor?

Vi har en kundsupport är öppen från 08.00 till 22.00 och står därmed till tjänst för att svara på alla frågor, lösa våra kunders problem, och vara behjälpliga på andra sätt.

Var ligger pengarna? Omfattas man av investerarskyddet om man är kund hos Er?

Eftersom DEGIRO inte är en bank så omfattas du som kund inte av svenska statens insättningsgaranti.

DEGIRO överför dina kontanter till en fond (Cashfund) varvid du har deltagande/andelar registrerat i ditt namn. Detta innehav av andelar är i ditt ägande och hålls avskilt från mäklaren (DEGIRO) vilket innebär att ditt innehav inte påverkas om DEGIRO försätts i konkurs. Denna fonds mål är att bevara kapital och investerar därmed minst 80% av dess tillgångar i obligationer med (AA-rating).

Det är också värt att påpeka i sammanhanget att insättningsgarantin endast ersätter upp till ett maximalt belopp motsvarande 100 000 euro per person och institut. Detta innebär att belopp som överstiger den maximala garantin är oskyddade och löper då risk för eventuell konkurs av den bank som förvaltar kapitalet.

När kommer er nya applikation för mobiltelefoner och surfplatta? Kan Du berätta lite om vad de kommer att innehålla?

Diagramfunktionen i Degiro möjliggör att man kan ta fram diagram på de flesta av världens aktiemarknader.
Diagramfunktionen i Degiro möjliggör att man kan ta fram diagram på de flesta av världens aktiemarknader.

Vår applikation för mobiltelefoner (Web app) är klar och testas nu av en utvald grupp av kunder. Vi förväntar oss att vår Web app kommer vara tillgänglig för våra svenska kunder i slutet av februari.

I den första versionen kommer kunden kunna se sin portfölj, lägga ordrar och se sina öppna ordrar och transaktioner. Vi kommer med tiden att lägga till ytterligare funktioner.

Kan Du berätta lite om ert orderläggningsprogram Webtrader? Finns det diagramfunktioner? Orderböcker? Realtidskurser?

Våra kunder har tillgång till orderböcker på EURONEXT givet att realtidskurser är aktiverat.

För våra Svenska kunder är realtidskurser tillgängligt för OMX utan avgift.
Det finns också diagram med diverse tekniska indikatorer tillgängliga i vår webtrader.

Kommer man kunna ha valutakonto kopplat till sin ISK (erbjuds i dagsläget inte av vare sig Nordnet eller Avanza, endast Danske Bank)?

Då vi inte hunnit fullt undersöka möjligheten att erbjuda ISK och kapitalförsäkring så kan vi tyvärr inte uttala oss om detta.

Vår första prioritet är i nuläget ISK och kapitalförsäkring.

Hur kommer växling att gå till hos Er och vad har ni för växlingsavgifter om man växlar själv respektive om ni gör det för kundens räkning?

Vi erbjuder våra kunder två smidiga möjligheter att växla valuta. Man kan välja mellam automatisk (AutoFX) eller manuell valutaväxling.

AutoFX funktionen växlar automatiskt när en transaktion i utländsk valuta genomförs. AutoFX funktionen är förinställd men kunden kan själv välja att aktivera funktionen för manuell valutaväxling.

Vid manuell växling kan kunden själv bestämma tid och belopp för utförandet.

Avgifter för respektive funktion är precis som för vårt övriga utbud påtagligt konkurrenskraftiga, vilket kunderna uttryckt sin uppskattning för.

För manuell växling betalar man endast 10€ + 0,02% och för automatisk växling (AutoFX) är avgiften låga 0,1%.

Som i de flesta andra fall är vår ambition även i detta avseende att vara prisledande.

Har man som kund möjlighet att köpa och sälja fonder och hur ser ert fondutbud ut?

Vi har ett mycket brett fondutbud som vi erbjuder våra kunder.

Bland de cirka 450 fonder som är tillgängliga finns många välkända fondförvaltare representerade såsom Black Rock, Goldman Sachs, Schroder, Robeco, Skagen Fonder med flera.

Vad har ni för marginalkrav när det gäller terminer?

Marginalkravet är på 15% för terminer. Värt att notera i sammanhanget är att vi nyligen har utvecklat en ny kontotyp (intraday account) som kommer lanseras nästa månad.

Med detta konto är avgifterna desamma men kunden har tillgång till mer hävstång då marginalkravet för terminer endast är 5%.

När man söker på ert företag kommer en ganska kritisk sida av en person som kallar sig Amsterdamtrader upp. Har ni adresserat dessa problem?

Sedan vår lansering i September 2013 har vi växt oerhört snabbt och vi har därför varit tvungna att hela tiden prioritera var vi lägger våra ansträngningar.

Vissa av problemen som nämns i artikeln hade vi redan adresserat när artikeln publicerades.

Andra problem är på väg att lösas inom kort. Bland dessa kan bland annat nämnas; en app, trade confirmations, “limited trading possibilities”.

En del punkter i recensionen håller vi inte med om. Eftersom vi erbjuder samma tjänst till upp till 80% lägre avgifter kommer det naturligtvis skrivas mycket om oss.

Vi tar tacksamt emot synpunkter och vi tar hela tiden hänsyn till den feedback våra användare förser oss med för att kontinuerligt kunna förbättra vår tjänst.

Vi lanserade vår verksamhet för privata kunder för lite mer än 1 år sedan och vi vet att våra kunder redan har känt av stora förbättringar vad gäller implementerade förändringar.

Vi har dock inte möjlighet att implementera alla funktioner/synpunkter över en natt. Utbyggnaden av funktionalitet och upplevelse sker kontinuerligt.

Hur många anställda jobbar enbart mot den svenska marknaden hos Degiro och var sitter Ni rent geografiskt?

Vi har i nuläget 3 personer som jobbar enbart mot den svenska marknaden och de sitter i Amsterdam.

Jag vet att ni just nu har väldigt mycket att göra och vill därför passa på att tacka för Din tid!

Tack själv, och välkommen som kund hos Degiro!

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto