Home > Trender att hålla ett öga på under 2021

Trender att hålla ett öga på under 2021

2020 är inte över än, men det har varit ett år som inte liknat något annat. Pandemin har genererat massiva ekonomiska förluster, för att inte nämna alla de som gått bort. En sann tragedi.

För många avslutas handelsåret redan i november, så med bara ett par dagar kvar skiftar nu fokus mot två saker för investerare. En av dem är att behålla de intäkter som redan genererats. Oftast är december en månad då tradingaktiviteten minskar avsevärt.

Det handlar inte om att traders inte är aktiva längre, men det är ingen som tar lika stora risker som i exempelvis maj. Anledningen är att marknaden ofta konsoliderar kring dessa tider, och ingen vill hamna i en dålig position under julledigheten.

En annan sak som händer under denna tid på året är att folk förbereder sig inför kommande år. Vilka trender blir det under 2021? Har något förändrats under året som skapar svallvågor för nästa år?

Viktiga trender under 2021

Till att börja med har inflationen varit det som alla har tänkt på i år. Både centralbanker och regeringar har genomfört lättnader, både monetära och finansiella. Effekterna av denna politik tar dock tid att generera resultat i ekonomin – ibland flera månader eller mer. Till följd av det blir det viktigt att hålla ett öka på inflationen och inflationsförväntningarna nästa år.

Medan mer pengar antyder att det finns inflation på horisonten behöver detta inte ske under de kommande tolv månaderna. Ju längre pandemin pågår desto längre hålls inflationen relativt låg. Sannolikheten är därför stor att desinflation, och kanske även deflation uppstår nästa år.

Att arbeta på distans är här för att stanna. Även nu när pandemin är på väg bort har både arbetsgivare och anställda sett fördelarna med att kunna jobba på sistans. Arbetsgivare sparar pengar på kontorshyror, anställda sparar tid och pendelkostnader.

Till följd av detta kommer troligtvis även utbildning få ett lyft, mer specifikt egenutbildning. Pandemin har lett till att det har blivit uppenbart att anställdas kunskaper har varit underskattade. Bland annat pratar vi då om empati, anpassningsbarhet och förmågan att motivera andra och prestera i en virtuell, digital miljö.

Medan globaliseringen inte kommer försvinna ser det ut som att den krymper, vilket leder till ökat fokus på det lokala. Att välja det lokala istället för det globala förändrar allt för både stora och små företag.

Statens roll ökar, samtidigt som ländernas internationella inflytande minskar. Även regionala handelsavtal kommer dominera över internationella sådana. Nyligen formade RCEP i Asien (Regional Comprehensive Economic Partnership) är det senaste tecknet på regional isolationism.

Allt sammantaget ser det inte ut som att vägen ut ur pandemin leder till att vi återvänder till så som det var innan pandemin. Det nya normala kan innebära att vi reser som vanligt igen, men det nya normala för ekonomin kommer inte ser ut som det gjorde innan pandemin.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto