Home > Tre anledningar varför dollarns nedåtgående trend fortsätter under 2021

Tre anledningar varför dollarns nedåtgående trend fortsätter under 2021

Dollarn hade en stor dag igår – först steg den under marknadens öppning, men vände sen tillbaka mot slutet av den nordamerikanska sessionen.

För tjurar på marknaden var det en smärtsam dag igår då vändningen var så skarp med väldigt lite resistens. Exempelvis sjönk EURUSD från 1,2250 till 1,2130, och klättrade sen tillbaka till sin ursprungliga nivå. Samma hände för AUDUSD och GBPUSD. I princip avslutade dollarn dagen mer eller mindre platt.

Med så många säljare av världens reservvaluta kan vi ta en titt på de mest populära anledningarna till varför dollarns nedåtgående trend ser ut att fortsätta under 2021.

Ny administration i USA

Det mycket efterlängtade bytet av administration i USA kan leda till att dollarn sjunker ännu mer. Marknaden förväntade sig mer finansiellt stöd i form av ett stödpaket värt över en biljon dollar.

Ny strategi från Fed

Av de tre anledningarna är detta den som har haft störst påverkan på dollarn. Det var stort fokus på Fed:s skifte till genomsnittligt inflationsmål under onsdagens presskonferens, som följde mötet i december. Fed är villiga att låta inflationen stiga högt för en chans att se priserna stiga.

Deras program för kvantitativa lättnader ligger på 120 miljarder dollar i månaden så det antyder att detta kommer ske. Den enda skillnaden från det klassiska inflationsmålet på 2% är att Fed är villiga att reagera. Faktum är att den förväntade frånvaron av åtgärder är det som har potentialen att få dollarn att sjunka ännu mer.

Genomsnittligt inflationsmål innebär att Fed inte kommer höja räntan eller dra ned på sitt program för kvantitativa lättnader fram tills det att det finns bevis för att den genomsnittliga inflationen hamnar på över 2%. Det vi ännu inte vet är den period som Fed anser vara rimlig – hur många år tillbaka ti tiden kommer Fed sikta för att nå en genomsnittlig inflation på 2%?

Vaccinen

Stark tillväxt i ekonomisk aktivitet förväntas om vaccinen mot COVID-19-pandemin gör sitt jobb. Över 500 000 har redan fått den första injektionen av vaccinet i Storbritannien – så nu har det börjat.

Stark återhämtning innebär en lägre USD då medel flyttas mot tillväxtmarknader och andra platser i jakt på högre avkastning.

Kommer dessa tre teman dominera under 2021? Eller kommer dollarn uppleva en stark återkomst med tanke på det narrativ som har förklarats i denna artikel och allmänt konsensus på marknaden?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.