Home > Trump drar USA ur Parisavtalet, möter massiv kritik.

Trump drar USA ur Parisavtalet, möter massiv kritik.

USA:s president Donald Trump meddelade på torsdagskvällen att USA kommer att dra sig ur det globala klimatavtalet som världens ledare undertecknade i Paris 2015, rapporterar Bloomberg News och flera andra medier.

Enligt Donald Trump gynnar Parisavtalet andra länder på bekostnad av USA:s arbetare.

”Vi drar oss ur, men vi kommer att börja förhandla och vi får se om vi kan nå ett avtal, och om vi kan så är det fantastiskt… men om vi inte kan är det bra”, sade han.

”Vi vill inte att andra ledare och andra länder ska skratta åt oss längre. Och det kommer de inte att göra”, fortsatte presidenten.

Donald Trumps besked möttes av vädjanden från företagsledare, världsledare och till och med påven Franciskus som varnade beskedet skadar den globala kampen mot klimatförändringarna.

Frankrike, Italien och Tyskland gjorde uttalanden om att Parisavtalet är ”irreversibelt” och att det ”kan inte omförhandlas”. Den japanska regeringen beskrev beskedet som ”beklagligt”.

Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua kallade Donald Trumps besked ”beklagligt” och tillade att det faktum att USA lämnar Parisavtalet knappast kommer att leda till någon betydande jobbtillväxt eftersom USA:s fossilbränsleindustri i hög grad är automatiserad.

Donald Trump försvarade sitt besked med att han hade valts för att representera Pittsburgh, inte Paris. Han fick dock mothugg av stadens borgmästare, Bill Peduto, som i ett twittermeddelande att staden står enad med världen och kommer att följa Parisavtalet.

Presidenten besked mötte också kritik från amerikanska storföretagsledare. Apples VD Tim Cook sade att han försökt övertyga Donald Trump att fortsätta delta i Parisavtalet, men att det inte hade räckt. Goldman Sachs vd Lloyd Blankfein kritiserade beskedet i ett twittermeddelande.

”Dagens beslut är ett bakslag för miljön och för USA:s ledande position i världen”, skrev Lloyd Blakfein.

American Petroleum Institute sade i ett uttalande att de aldrig tagit någon position i fråga om klimatavtalet.

Donald Trumps besked innebär att USA blir ett av endast tre länder som inte följer Parisavtalet, de andra två är Nicaragua och Syrien.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto